TORNAR

La premsa alemanya es fa ressò de la manifestació per a la Independència

Ens ho explica Anna Marsal, una anoienca que viu a Köln

politica
Dijous, 13 setembre 2012. 10:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diversos mitjans impresos i digitals alemanys s’han fet ressò les últimes hores del més de milió i mig de persones que es van concentrar dimarts a Barcelona per reclamar la independència per Catalunya. A Alemanya, concretament a Köln, hi viu l'Anna Marsal, una igualadina que ens explica com han tractat la notícia els alemanys.

Portal digital Spiegel.de

Portal digital de l’edició alemanya de l’Euronews

Portal digital de l’edició alemanya de l’Euronews

Titulars com 'Eineinhalb Millionen Katalanen demonstrieren für Unabhängigkeit' (Un milió i mig de catalans es manifesten per la independència), “Massendemonstration für Kataloniens Unabhänigkeit“ (Manifestació massiva per la independència de Catalunya), “Katalanen fordern mehr Freiheiten” (els catalans reclamen més llibertat) “Katalonische Abspaltungsbestrebungen“ (Secessionisme català) o “Mehr als eine Million Katalanen demonstrieren für Unabhängigkeit“ (Més d’un milió de catalans es manifesten per la independència) s’han pogut llegir el mateix 11 de setembre i també l’endemà de la diada, en portals digitals com Spiegel.de o en l’edició alemanya de l’Euronews, entre altres.

L’article de més profunditat és el de Spiegel.de, que fa referència a la tasca i organització de la Assemblea Nacional Catalana en la Diada Nacional. Descriu amb detall els colors, les banderes i els lemes que van omplir Barcelona. Qualifica la manifestació de 'gigantische Machtdemonstration auf den Straßen Barcelonas' gegantina demostració de força pels carrers de Barcelona, la més gran en la història de Catalunya. No s’oblida de la gent, del sentiment que 'els catalans paguen massa impostos mentre que el govern retalla serveis i redueix llocs de treball'. Recorda també que Catalunya és la regió econòmicament més forta d’Espanya sense oblidar-se però de l’endeutament català.

L’Euronews, fa un repàs complet amb vídeos i imatges als diferents moviments de la jornada independentista, amb les paraules del president de la generalitat Artur Mas: 'Si no hi ha un acord sobre els fonaments de l'economia (pacte fiscal), el camí de Catalunya cap a la llibertat quedarà obert'. Així, en els diversos articles del portal els greuges econòmics apareixen com a motius principals de la reclamació d’independència que dimarts va fer sortir a tanta gent al carrer.

També algunes cadenes de Radio i Televisió feien menció en els seus informatius de gran convocatòria de la diada. La Deutsche Rundfunk va avançar abans de la manifestació les raons i els motius de la manifestació emfatitzant el desequilibri i la injustícia econòmica i de respecte que pateixen els catalans, incloent declaracions d’Alfred Bosch i Andreu Mas Colell. A la nit de l'11 de setembre el titular “Großdemonstration in Barcelona: Katalanen verlangen Unabhängigkeit von Spanien“ (Gran manifestació a Barcelona: Els catalans reclamenn la infependència d’España) assenyala que “Catalunya vol pressionar el govern central de Madrid pels impostos addicionals que paga” i com la majoria d’articles que han aparegut en motiu de la massiva manifestació reitera la fortalesa econòmica de Catalunya respecte l’estat espanyol.

La ZDF destacava en l’informatiu del vespre que centenars de milers de catalans es manifestaven per la independència, assenyalant que “El moviment independentista afirma que una Catalunya independent seria una de les principals potències econòmiques d'Europa.”

Tot i que no hi ha un posicionament d’aquests mitjans a favor de la causa catalana o en contra, i per bé que es mostra el cert 'esceptiscime' que una nació com Alemanya, actualment econòmicament més forta que altres regions europees, pot tenir en relació a les motivacions econòmiques d’un esdeveniment com aquest, no es llegeix crítica ni 'condemna', reconeix la força econòmica de Catalunya en un context que li és desfavorable, sense atribuir culpables, però cal recordar que el fet que es facin ressò de la massiva manifestació d’aquest 11 de Setembre de 2012, que passarà a la història per tots els Catalans, ajuda a que corri encara més enllà la veu de 'Katalonien, ein neuer Staat Europas' 'Catalunya, un nou estat d’Europa'.

Anna Marsal / Köln


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.