TORNAR

El govern tira endavant la modificació urbanística que permetrà instal·lar un hipermercat davant de l'estació d'autobusos

El punt s'aprova malgrat el recel d'ERC i l'oposició de PSC I ICV

politica
Dimecres, 21 maig 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El ple municipal d'Igualada va debatre ahir les al·legacions presentades pels veïns del Barri de Montserrat al canvi d'usos del solar ubicat davant de l'estació d'autobusos. Aquesta modificació permetrà instal·lar-hi un hipermercat, a més de crear un nou carril de sortida per als autobusos i un parc. La proposta va comptar amb el vot favorable de CiU i ERC, l'abstenció de PP i PxC i el vot contrari del PSC i ICV-EUiA.

El moment de la votació del punt més polèmic de l'ordre del dia

El regidor d'Urbanisme Jordi Pont (segon per l'esquerra), respon a les peticions dels assistents

Un dels assistents que va prendre la paraula en nom dels veïns del Barri de Montserrat

Un dels veïns demana al govern que l'hipermercat s'instal·li lluny de les vivendes

Els veïns afectats van participar al torn de precs i preguntes

Encara que la proposta es va aprovar gràcies al vot favorable dels deu regidors de CiU i els dos d'Esquerra, els republicans van marcar distàncies amb el seu soci de govern.

En nom d'ERC, Joan Requesens va fer una reflexió sobre “com tenim en compte la ciutadania en el desenvolupament de la ciutat”. “És una qüestió que hem parlat darrerament al govern”, va dir. Des del seu partit, va afirmar, “estem obsessionats amb parlar amb els veïns, escoltar-los i ho seguirem fent perquè és el nostre ADN”.

En el cas concret de la instal·lació de l'hipermercat, “potser no hem estat prou contundents amb aquest tema”, va admetre. “És una situació que defineix com són els nostres partits, i som partits diferents”, va dir en referència a CiU. “Esquerra no podíem acceptar que es rebutgessin totes les al·legacions, si això hagués estat així, nosaltres no ho haguéssim acceptat i en cap cas hi haguéssim donat suport”, va voler deixar clar Requesens.

Malgrat aquestes consideracions, el regidor d'ERC va explicar que finalment el seu vot seria favorable, ja que “celebrem que s'hagi treballat i s'hagi fet un esforç per acceptar parcialment les al·legacions”. “Estem contents que s'hagi tirat endavant, malgrat que diferim en les formes i en els temps”, va concloure.

El PSC i ICV, en contra

Jordi Riba va defensar la posició contrària del PSC. “No veiem una planificació que atengui quines són les necessitats de superfícies comercials de grans dimensions que té la ciutat”, va considerar. El socialista també va es va mostrar preocupat per l'afectació que tindrà el nou equipament sobre el petit comerç, la mobilitat i la qualitat de vida dels veïns. “Que lluny que queda la promesa de convertir els carrers i les places en el despatx de l'alcalde, quan gairebé 500 signatures no són tingudes en compte”, va lamentar finalment Riba.

Al seu torn, Montserrat Mateu d'ICV-EUiA, va advertir que la modificació d'aquest espai “serà un nyap que dificultarà de manera molt important la mobilitat a l'entrada d'Igualada”. Per això va instar a soterrar el pas a nivell dels ferrocarrils. D'altra banda, va defensar el comerç de proximitat per davant de les grans superfícies comercials. Mateu va defensar que, des d'ICV-EUiA “no sabem veure l'interès general” en el canvi d'usos d'aquest espai.

El PP reclama crear un Consell Assessor Urbanístic

En nom del Partit Popular, Joan Agramunt va anunciar l'abstenció del seu grup, però va instar al govern municipal a crear un Consell Assesor Urbanístic Municipal. Tal com va explicar el regidor popular, “seria un òrgan voluntari i complementari, amb funcions consultives i deliberatives, per fomentar els drets d'iniciativa, informació i participació del conjunt de la ciutadania en els processos urbanístics de planejament i gestió municipal”. Agramunt va proposar que el futur Consell Assesor Urbanístic Municipal s'estructuri en quatre grans eixos: territori i desenvolupament urbà; infraestructures i mobilitat; medi ambient i sostenibilitat; i finalment, qualitat de vida, habitatge i equipaments.

Finalment, Agramunt va manifestar que “trobem necessari que és porti a terme, per anar preparant de manera eficient, amb més garanties i per guanyar temps, la preparació del nou Pla General Urbanístic d'Igualada, per quan sigui el moment d'endegar-lo”.

Els veïns del Barri de Montserrat mostren el seu malestar

En acabar el ple, diferents veïns van aprofitar el torn obert de paraula per mostrar el seu desacord amb la decisió de l'equip de govern. Un d'ells va assegurar que els veïns estarien disposats a cedir i acceptar la instal·lació de l'hipermercat, amb la condició que l'entrada es faci una mica més enrere del que està previst, per tal que l'afectació sigui menor. Una opció que el regidor d'Urbanisme, Jordi Pont, va desestimar, ja que obligaria a reduir el nombre d'aparcaments de l'hipermercat i, segons va afirmar, generaria problemes de mobilitat.

Un dels presents va criticar que no se'ls ha informat de la qüestió amb antelació ni s'ha tingut en compte la seva opinió. Finalment, un altre dels assistents va considerar que aquest enfrontament s'hauria pogut evitar si els consells de districte es reunissin periòdicament.

Anna Suárez


2 Comentaris

M

Maria

Igualada

21 de maig 2014.15:11h

Respondre

El que és una vergonya és el ”hooliganisme” del personatge en qüestió. Aquest si que és una vergonya!!

j

joan

Igualada

21 de maig 2014.13:55h

Respondre

ÉS una vergonay com silencieu la veu d’un representant de la ciutat com Robert Hernando molts veïns l’aponyem i ens va agradar molt la seva paraula

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.