TORNAR

Mas inaugura l'Adoberia Bella, la pedra filosofal del nou Rec

El president afirma que ”hi haurà solucions, però no màgiques” en referència a la situació al Parlament

politica
Dijous, 19 novembre 2015. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Artur Mas visitava la tarda d'aquest dimecres el 'showroom' de la pell igualadina. L'Adoberia Bella neix per impulsar i exhibir la potència i qualitat del sector blanquer d'Igualada, però també com a clau de volta de les possibilitats de recuperació patrimonial del Rec.

L'Adoberia Bella, seu de l'Igualada Leather Cluster, ja és una realitat. Pensada com el cor del projecte d'Igualada com a capital europea de la pell de qualitat, ha estat un dels projectes centrals del mandat 2011-2015 a la ciutat.  L'Adoberia Bella s'ha arranjat durant dos anys, amb una inversió de quasi 900.000 euros. Els seus 1.060 metres quadrats seran un espai de 'showroom' dels productes de la pell d'Igualada, però sobretot, van remarcar les autoritats presents, és el llibre d'estil de com pot ser el patrimoni del Rec en un futur proper. Amb moltes solucions arquitectòniques, d'interior i exterior, incorporades a l'edifici.

L'edifici el va inaugurar Artur Mas, president en funcions del país, junt a l'alcalde igualadí Marc Castells i el president del Gremi de Blanquers, Xavier Badia. Molts industrials del sector van ser presents a l'acte, a més dels presidents del Consell Comarcal i la UEA, Xavier Boquete i Blai Paco, i un bon nombre de regidors d'Igualada i alcaldes de la comarca. La diputada Maria Senserrich i el delegat Juli Gendrau figuraven també entre els convidats.

El president, comprovant les textures d'algunes de les peces exposadesEl conjunt arquitectònic objecte de la recent restauració el formen dos edificis bessons, les adoberies J. Bella i Bernades, amb una façana davantera al carrer del Rec i una façana posterior al pati del Museu de la Pell d'Igualada. Es tracta de dues estructures de propietat municipal, adquirits respectivament els anys 2013 i 2007, de tres plantes i amb una superfície total de 1.060 metres quadrats. El primer edifici es va començar a aixecar a finals del segle XIX i, amb successives ampliacions es va constituir, a començament del segle XX, el conjunt que avui es pot apreciar. Obeeixen a una tipologia típica d'adoberia pròpia del barri del Rec, amb arquitectura modesta i responent més als criteris funcionals que exigia aleshores la seva activitat industrial, que no pas a criteris estètics.

Coincidint amb aquesta rehabilitació, la Diputació de Barcelona ha elaborat un catàleg de solucions arquitectòniques que ha de guiar futures actuacions similars al barri del Rec. En aquesta línia, la Bella s’ha rehabilitat de manera respectuosa amb l'essència del passat de la ciutat, però adaptant l'edifici als nous usos i als estàndards de seguretat, accessibilitat i funcionalitat. S'han mantingut els elements estructurals originals, s'han respectat en la mesura del possible les façanes exteriors i les parets originals de pedra i maó massís i s'han recuperat els forjats metàl·lics i les bigues de fusta dels sostres.

Mas, en la seva intervencióLes obres han tingut una durada aproximada d'un any i un cost de 898.000 euros, subvencionats en gran part per fons de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i la Unió Europea. Actualment, a banda de la nova seu del clúster adober, que es troba al primer pis, la instal·lació acull també, a la planta baixa, l'Oficina del Pla de Millora del Barri de Sant Agustí.

Les arrels i els nous brots

El president va elogiar Igualada, "un lloc on vaig a recarregar les piles, perquè hi ha il·lusió", i assegurava que "els adobers d'Igualada són l'exemple que desmenteix la idea que els sectors amb més tradició no tenen futur; aquelles coses amb arrels profundes no estan condemnades a ser antigues o a ser un record, poden donar nous brots i nous fruits, i aquest és el cas de la pell d'Igualada". Mas lloava també l'esforç per la sostenibilitat i "el compromís exemplar de respecte amb el medi ambient i la sostenibilitat; tres apostes que defineixen molt bé la manera de fer del nostre país". En clau catalana, manifestava que "podem sortir-nos-en, hi ha neguits i incerteses, no hi ha solucions màgiques, però solucions n'hi ha".

Unes solucions que "hauran de ser equilibrades", deixant entreveure que caldran renúncies per part d'hom, "perquè per construir coses plegats amb gent diversa no es pot guanyar per golejada". Entroncant amb l'edifici concloïa que "no es pot construir sobre les cendres, cal fer com aquest edifici (l'Adoberia Bella) on s'ha conservat fonaments i fesomia i s'ha regenerat per dins".

De la seva banda, Marc Castells recordava que "els igualadins som pioners en moltes coses i les sabem fer bé i, perquè ens hem proposat dotar d'un abast mundial la nostra pell, treballem de la mà del gremi i altres agents implicats, per a consolidar-nos com el gran referent de la indústria adobera". Si Mas apuntava que Catalunya està assolint el seu màxim nivell de desenvolupament científic des de fa temps, el batlle va assenyalar que estudiants de països molt diferents van arribant al Campus Universitari".

