TORNAR

Poble Actiu posa l'habitatge cooperatiu com a proposta davant la manca de pisos disponibles a Igualada

La candidatura de l’esquerra independentista es fixa que un 10% de les inversions siguin en política d’habitatge

politica
Dimarts, 19 març 2019. 13:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest dimarts, els membres de la candidatura de Poble Actiu a Igualada compareixien davant els mitjans per posar sobre la taula les seves propostes en àmbit d'habitatge. Les candidates van assenyalar que el govern actual "no ha tingut cap full de ruta en aquesta matèria".

La candidatura de Poble Actiu promet un canvi dràstic pel que fa a la política d'habitatge. En una compareixença per donar a conèixer les seves directrius, les candidates Neus Carles i Eva Pedraza exposaven que "no es dóna resposta a Igualada a les demandes d'habitatge protegit, que l'any passat van pujar en un 40%". La candidatura amb el suport de la CUP es marca "pujar fins al 10% del pressupost en inversions els diners destinats a polítiques d'habitatge". Parlaven d'un pla d'actuació amb una Taula Local d'Habitatge (amb la inclusió de serveis socials, Càritas, tercer sector, PAH i sindicat del lloguer, entre d'altres) i destinar "per llei" el 30% del nou habitatge a fórmules de lloguer social o similars. A més, remarquen la importància de fomentar opcions "no explorades fins ara" com "les cooperatives d'habitatge o la masoveria urbana".

La solució de les cooperatives ja s'ha aplicat a altres municipis i partiria de la construcció en solars municipals. Al nord d'Europa, cas de Dinamarca, "pràcticament un terç dels habitatges són cooperatius" segons Toni Olivé. Poble Actiu acusa a l'Ajuntament de "no haver cercat solucions mentre la problemàtica creixia". En paraules de Neus Carles "només al Nucli Antic d'Igualada hi ha 970 pisos desocupats, segons xifres del 2017, i el 64% no tenen cèdul·la d'habitabilitat. Hi ha 290 pisos que podrien ser de lloguer social, però a la ciutat, fins ara, n'hi ha menys de 200 entre els de Generalitat i Ajuntament". Segons Neus Carles "cada cop hi ha més famílies que necessiten pisos i es veuen obligades a l'ocupació, mentre els desnonaments de lloguer van a més".

La proposta de Poble Actiu sobre el 10% de la partida d'inversions al pressupost dedicada a polítiques d'habitatge s'hauria traduït "amb el pressupost d'inversions de nou milions d'euros de fa dos anys en 900.000 euros dedicats al foment de polítiques d'habitatge, quan només van ser 25.000 euros". Una partida que "es destinarà sobretot a la rehabilitació d'habitatges privats, a més de lloguer social". 

Eva Pedraza, per la seva banda, criticava al govern de la ciutat "per no fer res per pressionar als bancs" per cedir pisos. L'actual regidora de la CUP, que també figurarà a la llista de Poble Actiu, demana que a Igualada s'apliqui la normativa "que el 30% de l'habitatge de nova construcció" es dediqui a fórmules de lloguer social i parla d'un "recàrrec d'un 50% de l'IBI" als pisos buits.


1 Comentaris

V

Vane

19 de març 2019.18:37h

Respondre

Es la primera vez que veo más mujeres que hombres en algo de política. Ya era hora!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.