TORNAR

El ple vota lluir l'estelada i triomfa una moció per retirar de nou la bandera estatal

Esquerra i CUP impulsen que es retiri l’ensenya espanyola

politica
Dimecres, 29 juliol 2015. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Una majoria de 17 sobre els 21 regidors del ple d'Igualada decidia fa poques hores posar l'estelada al balcó. En un ple que va estirar-se cinc hores, van prosperar mocions a favor de la sobirania fiscal, la col·locació de l'estelada al balcó i la retirada de l'ensenya espanyola.

Cinc hores de ple, amb la majoria independentista del consistori fent prosperar les seves propostes en els tres punts calents que hi havia a l'agenda en clau nacional. Penjar l'estelada va comptar amb els vots a favor de 17 dels 21 regidors del consistori, els de CiU, ERC, la CUP i Decidim Igualada. Els tres regidors de Socialistes d'Igualada es van abstenir. El mateix partit s'havia pronunciat fa un any a favor de col·locar una bandera negra a l'Ajuntament per la Diada; en aquesta ocasió, Jordi Riba considerava que "la democràcia no és només la majoria, sinó la preservació dels drets de la minoria. l'Ajuntament ha de preservar l'aspecte de neutralitat i pensar en els drets de les minories". El PP va votar en contra.

Hi havia una altra moció sobre banderes. Els dos regidors de la CUP i els tres d'Esquerra impulsaven la moció que posava sobre la taula retirar de nou la bandera estatal, que l'alcalde va haver de reposar fa una setmana, sota l'amenaça d'inhabilitació i seguint els criteris de l'AMI. Eva Pedraza, de la CUP, ha parlat de mancomunar les multes que pugui rebre Marc Castells, i l'alcalde ha agraït i afirmat que ho consideraria. Josep Maria Palau, d'Esquerra, afirmava entendre la posició de l'alcalde, tot i que també els republicans votaven a favor. CiU, Socialistes i Decidim s'abstenien. El PP, com era d'esperar, va decantar-se per mantenir l'ensenya estatal. Joan Agramunt va parlar d'una "història en comú".

Endavant amb l'estelada

La moció argumenta que l'estelada és una bandera "amb més de cent anys d'història, vinculada a la defensa de la democràcia i la llibertat nacional i social de Catalunya" que "representa la revolució democràtica catalana davant la negació del dret a decidir per part de l'Estat espanyol".  


16 Comentaris

p

pep

29 de juliol 2015.17:43h

Respondre

Ànims Sr Castells, retiri la l’ensenya espanyola, sigui valent, i no pateixi, per si el inhabilitant, segur que en la seva experiència profesionals, es traura els 6.500 Euros mensuals, mes una... Llegir més visa de Empresa, en un obrir i tancar els ulls.
Els cracs com vostè, van molt buscats!

( Sr Igualadí, trobem a faltar la seva ensenyada opinió, no tardi, sense vostè, això del comentaris de anoiadiarim perdent molta qualitat)

j

joan

29 de juliol 2015.20:33h

PEP : T’has oblidat que als cracs com el castells, a la empresa privada, també solen donar lis , cotxe de empresa, tipus BMW series 5, Audis 6, resumint els cracs estan molt valorats, com mol be... Llegir més dius.
ENDAVANT, CASTELLS, SIGUES VALENT, I NO T’ARRONSIS.
A LA EMPRESA PRIVADA FAN FALTA CRACS COM TU!!!!!

A

Anna

29 de juliol 2015.21:09h

Qualitat gramatical i ortogràfica ?

A

Albert

IGD

29 de juliol 2015.15:04h

Respondre

Els polítics prenen decisions com aquesta tonteria i Europa s’ens riu als nassos. He estat parlant amb amics alemanys i ens prenen pel que som: una colla d’ignorants a qui li estàn fent el salt... Llegir més amb aquestes tonteries del nacionalisme. Ens tenen per uns pobretons del sud d’Europa que s’entretenen amb independentismes, a la vegada gaudim de l’atur i la corrupció pròpia d’una república bananera.

I

Igualadi

Igualada

29 de juliol 2015.19:49h

Si ens prenen per ignorants i pobretonts no serà perque nomes et coneixen a tu?

i

i de això viuen els falsos patriotes !

