TORNAR

Igualada augmenta el rebut de l'IBI un 2% de mitjana

Pas final en la revisió cadastral

politica
Dimecres, 1 juliol 2009. 11:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L'Ajuntament d'Igualada va fixar ahir dimarts en un 1,07% el coeficient de l'impost sobre béns immobles (IBI), mitjançant un ple extraordinari i urgent celebrat al vespre. Una mesura que, amb l'aplicació de la revisió cadastral, suposarà augmentar el rebut dels igualadins un 2% de mitjana, i que va obtenir l'abstenció d'ERC i els vots en contra de CiU i el PP. Però, a diferència de la tensió i la gran assistència veïnal al ple d'Òdena, el d'Igualada va viure algunes rialles i només cinc veïns el van presenciar en directe.

Davant l'iminent aplicació dels nous valors del cadastre, fixats per la Gerència Regional del Catastro en un increment del 5% anual durant deu anys, el govern de l'Entesa va aconseguir tirar endavant una rebaixa del tipus impositiu de tres punts percentuals, passant del 1,10% previst a un de final de l'1,07%, gràcies a l'abstenció d'ERC. Una retallada que farà que el rebut a pagar per cada padró acabi pujant un 2% de mitjana a partir del 2010.

Canvi de papers entre ERC i el PP

El regidor d'Hisenda Jordi Riba va afirmar la necessitat estructural d'aquest impost per continuar garantint la prestació de serveis, destacant l'ajustament a la baixa com a forma de moderar la pressió fiscal sobre els ciutadans. Riba també va dir destacar la prudència de la revisió cadastral, tot i l'augment del 50’04% respecte l'última actualització de 1999, perquè l’IPC dels darrers 10 anys ja ha augmentat prop d'un 30%.

La posició de l'Entesa per Igualada va obtenir el recolzament parcial d'ERC, perquè en paraules de Joan Torras, l’increment del 2% 'és, segons els tècnics municipals, el mínim que es necessita per poder cobrar les despeses socials de l’ajuntament [...] un mal menor davant una obligació que no podem deixar de prestar'. No obstant, els republicans es van abstenir per no donar 'un xec en blanc' al govern local, a qui van demanar 'el mateix esforç que s'egixeix als ciutadans' tot equilbrant l'economia de l'Ajuntament.

D'altra banda, l'esmena presentada pel PP, que demanava un increment zero de la nova base imposable de l'IBI, només va aconseguir finalment el suport de CiU . El portaveu convergent, Marc Castells, va criticar en primer lloc la celebració d'un ple 'a última hora i amb secretisme', malgrat la importància de l'impost, lamentant 'la nula capacitat d'arribar a acords amb el principal partit de l'oposició i la deplorable actitud de l'Entesa'. Com ERC, Castells també va demanar l'ajustament de despeses municipals 'per sentit comú i garantir un model eficient'.

Pere Calbó va defensar l'esmena del seu grup perquè 'en moments de crisi no és el moment d'augmentar els impostos als ciutadans', i va criticar els criteris polítics i no objectius de la xifra defensada pel govern. Calbó va afirmar que l'increment de la recaptació en relació al pressupost previst per al 2009 era injustificat, i va definir com a incomprensible el contrast entre la realitat econòmica actual i la pujada de l'IBI. Com la resta de grups de l'oposició, el PP va demanar un esforç de contenció a l'Entesa, i va dir que hi havia altres fórmules per seguir garantint els serveis socials.

Crisi, gestió i ideologia

El torn de segones intervencions Marc Castells i Jordi Riba van discutir sobre la posició d'Igualada en comparació amb altres ciutats en matèria de pressió fiscal i deute, però sovint va deixar de girar al voltant dels afers locals per convertir-se en un debat ideològic entre la gestió dels governs d'esquerra i dreta en temps de crisi, on Riba va posar Obama com exemple i Calbó va fer el mateix amb el govern d'Aznar l'any 1997. Joan Torra va afirmar que 'després de sis anys estava content que Jordi Riba parlés d'esquerres i dretes altre vegada', ironitzant sobre les discrepàncies entre l'Entesa i el PP durant el ple d'ahir, en contrast amb les seves coincidències tradicionals al consistori.


5 Comentaris

i

igualadí

IGD

1 de juliol 2009.18:55h

Respondre

Ho entenc igualadí igualadí. Llavors no te cap sentit aportar la dada de l’IPC. Entenc doncs que caldria saber quan ha augmentat el valor de l’habitatge en el període 1999-2009 per poder... Llegir més valorar si el valors reals dels immobles ha pujat el mateix, més o menys que els valors cadastrals una vegada feta la revisió. Seria interessant conèixer aquesta dada.

I

Igualadí Igualadí

Igualada

1 de juliol 2009.17:39h

Respondre

Igualadí JM. t. el que dius és cert l’ipc és del 30% aprox.Com vas poder sentir ahir al ple, però el teu pis i el meu els últims anys han pujat per sobre o per sota de l’IPC?, el cadastre... Llegir més avalua el preu del sòl no una mitjana de tots els productes de consum com l’ipc.

i

igualadí

IGD

1 de juliol 2009.16:44h

Respondre

Voldria demanar al Sr. Riba com és que si l’IPC acumulat des del 1999 fins al 2009 ha augmentat d’un 30% els valors cadastrals pugen un 50’04%?
A sobre en destaca la prudència. Sort que és... Llegir més prudent per que si no els valors haurien augmentat d’un 100%!!!

E

Ester Vich

Igualada

1 de juliol 2009.15:09h

Respondre

Em sorprèn que aquesta vegada no hi hagi cap comentari respecte a que faltava un regidor de CiU. On era?
M’agradaria saber amb quina anticipació se saben i es convoquen els plens.

p

penalitzat

Òdena

1 de juliol 2009.13:42h

Respondre

Quina sort que teniu a Igualada. L’any que ve l’IBI només us pujarà un 2%. A Òderna jo he pagat un 21% més aquest 2009 i alguns conciutadans els ha pujat un 40 i fins i tot un 61%.
Aymami... Llegir més vina a salvar-nos que el nostre alcalde encara no s’ha assabentat que hi ha crisi!!!!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.