TORNAR

PSC, VA i VV convoquen un Ple extraordinari a Vilanova i demanen una auditoria

Es va debatre sobre el règim de sessions ordinàries del Ple de la Corporació

politica
Dilluns, 3 agost 2015. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El consistori va tornar a debatre, aquesta vegada a petició del PSC, VA i VV, sobre el règim de sessions ordinàries del Ple de la Corporació; les retribucions i indemnitzacions dels càrrecs electes i la realització d’una Auditoria comptable, financera i de procediments de l’1 de gener de 2007 al 31 de desembre de 2015.

L'Ajuntament de Vilanova del Camí va celebrar el 30 de juliol un nou ple extraordinari, el quart en un mes. El primer punt de l’ordre del dia proposava la periodicitat mensual dels Plens, una proposta conjunta del PSC, VA i VV, que Noemí Trucharte, portaveu del PSC va defensar "per una qüestió de transparència i de participació ciutadana". També Juan Manuel Cividanes de VV, va insistir en la idea del Ple com a eina de participació ciutadana.

El regidor de VA, Francisco Palacios, també va donar suport a la proposta per donar compliment al seu programa electoral i també per augmentar la informació i participació ciutadana que afavoreixin la democràcia i la transparència.

El govern, per contra, va mantenir-se ferm en la decisió de celebrar una sessió plenària ordinària cada dos mesos. Meritxell Humbert, d’ERC-Som Vilanova, va ser crítica amb l’oposició que "ha convocat un ple per cobrar perquè el punt ja es va debatre i aprovar en una sessió anterior". Un comentari que des del PSC, VA i VV, van titllar de "desafortunat".

Retribucions al 50% i un únic sou de 1.650 € per a l’alcaldessa

El segon punt de l’ordre del dia va tornar a posar sobre la taula l’import de les retribucions, indemnitzacions i assistències als membres de la Corporació. PSC, VA i VV van defensar la reducció del 50% dels imports proposats pel govern i un únic sou, el de l’alcaldessa, que xifren en 1.650€. També van proposar canviar les sis dedicacions parcials que proposava el govern per indemnitzacions per assistència.

El conjunt de mesures proposades per l’oposició es podrien traduir, va assegurar Noemí Trucharte, en un estalvi de 388.000 euros durant el mandat. Una xifra molt superior als 40.000 € anuals que havia defensat el govern i que JM Cividanes va posar en entredit perquè “no han comptat el que costarà la Seguretat Social”

Cividanes va ser especialment crític amb Meritxell Humbert d’ERC, "perquè avui votarà en contra d’aquesta proposta que ERC-Som Vilanova, portava al seu programa". Francisco Palacios de VA, també hi va donar suport tot recordant que "estem parlant de diners públics i s’ha de ser molt curós. Un estalvi de gairebé 400.000 euros donaria l’oportunitat de crear alguna partida per a projectes socials, per exemple". 

En aquest punt, l’Alcaldessa Vanesa González, va convidar els regidors a renunciar a les seves retribucions, si així ho creien oportú, però va defensar la proposta del govern de retribuir la tasca i la dedicació dels regidors, "també els de l’oposició". González va recordar-li, a Palacios ,que mentre va ser Tinent d’Alcalde també tenia una dedicació parcial per la qual percebia 1000 € mensuals i "en cap moment el vaig escoltar exclamar-se".

PSC, VA i VV demanen una auditoria comptable, financera i de procediments des del 2007

Pel que fa al tercer i últim punt de l’ordre del dia, la proposta de realització d’una auditoria comptable, financera i de procediment des del 2007, tampoc va prosperar. Noemí Trucharte va demanar en nom del PSC, VA i VV, la creació d’una comissió de seguiment on estiguin representats tots els grups polítics i després fer-ne públics els resultats a butlletí, Vilanova Informació, abans del 31 de desembre de 2016.

La líder socialista també va demanar habilitar una partida al Pressupost del 2016 per a la realització d’aquesta auditoria.

El regidor convergent Jordi Barón va mostrar la seva satisfacció perquè el punt no prosperés al Ple, un fet que va ser criticat i qualificat de falta de respecte cap els grups proposants.

Barón va defensar la gestió tant tècnica com política de la gestió municipal i va dubtar del pressupost que van presentar els grups de l’oposició. El regidor de CiU va parlar d’altres mecanismes de control i d’estudis comptables que es podrien portar a terme amb l’ajuda de la Diputació de Barcelona i que no suposarien cap despesa per a les arques municipals. Un fet al qual Cividanes es va oposar rotundament "volem una auditoria de veritat. No volem ni estudis ni succedanis", va dir.

Barón va criticar l’oposició i va lamentar que no haguessin assumit els resultats electorals i que  no haguessin estat capaços d’arribar a cap pacte per governar, "sembla que volen governar des de l’oposició", va sentenciar.

Palacios va animar el govern a votar a favor de la proposta "per demostrar que ho han fet tot bé. Seria una mostra de transparència després de 36 anys amb el mateix govern".

Toni Maturana, portaveu de Vilanova 365, va criticar que després de 36 anys de govern socialista, sigui el PSC qui abanderi la proposta de fer una auditoria. Un comentari que va motivar la intervenció de la regidora socialista que va recordar que "tres membres de l’antic govern socialista han estat expulsats del PSC perquè el partit va entendre que no feien les coses bé". 

L’Alcaldessa també va intervenir per matisar que "malgrat que se’ns va expulsar del partit i que vam haver de crear una nova formació per concórrer a les municipals, miri on hem arribat i on els ha col·locat la ciutadania", "massa malament no ho estaríem fent" va acabar dient l’alcaldessa.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.