TORNAR
PUBLICITAT

Junts es recupera del 28-A i guanya vora 6.000 vots a les municipals i retindrà la majoria de batllies

Un anàlisi dels resultats de Junts per Catalunya: mobilitza votants que a les generals van optar per altres partits

politica
Divendres, 31 maig 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Malgrat la pèrdua del diputat provincial per uns pocs vots, la lectura que pot fer el partit junter de les municipals és optimista. Queden primers a dos dels cinc municipis grans de la comarca i asseguren l'alcaldia de Masquefa i esperen governar a Igualada.

De menys de 9.000 vots a més de 15.000. Sigui per la resposta del votant a la gestió municipal o, en part, per l'efecte Puigdemont, els resultats de les candidatures de Junts per Catalunya a les municipals signifiquen a l'Anoia que tots els seus governs han guanyat als municipis que ja gestionaven. Després d'un mal resultat a les eleccions espanyoles, 8.885 vots -per sota d'ERC, amb més de 19.000 vots, i del PSC-, la suma de les candidatures junteres ha assolit 15.158 vots, gairebé els mateixos que els republicans. Les xifres de fa un mes suposaven perdre Masquefa, La Torre, Igualada i qualsevol influència a Piera. A La Torre de Claramunt Jaume Riba ha aconseguit la majoria absoluta: és la localitat amb més habitants de la comarca on el govern no precisarà de cap operació -pacte o suport en investidura. A Masquefa, la situació és gairebé idèntica a 2015 i com que no hi haurà un pacte contranatura entre ERC, PSC, CUP i C's i Xavier Boquete manté un gran suport entre els votants, la continuïtat del PDeCAT està assegurada. Marc Castells, a Igualada, ja ha avançat que vol governar i es veu avalat pels 7.500 vots. L'oposició està a l'espera.

Al nord de la comarca, la fidelitat al vot de la vella CiU s'ha mantingut incòlume gairebé. Les batllies de Castellfollit de Riubregós, Calonge de Segarra, Sant Pere Sallavinera i Pujalt -amb l'alcalde Antoni de Solà, el més veterà de la comarca amb 36 anys- continuaran en mans de Junts per Catalunya-PDeCAT. També serà el cas de Montmaneu, Miralles i la Llacuna, a l'oest de la comarca. Es tracta en tots aquests casos de poblacions on el vot a favor dels seus candidats junters supera al que van rebre Laura Borràs i Jordi Sànchez el 28 d'abril.

Calaf i Òdena, de Puigdemont, però d'esquena als candidats locals

El cas paradigmàtic és el de Calaf i Òdena. A Calaf, la candidatura europea de Puigdemont-Comín-Ponsetí assolia 737 vots, però la de Junts per Catalunya només 210... i un regidor (fa un mes Borràs i Sànchez en treien 406). Fins el 2015, Antònia Trullàs governava amb set edils. A Òdena, Junts per Europa era la primera força del municipi en les eleccions al Parlament Europeu, amb 546 vots, però la candidatura juntera a les locals només tenia 121 vots i cap regidor (fa un mes Borràs i Sànchez en treien 406). 

Els feus del PDeCAT al sud seguiran

Ben al revés, on s'enforteix el vot junter és al sud de la comarca, a les alcaldies que ja governava. A més del cas d'Igualada, a Masquefa el vot es multiplica. Xavier Boquete aconseguia 1.726 vots, gairebé el doble dels 900 de Puigdemont a les europees de l'urna del costat, i multiplica per quatre els resultats de les generals, on ERC va guanyar a Masquefa. L'èxit de Jaume Riba a La Torre és similar: 884 vots pels 217 de fa un mes. I també es pot felicitar Josep Llopart, que tot i quedar tercer a Piera, assoleix 500 vots més que els 700 de Junts per Catalunya el 28-A. A la meitat sud de l'Anoia, Junts continuarà als ajuntaments de Masquefa i La Torre, ja feus tradicionals, i tot apunta que Santi Broch, que és també guanyador a la Pobla, no tindrà problemes per seguir al capdavant del consistori. 

 


1 Comentaris

A

Albert Duran ( Regidor d'ERC a la Pobla de Claramunt)

La Pobla de Claramunt

31 de maig 2019.12:39h

Respondre

”i tot apunta que Santi Broch, que és també guanyador a la Pobla, no tindrà problemes per seguir al capdavant del consistori. ”

Actualment estem en negociació amb les diverses formacions i... Llegir més crec que fer aquest afirmació sense base, es una mica arriscat.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.