TORNAR

Pep Solé recorda que seran els odenencs els qui triaran què es fa a Can Morera

La vila està pendent de fer un nou pla urbanístic

politica
Dijous, 22 gener 2015. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

L'alcalde d'Òdena, Pep Solé Vilanova (CiU), ha volgut respondre a la proposta del PSC que va fer en les esmenes als pressupostos de la Generalitat, per reobrir el projecte de portar les indústries del Consorci de la Zona Franca a Can Morera (Òdena). El batlle apunta que "els odenencs seran els qui escullin la planificació urbanística" a través d'un POUM

L'Ajuntament d'Òdena té sobre la taula la confecció d'un nou pla urbanístic. El Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) d'Òdena és a punt d'engegar-se i tindrà una fase de participació ciutadana. L'alcalde odenenc, Pep Solé Vilanova, afirma que "estarem oberts a les suggerències que faci la nostra població" i que la redacció i el projecte han de ser un dels eixos "del debat electoral per  a les eleccions municipals". Solé ha recordat la importància de la participació ciutadana i ha replicat al PSC que seran els odenencs "els qui decideixin què es fa a Can Morera". El PSC anoienc fa unes setmanes va posar sobre la taula recuperar el projecte d'implantació industrial del Consorci de la Zona Franca a Can Morera, una de les polèmiques que es va arrossegar en el procés del POUM que es va anul·lar el 2011.

Solé Vilanova assegura que "serà la ciutadania qui en la fase de participació decidirà sobre aquestes qüestions". També etziba que "en la tramitació de l'anterior POUM, el 95% de la gent d'Òdena va triar que no es fes una zona industrial a Can Morera, però l'anterior govern va obviar-ho i volia continuar amb la implantació". L'alcalde es declara escèptic: "jo no crec en Can Morera, però és el poble d'Òdena qui ho ha de decidir. Ningú més" i remarca que va ser "la Comissió d'Urbanisme qui fa tres anys va suspendre el POUM del govern socialista" -que contemplava la zona industrial a Can Morera- perquè "les coses no estaven ben fetes". 

El POUM d'Òdena, que s'ha d'engegar els propers mesos, constarà d'una fase de participació ciutadana primer i, posteriorment, se'n farà l'aprovació inicial, les esmenes i l' aprovació provisional abans de ser enviada a Urbanisme. Un altre dels retrets de Pep Solé a les propostes dels socialistes de cara als pressupostos de la Generalitat és respecte a l'Eix Ferroviari Transversal. L'alcalde odenenc manifesta que "sempre s'ha dit que serà després del 2030 i que costarà uns 7.000 milions d'euros. No entenc què demanen. No sé si el traçat ha de passar per Òdena al final, perquè el canviaven sovint. Es tracta de 115 metres durant centenars de quilòmetres entre Lleida i Girona on no es pot fer res i estic segur que hi haurà altres opcions".


4 Comentaris

J

Joan Y

Òdena

15 d'abril 2015.16:17h

Respondre

Més enllà de la discussió de pati sobre qui és més dolent, m’adono que el Sr. Jaume X (X és perquè no en sé el cognom) encara dóna per bo l’esquema mental pre-crisis. Un esquema basat en... Llegir més l’especulació financera i en la construcció com a motor de creixement i en apostar per projectes no arrelats a la capacitat productiva del territori. Aquest sistema s’ha desplomat i hem pogut veure tant els interessos particulars (gens públics i sovint tacats de corrupció) que hi estaven al darrera com la forta patacada a les classes mitja i baixa de la societat. No seria ja hora, ”amigo”, d’una avaluació crítica i profunda de les estratègies”???

J

Jaume

Òdena

23 de gener 2015.09:17h

Respondre

Sr. Solé, primer de tot li agraeixo que hagi volgut aclarir les seves declaracions i contestat la meva opinió.
Però sento reiterar-li novament que te molt a millorar abans de donar lliçons de... Llegir més participació ciutadana i consultes.
Referent a la participació ciutadana no em surti amb la retòrica administrativa de que s’han fet reunions pel tema Bulevard, que a Òdena ens coneixem tots i tots sabem que van anar 4 veïns i el seu equip a una reunió on ja estava tot decidit menys el color de la pintura. Menció apart, el fet de que quan vostè no governava es passava pel forro la retòrica administrativa i organitzava manifestacions i talls de autovies en nom de la veu del poble.
Referent a que el programa electoral el legitima a tirar endavant el Bulebard, jo li pregunto 3 coses.
1) Si hagués posat al seu programa que tancaria la Llar l’avió de paper, qui l’hauria votat del Barri Sant Pere ?.
2) Si hagués posat al seu programa, SI , al polígon adober davant l’Espelt, qui l’hauria votat del Barri Sant Pere ?.
3) Si hagués posat al seu programa, que pactaria amb ERC i li donaria 2 anys de alcaldia. Qui l’hauria votat dels votants de CiU ?.
Per últim. Posar com exemple de no fer referèndum el Pavelló em sembla totalment desafortunat. El tràmits del Pavelló ja venien dels seus antecessors de CiU amb unanimitat total de tots els grups i ho va fer realitat posteriorment el PSC amb unanimitat total de tots els grups. Per tant, qualsevol comparació amb el seu procés del Bulevard es senzillament ridícula.
Ja per acabar dir-li que el polígon Can Morera no només era un projecte referendat per la majoria de Òdena, 10 de 11 regidors. Sinó que també era un projecte comarcal i de país avalat per tots els partits, interlocutors socials, sindicats, empresaris, Consell comarcal, Consorci de la zona franca i la generalitat de Catalunya.