29 de juliol 2015.12:58h

Respondre

Si no o tinc mal antes, per assistir a cada ple, un regidor cobra 485 Euros.
Si son 21, la brom-eta han a costat 10.185 Euros. al Igualadins.
Això si ,hem ”solucionat”, el gran problema dels... Llegir més Igualadins com son les banderes.
Que baixi Deu i o vegi.

CASTELLS ENTERAT DE UNA PUNYETERA VEGADA .......”UN PAÍS ES FA SENSE CREAR BÀNDOLS.”

i

igualadí

29 de juliol 2015.14:28h

Llegeix el comentari anterior del Joan Carles.
Abans de parlar no va malament informar-se i pensar una mica, no fa mal.

J

Joan Carles

Igualada

29 de juliol 2015.12:14h

Respondre

Quina llàstima que la noticia estrella del ple d’ahir sigui l’estelada, un ple que va durar quasi cinc hores on es van tractar altres temes com l’ajut miserable d’aigües de Rigat i que... Llegir més aquest diari no faci ni tan sols una esmena....la bandera és un punt que va durar deu minuts si escau, mentre que d’altres punts més candents no es fan ressò....llàstima de prensa.....
La força de la prensa és informar...ànims Anoiadiari!

A

Anna

29 de juliol 2015.19:17h

Estigues tranquil, segur que ho rectifiquen, no són un mitjà de comunicació sensacionalista.

a

antoni

igualada

30 de juliol 2015.11:42h

bona ironia Anna, cada cop més desencantat d’aquest diari digital.

R

RAmon

Igualada

30 de juliol 2015.12:07h

http://anoiadiari.cat/politica/ple-igualada-vota-demanar-retirada-del-logo-del-campus/
”Enfrontament pel fons de solidaritat d’Aigua de Rigat”

Doncs potser no era ironia

j

joan

30 de juliol 2015.12:57h

Antoni, amb la TV3% , canal 33, 3/24, Cat, etc, encara et sembra poc, la utilització partidista dels servessis informatius pagats per tots ELS CATALANS, , per fer de pal-meros dels corruptes de... Llegir més convergència.
Deixa, a Anoia diari, en pau, I que fasin la seva feina, INFORMAR, I NO ADOCTRINAR

A

Artur

Igualada

29 de juliol 2015.11:44h

Respondre

Ei nois, a veure si comenceu a treballar pels temes de veritat de la ciutat. Igualada és el cul de Catalunya per seguir fent tanta política de pati de col·legi. Això de la guerra de banderes és... Llegir més un debat tan i tan absurd que jo no hi perdria ni un segon. Solucioneu els problemes reals de la gent i deixeu-vos de perdre el temps. I jo soc dels que vota SI-SI, però em fa ràbia que els nostres representants tinguin tan poc nivell i perdin cinc hores sense aportar res de profit a la gent.

J

Joan

Igualada

29 de juliol 2015.11:35h

Respondre

Els senyors regidors no tenen res més important a fer per la ciutat i els seus ciutadans

M

Marià

igualada

29 de juliol 2015.09:16h

Respondre

ELS SIMBOLS DE CATALUNYA NO SON ELS DE “ERC”; NO TOTS SOM DE ERC (PER SORT), SOM CATALANS !!!

LA SENYERA

No se ha hallado ninguna referencia documental hasta el año 1150, en que aparece... Llegir més como escudo preheráldico en un sello de Ramón Berenguer IV, aunque la escasa nitidez del sello, y su monocromía, hacen dudosa la atribución, pues el escudo palado y blocado refleja los habituales refuerzos defensivos de los escudos de mediados del siglo XII, por lo que este no sería un signo de linaje, sino el mero escudo de tablas almendrado que simbolizaba el poder real. El primer testimonio seguro son los sellos de la cancillería de Alfonso II, datados a partir de 1167.


Su origen data de inicios del siglo XX (se cree que en 1908) y nació de la fusión de las cuatro barras tradicionales de labandera catalana, con el triángulo estrellado inspirado en las banderas de Cuba y Puerto Rico, tras una estancia en Cubade Vicenç Albert Ballester, que fue activista del partido Unión Catalanista y de otros movimientos e iniciativas de carácterindependentista catalán. Se había tomado este modelo puesto que Cuba era un estado que se había independizado hacía poco de España y era por lo tanto un referente en la lucha nacionalista. Ballester residió en Cuba temporalmente y admiró su lucha contra el Imperio español.

