TORNAR

El ple vilanoví aprova la zona comercial del PMUr3 entre retrets

L’abstenció de V365, ERC i Junts per Vilanova permet que el punt prosperi en un ple extraordinari

politica
Dijous, 21 febrer 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El ple de Vilanova del Camí aprovava el vespre d'aquest dimecres -en una sessió presidida altra vegada per la tensió- el PMUr3. El projecte urbanístic, que preveu la creació d'una zona comercial a l'entrada del municipi, l'ha impulsat la constructora Bogaris i estava paralitzat des de fa mesos per desacords entre els partits.

El PMUr3 tirarà endavant. En un ple farcit de retrets entre govern, un dels partits del govern (IPV-VV) i oposició, la votació va prosperar ja que V365, ERC i PDeCAT-Junts per Vilanova van abstenir-se. Així, permetien que els vots afirmatius de PSC -amb l'alcaldessa Noemí Trucharte-, VA! i Decide s'imposessin als negatius dels seus socis de govern, IPV-VV. La clau de volta de la construcció del sector és un contracte entre la promotora Bogaris i Mercadona que contemplaria el trasllat de la superfície d'aquest supermercat, que fonts de l'oposició van posar en dubte. 

El ple començava amb el regidor nominal d'Urbanisme, Juan Manuel Cividanes, atacant als seus teòrics companys de govern. Els regidors d'IPV-VV consideren que el projecte és "nul de ple dret". L'incombustible edil va amenaçar amb els jutjats. Les intervencions de l'oposició, per bé que més moderades, no van deixar de ser crítiques. Jordi Barón, de Junts per Vilanova, explicava que el projecte del PMUr3 "pot tenir una vessant positiva per al nostre municipi, amb més llocs de treball. Té l'aval dels tècnics i de la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat i per tant no posarem pals a les rodes. Ara bé, no pot ser que se'n vulgui treure rèdit electoral. No ens hi volem oposar ni donar-hi ple suport. Aquest equip de govern no mereix la nostra confiança, estan en un estat de desídia permanent. Hem recopilat la informació de promotors i dels tècnics d'Urbanisme i ara ja tenim les dades necessàries. Ens posicionàvem no contra el projecte, sinó contra l'obscurantisme del govern. Per això ens abstindrem".

El seguia Marcel·lí Nieto, d'ERC, que retreia que "això és el primer acte de la campanya electoral. Hi ha hagut canvis de posicionament perquè ningú vol que sigui una arma llancívola. No entrarem en aquest joc, ja ho vam dir el mes de novembre. El projecte ha d'anar endavant, però ben fet. És el mateix que ens van presentar el novembre". 

Després, en termes molt durs, parlava la regidora no adscrita, Txell Humbert: "no sé què estic fent aquí" deia en referència a que es tornés a tractar el punt quan fa tres mesos el projecte havia quedat parat perquè "quedaven moltes coses per a dirimir". Coses que no s'haurien resolt encara, com "una rotonda elevada que s'hauria a fer a Òdena i que ho venen com si fos de la seva competència" i que suposaria una pèrdua patrimonial molt important: "de set milions d'euros". 

Humbert va enumerar punts del projecte que creu que fan que sigui inviable. Després que la regidora de Decide, Imma González, digués que "no es vota al govern, es vota un projecte", era el torn de Juan Manuel Cividanes. Va repetir les seves asseveracions dels darrers dies: "subscric el 100% del que ha dit Meritxell Humbert. El PMUR3 és lesiu per al patrimoni municipal i contravé el pla urbanístic vigent. Estem a favor de qualsevol desenvolupament, però el poble perd en aquesta operació especulativa. És una imposició. Ens ofereixen un nyap, una parcel·la insignificant que no elimina les barreres arquitectòniques. Venen una història als vilanovins que no és certa, perdem patrimoni". 

La gestió dels temps de les intervencions va ser un dels punts calents del ple. Quan l'alcaldessa Trucharte va interrompre Cividanes, aquest va etzibar que "es mereix perdre les eleccions per mala educació". I va seguir amb dures acusacions sobre com s'ha fet el projecte: "han fabricat unes claus urbanístiques a la carta pels promotors privats. Els edificis no tenen la separació necessària. Ens trobarem a judici amb la reparcel·lació".

Era el torn de l'ex alcaldessa Vanesa González, representant de V365, que va afirmar que "estem desconcertats amb tot el que venim escoltant. També el que estem veient avui", és a dir, el canvi de posició del VA!, que en l'anterior ple no volia tramitar el PMUr3. Respecte a això, assegurava que els partits del govern "estan molt ocupats per fastiguejar-se els uns als altres i apropiar-se dels projectes. Palacios des que nosaltres vam dir que desbloquejarem el PMUr3, ha pujat al carro. Ara l'Ajuntament fa propaganda d'una iniciativa privada".

Vanesa González va acusar al govern d'haver atiat "han jugat amb les persones (que podien perdre la feina a Mercadona) i han posat la gent en contra dels regidors de l'oposició" i va anunciar el seu vot d'abstenció "perquè no volem ser responsables del que fan". També va tenir paraules dures per Imma González, que en la seva coneguda i febril activitat a les xarxes va assegurar que l'ex alcalde Joan Vich era qui havia ocasionat que V365 s'obrís a tramitar el PMUr3 ja que hauria parlat amb els promotors. "És una mentidera" afirmava amb indignació. Un retret que després estendria a l'alcaldessa.

En el torn de rèplica, Humbert va insistir en que "ja el novembre vam dir que no era un bon projecte per a Vilanova. No culpin a l'oposició per no anar a les reunions, sinó per no canviar res. He demanat informació a tècnics i assessors. Per què no han anat a l'empresa i han demanat una nova proposta? No hi ha dubtes, simplement és una mala proposta". Marcel·lí Nieto va insistir de nou en que els posicionaments eren "circencs" de cara a les eleccions.

Altra vegada, Cividanes va ser molt aspre i va haver-hi nous retrets amb Noemí Trucharte, que va renyar de nou al regidor per "no cenyir-se al tema". La darrera intervenció abans dels vots va ser de nou de Vanesa González, que va subratllar que "no ens hem oposat mai al projecte, però dèiem que calia més temps per consultar-lo". 

 


1 Comentaris

M

Maria

23 de febrer 2019.03:13h

Respondre

I la mosca cojonera el sr......cividsnes que como el perro del hortelano, ni come ni deja comer, que opina?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.