TORNAR

L’IBI pujarà lleugerament respecte l’any passat a Vilanova

El tipus impositiu que passa del 0,453 al 0,464 i que suposarà un increment del 3,19% aproximadament

politica
Dimarts, 21 gener 2014. 20:15. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El Ple de Vilanova del Camí va aprovar ahir en sessió ordinària la modificació del tipus impositiu de l’Impost sobre Béns Immobles, l’IBI. El govern va proposar un augment mínim del tipus impositiu que passa del 0,453 al 0,464 i que suposarà un increment del 3,19% aproximadament. Això traduït al rebut dels ciutadans suposarà que el 90% pugin de mitjana entre 10 i 12 €. La forquilla de preus anirà entre una pujada màxima de 30 € i una rebaixa de fins a 20 €.

Ple de Vilanova, aquest dilluns

L’Alcalde Joan Vich va justificar la mesura al·legant una reducció dràstica dels ingressos procedents d’altres administracions així com un augment de la depesa, sobretot els que generen la prestació de serveis bàsics.

Pel que fa a la reducció d’ingressos, l’Alcalde parlar d’una diferència de prop de 380.000 euros entre el 2012 i 2013. Una de les línies més importants en les que s’han produït retallades molt importants, va dir Vich, són les subvencions que la Generalitat destina a les llars d’Infants municipals. Una ajuda que a Vilanova del Camí ha passat dels 1.800 € per plaça als 449 €, i ha suposat que l’ajuntament hagi hagut de fer-se càrrec d’una despesa propera als 118.000 €.

Un altre dels ingressos que han minvat considerablement és la participació al Fons Local de Cooperació que ha patit una davallada de 117.000 € respecte de l’any anterior. Aquesta subvenció que al 2012 va ser de 154.723 € ha passat aquest any a ser de 43.900 €.

L’altra gran partida que s’ha vist retallada ha estat la de la participació als tributs de l’estat que ha suposat deixar d’ingressar més de 138.000 €.

Aparellada a aquesta davallada d’ingressos, Vich va explicar que per al 2014 es preveu un increment important de la despesa, sobretot centrada en accions de Serveis Socials i de Promoció Econòmica. En xifres, suposa una inversió de més de 43.000 € que es destinaran als serveis socials de base: ajudes a famílies, ajudes per temes de plusvàlues o les beques menjador. També es destinaran prop de 40.000 € al Centre d’Innovació Anoia, un centre que ha d’engegar-se i que ha de servir per dinamitzar la vida empresarial i econòmica del municipi.

Amb l’increment que proposa el govern i que ahir va aprovar el Ple, l’Ajuntament ingressarà a les arques municipals 96.000 euros que es destinaran bàsicament a les ajudes socials i accions diverses de promoció econòmica.

La mesura va generar un llarg debat entre els grups municipals

Francina Gabarró d’ICV, va abstenir-se, va dir, a contracor, al·legant que era una decisió pactada amb l’agrupació local. Gabarró va dir, entén la pujada, que generarà uns ingressos -va dir- molt necessaris per lluitar, entre altres, contra la pobresa extrema.

Sergi Balcells, de Plataforma x Catalunya va ser molt crític amb la pujada d’impostos perquè és la mesura fàcil, va dir. El regidor de PxC, que va votar en contra, entén que hi ha altres alternatives a l’increment d’impostos que l’ajuntament hauria d’explorar.

Des d’ERC, Xavier Bermúdez, va argumentar la seva abstenció tenint en compte que ja s’estan formulant els pressupostos del 2014 i tots els grups municipals voldran fer propostes que tenen un cost. Bermúdez va dir que no seria coherent votar en contra d’una entrada d’ingressos i després proposar més despeses.

En la mateixa línia es va manifestar la regidora del PP, Mari Luz Martínez, que malgrat deixar clar que no era moment per a pujades, també es va mostrar a favor de mantenir tots els serveis bàsics i finalment s’hi va abstenir.

Jordi Barón, de CiU, va donar suport al govern i va destacar que es tractava d’una pujada pràcticament imperceptible. Baron va assegurar que cal anar fent aquests petits ajustos si en un futur volen evitar una pujada desmesurada com ha passat en altres municipis de la comarca on la pujada ha suposat més d’un 10%.

Amb un punt de vista diametralment oposat es van manifestar IPV i VA, que van votar-hi en contra. Juan Manuel Cividanes va proposar alternatives a la pujada de l’IBI com executar els dos convenis urbanístics que té pendents l’Ajuntament. Cividanes també va criticar el Pla d’Ajust que ha aprovat el consistori per aquest mandat. Francisco Palacios, portaveu del VA, va argumentar el seu vot fent referència a la complicada situació actual en les que moltes famílies, va dir, tenen problemes per arribar a finals de mes.

Vanesa González, portaveu del PSC, va ser l’encarregada de tancar la roda d’intervencions i va aprofitar el seu torn per deixar palès que durant les comissions informatives no s’havia pogut negociar res, perquè llevat d’ERC, cap altra formació política havia opinat sobre les propostes ni sobre les alternatives. González va defensar l’increment de l’IBI perquè es tradueix, va dir, en garantir les cobertures socials necessàries per als veïns i veïnes de Vilanova del Camí.

El debat va acabar-se amb una votació molt ajustada: 7 vots a favor: del PSC, CiU i la regidora Marta Trullols; 7 en contra: IPV, VA i PxC i 3 abstencions: d’ERC, ICV i PP. Un empat que va haver de desfer l’Alcalde Joan Vich, que va haver d’exercir el vot de qualitat.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.