LA “ESTELADA”
Símbolo por excelencia del independentismo catalán, ya tiene dueño, pero no es de los separatistas, sino de un empresario de Castellón de la Plana, José Antonio Blázquez Jiménez, que reside en una localidad de la Costa Brava, y que la ha registrado a todos los efectos. A partir de ahora, quien quiera utilizarla tendrá que hacerlo con su consentimiento y, según lo manifestado por Blázquez a LA RAZÓN, es mejor que no pierdan el tiempo en hacer este tipo de peticiones.
Blázquez, «español antes que nada», se dio cuenta que la «estelada» no estaba registrada. Al no tratarse de una bandera oficial (que no pueden registrarse), sino de un símbolo separatista, se puso manos a la obra. El último recurso, formulado por Esquerra Republicana, fue aceptado a finales del mes pasado (se refería a uno sólo de los 10 dibujos presentados, dado su parecido al logotipo de este partido), por lo que los trámites quedaron concluidos.
En la página web de la Oficina Española de Patentes y Marcas (OEPC), con fecha 25 de julio ya había sido registrada a favor de Blázquez la «estelada». Se hace en blanco y negro, porque así lo indica la legislación. «El registro del diseño confiere a su titular el derecho exclusivo a utilizarlo y ha quedado otorgado, sin perjuicio de terceros, por cinco años contados desde la fecha de presentación de la solicitud y podrá renovarse por uno o más períodos sucesivos de cinco años hasta un máximo de 25 años contados desde el día de la fecha», dice la resolución.
Las figuras que se han registrado, según se puede observar en la reproducción que se ofrece en esta misma página, incluyen el mapa de Cataluña; el de la «estelada» con los llamados «paisos catalans»; diversas formas del citado símbolo y una de forma circular, que guarda un cierto parecido con la que utiliza en su pecho un personaje de comic en los Estados Unidos (el «Capitán América»).
La primera reacción de los independentistas catalanes, al saber que un empresario castellonense afincado en una localidad de lo que consideran su territorio en exclusiva, les ha ganado por la mano, ha sido el de tratar de llegar a un acuerdo económico para que les ceda el registro. Nada que hacer. Blázquez si ha llegado a un consenso con la empresa que lleva al citado personaje («Marvel») norteamericano, que, curiosamente, le hizo una oferta por las otras figuras, que el empresario rechazó de plano.
La reacción de los independentistas se entiende si se repasa la legislación al uso que, entre otras cosas, indica que «un diseño industrial otorga a su titular un derecho exclusivo (a utilizarlo y a prohibir su utilización por terceros sin su consentimiento), sobre la apariencia de la totalidad o de una parte de un producto que se derive de las características de, en particular, las líneas, contornos, colores, forma, textura o materiales de producto en sí o de su ornamentación». La «estelada» está insertada en todo tipo de souvenirs: pegatinas, camisetas, zapatos, toallas, etcétera, que, a partir de ahora, no podrán sacarse a la venta, salvo que «pasen por caja» y lleguen a un acuerdo que se antoja imposible.
Derecho a indemnización
- El titular del diseño registrado cuya violación hubiera sido declarada judicialmente tendrá, en todo caso y sin necesidad de prueba adicional alguna, derecho a percibir en concepto de indemnización de daños y perjuicios el 1% de la cifra de negocios realizada por el infractor con los productos que incorporen el diseño protegido. El titular podrá exigir, además, una indemnización mayor si prueba que la infracción de su derecho le ocasionó daños o perjuicios superiores.

P

Pep

IGD

29 de juliol 2015.11:19h

Sr Marià, el que diu del registre / patent de la estelada es ridicul del tot. La senyera i la estelada, son simbols de domini públic i per tant no patentables.
Si li agrada la senyera... Llegir més compri-se´n una de ben llarga. Si a vosté no li agrada la estelada, no se la miri. A mi no m´agrada la bandera espanyola i m´aguanto .

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.