TORNAR

Política ficció: què hauria passat si la Conca d'Òdena fos una unitat?

CiU sumaria 9 representants; el PSC, 8; ERC, 3, PP, 2, i ICV, PxC i VV, un

politica
Dilluns, 30 maig 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Si la setmana passada fèiem un exercici de política ficció analitzant diferents escenaris electorals que haurien estat possibles en un moment o altre, avui en projectem un de nou totalment diferent i que, durant la campanya electoral, va sobrevolar en força converses: què hauria passat si els set ajuntaments que integren la Mancomunitat de la Conca d'Òdena conformessin una sola unitat? Per exemple, el catedràtic de Finances Públiques a la Universitat de Barcelona Joaquim Solé Vilanova apuntava en una entrevista amb anoiadiari·cat que la fusió d'ajuntaments seria una via per a reduir despesa pública.

Aquest exercici de política-ficció pren com a base els set consistoris que integren la Mancomunitat: Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, La Pobla de Claramunt, Jorba i Castellolí. En total, aquests set municipis van escollir el diumenge passat un total de 87 regidors (21 Igualada, 17 Vilanova, 13 Montbui, 11 Òdena i La Pobla, i 7 Jorba i Castellolí; vegeu el gràfic adjunt).

D'entrada, la ciutadania hauria escollit només 25 regidors, en comptes dels 87 actuals. Segons la Llei orgànica 5/1985 del règim electoral general, el nombre de regidors ve donat pels habitants del municipi. Així, les ciutats que compten amb una població d'entre 20.001 i 50.000 habitants, com per exemple Igualada, n'escullen 21. I les que superen els 50.000 però no arriben als 100.000, com seria el cas de la Conca, n'escullen 25.

Segons la projecció realitzada per anoiadiari·cat, la formació guanyadora hauria estat CiU, amb 8.715 vots (29,9%) i 9 regidors, seguida de molt a prop pel PSC-PM, amb 7.780 vots (26,7%) i 8 regidors. La tercera força, ERC-AM, se situaria a molta distància, amb 2.829 vots (9,7%) i 3 representants. A continuació s'hi trobaria el PP, amb 1.977 vots (6,8%) i 2 regidors, i completarien el consistori tres representants de tres forces diferents: ICV (1.660 vots; 5,7%), PxC (1.557, 5,3%) i Veïns amb Veu (en tant que Independents per Vilanova-VV i VV de Montbui serien la mateixa formació; 1508 vots i 5,2%).

La resta de forces polítiques s'haurien quedat sense representació, perquè no haurien assolit el 5% de vots necessaris. De totes les que van concórrer a les eleccions del 22 de maig, la que s'hi hauria acostat més, tot i que encara hauria quedat lluny, hauria estat Vilanova Alternativa, que amb els seus 876 vots hauria aconseguit només el 3% dels sufragis. Ni SI, ni Escons en Blanc, ni Gent Nostra, ni Decide, ni UAM no haurien obtingut representació.

947 municipis

Segons Solé Vilanova, tenir 947 municipis a Catalunya 'és un luxe que té un cost. Podem seguir gaudint d’aquest luxe si el podem pagar però jo no estic segur que el puguem pagar ni que puguem donar als ciutadans el mateix nivell de serveis a tot arreu visquin on visquin. Per tant, aquest luxe s’ha d’administrar. Això vol dir que molts serveis s’haurien d’oferir de manera mancomunada. Com a mínim, s’hauria de mancomunar la Secretaria i la Intervenció o àrea econòmica dels Ajuntaments que no poden complir de forma extremadament puntual amb la gestió dels seus comptes comptablement fiables'.


9 Comentaris

J

Jordi

Igualada

30 de maig 2011.23:48h

Respondre

Perfecte, Joan, apliquem el discurs d’anar units. Fa anys i panys que ho sento. Em pots dir què hi hem guanyat?

És hora de canviar: Alta Anoia / Conca / Anoia sud. Que treballin per la seva... Llegir més banda i ens en sortirem. És impossible unir una comarca on la seva gent no se sent unida, sinó que se sent de cada una d’aquestes 3 realitats.

i

igualadí

30 de maig 2011.21:06h

Respondre

Joan, la unió és el pinyol de l’assumpte.

J

Joan

Capellades

30 de maig 2011.18:44h

Respondre

Mireia,
barrejar peres i pomes no té cap sentit.

J

Joan

Capellades

30 de maig 2011.18:42h

Respondre

Jordi,
hi ha respostes que es responen per si soles.
Si anéssim units, una altra realitat tindríem.

J

Jordi

Igualada

30 de maig 2011.17:48h

Respondre

Crec que ja és hora que algú digui alt i clar sense vergonyes que s’ha acabat la història de que la comarca ha d’anar unida. Si hi ha 3 realitats ben diferents, doncs endavant, que es... Llegir més treballin i es potenciïn aquestes 3 realitats pel seu compte perquè amb el conte de la crida a la unitat els anys van passant i no avancem.

M

Mireia

Igualada

30 de maig 2011.16:48h

Respondre

Joan!

Critiqueu que la mancomunitat de la Conca és un invent ”capitalí” i ”centralista” i després us queixeu que no teniu sufients recursos per obrir la vostra piscineta tot l’any o que... Llegir més l’alt nombre de policies local que teniu ja s’emporta un % molt elevat del pressupost del municipi....

Ya us ho fareu, ya, amb el vostre colapse de les arques municipas....

J

Jordi

Igualada

30 de maig 2011.13:56h

Respondre

Joan, està bé veure com la gent de la comarca s’implica en opinar de la Conca d’Òdena, però si de cas primer deixeu-nos triar a la gent que hi vivim.

J

Joan

Capellades

30 de maig 2011.12:38h

Respondre

Jo sempre he pensat que aquest invent de la Conca d’Òdena (amb televisió aymamista inclosa) fa més mal que bé a la comarca perquè la disgrega al servei dels interessos centralistes igualadins.

I

Indignada

Òdena

30 de maig 2011.10:23h

Respondre

I de quants funcionaris ociosos ens estalviaríem!!! Prou de privilegis per la classe políticofuncionària!!!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.