Xavier Badia, finalment, explicava que "la nova seu del clúster ens ajuda a reforçar el microclima òptim per a seguir guanyant competitivitat i contribuir a la reindustrialització de l'Anoia".


14 Comentaris

a

alberto

22 de novembre 2015.19:24h

Respondre

Legado de Artur Más ( Aparte de la PIEDRA FILOSOFAL)

deuda de 65 mil millones
Adictos al FLA para pagar a provedores
Bono basura con perspectiva negativa
Sin acceso a los mercados financieros... Llegir més desde 2012
Caso Palau , corrupción con 15 sedes embargadas
320o empresas abandonan Catalunya
Catalunya partida en dos bandos
Corrupción del 3% en la adjudicación de obra pública
Destrozo de CiU y ahora de CDC
Pérdida total de credibilidad y de influencia en el ámbito Europeo
Radicalización del catalanismo a posiciones de extrema izquierda anti sistema

Y usted habla de ”barrer y residualizar a Catalunya?” en LV de hoy, y lo dice con esa cara?

Nadie, absolutamente en la historia de Catalunya, ni el mismísimo Franco ha hecho más para barrer y residualizar Catalunya

.

I

I ara ens direm, Democracia i Llibertat!!!! Apa!

22 de novembre 2015.19:14h

Respondre

En que se parece Más al capitán del Costa Concordia?
Que es el primero en abandonar el barco de CDC después de haberlo estrellado contra las rocas

d

dani

igualada

20 de novembre 2015.22:33h

Respondre

Ufffffffff quins comentaris quina manera de respectar la democràcia . Només falta que digueu que amb franco això no passava....

F

Franco a muerto (Arias Navarro, fa 40 anys, 40 )

21 de novembre 2015.12:25h

Sempre el mateix raca,raca!!!!!, i que cony i pinta Franco, en que tinguem uns dirigents il·luminats, ineptes, astuts?, vani-dosos i narcisistes?
Ho canviem de referents, ( ja estant massa... Llegir més suats), per amagar la incompetència, ho anem ben arreglats!

A

Anna

21 de novembre 2015.17:09h

Per alguns Franco no ha mort.

j

juan

22 de novembre 2015.18:12h

Si Anna, Mas es mi pastor, nada me ha de faltar!!!!!!!!

(Anna, que hacias cuando vivia Franco, solo quejarte, o simplemente no lo ”sufriste”)
SIMPLONA!

m

maria

08700

20 de novembre 2015.17:16h

Respondre

Sr Más, i si a mes a mes de Embaixades, i tantas estelares, pagues a les farmacias, millores la sanitat i el enseyament i ayudes els nostres avis, no creu que ”La Catalunya” que diu tan estimar,... Llegir més li agrairia mes?
Al crac, no cal demanarli res, ell a lo seu, 8000 EUROS al mes, i pau i que duri.

p

pep

20 de novembre 2015.11:52h

Respondre

Lo de aquest dos personatges, el Masies i el crac del fum, mes que , trobar la ”pedra filosofal” , lo que si que han trobat es la manera de viure. de xupa de la mamella, a costa de la... Llegir més ”pedregada filosofal” als catalans de bona fe.
LLASTIMÓS!!!!

F

Fum,Fum;Fum, ha nascut un pastoret......

Cerquita del Rec (uff que olorcilla!)

19 de novembre 2015.18:54h

Respondre

Pobre Mas el astuto? , quien le ha visto y quien le ve. el que tiene la piel tan fina, ”acariciando” con sumo ”cuidado”, las pieles de nuestros curtidores, y suplicando a las CUP, que le... Llegir més hagan presidente.
(Si se lo piden hasta , se pondra de ”rodillas”.)
Todo para seguir manteniendo la poltrona, no sea, que los que entren, llegado el caso, a la Generalitat, encuentren mucha mier......da, debajo de las alfombras.
Y el ”crac” de nuestro alcalde, a lo suyo, a vender humo, no sea , que las elecciones a la Generalitat, esten mas cerca de lo que se creyeron.
MENUDO PAR, SE HAN JUNTADO EL HAMBRE CON LAS GANAS DE COMER ”

P

Pere

19 de novembre 2015.05:19h

Respondre

Tenim un Alcalda que es un artista del fum .Te el seu merit.Pero cap gracia.

J

Josep

IGualada

19 de novembre 2015.16:09h

Pitxor no es pot escriure tu!!! fest-ho mirar

R

RO

20 de novembre 2015.00:01h

Oh sí! En una sola ratlla tantes faltes, i mira que hi ha correctors que t’ho resolen sense esforç.

J

Jaume Travesset

Igualada

21 de novembre 2015.08:20h

Josep i RO: i que ignorants que sóu vosaltres!! i a la vegada tan llestos, no?

j

joan

21 de novembre 2015.12:48h

Josep, RO, si edemes de saber tanta ortografia, tinguéssiu un mimin de seny, i capacitat per pensar per vosaltres i poguéssiu comprendre, les mentides, dels elegits, que be aniria !!!!!... Llegir més /> Som mols que preferim, escriure malament el català, i que sapiguem pensar per nosaltres, i adornar-nos, de la canti tat de populisme i mentides de aquest que es diuen patriotes, i no son res mes que ”fulleros” de ”arraba”l.
lo vostre es llastimós!!!!i,

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.