P

Pep Solé Vilanova

L'Espelt - Òdena

22 de gener 2015.18:38h

Respondre

Crec que correspon aclarir algunes idees i respondre al comentari del Sr. Jaume.
Vagi per endavant que faig meves totes les frases que es diuen a l’article que estan entre cometes i que... Llegir més efectivament jo vaig dir.

No és el cas del títol ni del destacat, que crec que no respon al meu entendre al motiu de l’entrevista.
Jo vaig entrevistar-me amb el periodista per parlar de Can Morera. Fa unes setmanes, quan el PSC va fer al Parlament unes intervencions sobre Can Morera, que jo desconeixia, em van trucar d’AnoiaDiari perquè donés la meva versió a les declaracions del PSC. La meva resposta va ser que no tenia res a dir del que el PSC digués al Parlament.

La setmana passada em van tornar a trucar pel mateix i vaig respondre el mateix, que el PSC és lliure de dir el que vulgui al Parlament.

Llavors el periodista em va preguntar què en pensava de Can Morera i vaig donar la meva resposta que és transcrita en l’article, entre altres coses, entenent que per l’extensió de la conversa no sigui possible transcriure-les íntegrament a l’article. De fet, el que penso jo de Can Morera no és cap secret.
En resum, jo no replico al PSC ni dono cap resposta al que el PSC faci al Parlament. I punt.

Al comentarista Sr. Jaume. Jo no obvio res. Per mi és vàlid l’acord de govern municipal que esmenta. Res a dir. Per mi això no és cap problema, però jo no qüestiono això si no que jo crec que s’ha de fer amb una participació ciutadana.

Tampoc obvio el resultat de CiU a les passades eleccions municipals , però no crec que tingui res a veure amb el tema. No obstant la democràcia, entre d’altres coses i almenys fins ara, escull els regidors, i aquests el govern i l’alcalde. Suposo que no cal recordar els dos governs Tripartits i qui va treure més vots.

Pel que fa al polígon dels adobers, qui ho tramita no és Òdena, ni d’Igualada o Jorba. És la Generalitat. Ningú ens ha preguntat a nosaltres. Un POUM si que és una decisió municipal. No se que hi pinta l’Espelt en això que és on anirà part de zona verda i d’equipaments del Polígon dels Adobers. Les empreses estaran a Igualada/Jorba.

Pel que fa al que Vostè anomena el boulevard, no crec que hi hagi millor consulta que portar la proposta en un programa electoral, així era amb CiU. Si ara el PSC, que mai va fer ni demanar cap referèndum o ERC, volen fer-lo, em smebla bé, ells sabran els compromisos adquirits que tenen. Pregunti a PSC per què ara si que cal fer una referèndum per l’Avinguda Manresa i no calia per gastar 2.500.000€ pel pavelló (amb un endeutament d’un milió d’euros), 1.800.000€ per un centre de dia o 1.350.000€ per la Plaça Major. O és que el PSC només demana referèndums quan no governa? Per part d’ERC, van difondre en un butlletí que si des del Govern municipal que compartim no s’impulsava un referèndum per l’Avinguda de Manresa el farien ells. Em sembla bé, espero data.

Para altre part i parlant de participació ciutadana, ja fa dos anys es va organitzar una participació ciutadana convocant tots els ciutadans, per opinar, valorar i fer suggeriments, o oposar-se si calia, sobre l’Avinguda de Manresa. Tots els participants ho van trobar bé. Poso a la seva disposició l’informe de la jornada.

Per si algú té dubtes sobre el que va dir la participació ciutadana el 2009 quan es va tramitar el POUM ho pot consultar a la web municipal el 3 de juny de 2009:
Les jornades les va convocar el PSC i qui penjar el document a la web municipal també. Es pot llegir a la pàgina 36 el següent en les conclusions de la participació ciutadana: www.odena.cat/documents/cat/1304-informe_usos_del_sol.pdf
Un dels (4 grups) grups proposa desenvolupar una zona d’activitat industrial no contaminant vinculada a la zona ferroviària que projecta el Pla Director (can Morera). Aquesta proposta, però, no té consens doncs la resta de grups proposen preservar aquella mateixa zona al considerar-la d’alt valor agrícola.
Això és el que la participació ciutadana va decidir i el govern del PSC en va fer cas omís.

En el tràmit d’un POUM la llei obliga a fer participació ciutadana, però també obliga a acatar-la. Jo ho faré.

J

Jaume

Òdena

22 de gener 2015.09:50h

Respondre

El Sr. Solé obvia que el POUM anterior d’Òdena només va tenir un vot en contra de 11 regidors i també obvia que la seva candidatura va tenir a Òdena menys vots que el PSC a les anteriors... Llegir més municipals.
Tampoc el Sr. Sole ha preguntat als veïns d’Òdena si volen el polígon dels adobers davant del nucli del Espelt i tampoc ha consultat sobre el famos Bulevard d’Òdena com li demanaven ERC i PSC.
Per tant que no doní tantes lliçons que en té moltes que aprendre.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.