TORNAR
PUBLICITAT

Resposta a l'Anoia per la sentència del Constitucional sobre l'Estatut

Marina Llansana: 'Davant de la sentència, referèndum independentista' - Teresa Estruch: 'Estem molt decepcionats'

politica
Dimarts, 29 juny 2010. 09:45. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
A l'espera de conèixer el redactat sencer de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, les reaccions dels partits catalans i de la societat no s'ha fet esperar. Segons el que es desprèn d'aquest avanç de la sentència, es modifiquen substancialment temes com la preferència de la llengua catalana a l'administració, l'ús del terme 'nació' o les competències del sistema judicial català, entre d'altres.

La diputada d'ERC al Parlament de Catalunya, Marina Llansana, opina que la sentència 'és una molt mala notícia, perquè es toquen més de 40 articles i alguns de molt sensibles com el tema de la llengua o de l'administració de justícia'. Segons Llansana, 'es confirmen els pitjors pronòstics, perquè el Constitucional ha declarat il·legal la voluntat del poble català expressada a les urnes'. La diputada pensa que això porta a una situació d'enfrontament, 'que farà que cada vegada més gent s'adoni que Catalunya no encaixa dins d'Espanya: davant de la sentència, referèndum independentista'.

'Estem molt decepcionats'

Per la seva banda, la diputada del PSC al Parlament Teresa Estruch ha declarat que 'estem molt decepcionats, perquè encara que no ens volíem posicionar fins que es dictés sentència, teníem l'esperança que l'Estatut seria declarat totalment constitucional'. Segons Estruch, ara cal 'donar una resposta unitària i ferma, cosa que sembla que s'està aconseguint', i fer entendre a tothom 'que no estem d'acord amb la sentència'. La diputada recorda que 'l'Estatut nou era per avançar, no podem fer passos enrere'.

'Costa d'entendre que revoquin la voluntat popular'

El president de CIU Anoia, Jaume Guixà, opina que encara s'ha de saber tot l'abast de la sentència, però que la primera lectura 'és en la línia que s'havia anat dient durant tot aquest temps'. Guixà afirma que 'costa d'entendre que el Constitucional revoqui la voluntat popular de Catalunya', i que 'l'Estatut ja no hauria d'haver entrat mai al Tribunal'. El president de CIU Anoia demana també unitat per respondre a la sentència, 'però una unitat que podria ser-hi també en molts altres temes: hauríem de deixar-nos de reprovaments i anar a la una'.

'Ens hem de definir nosaltres mateixos'

El president d'ICV Anoia, Eusebi Alonso, opina que després de quatre anys parlant del tema tothom esperava que hi hagués sentència, però que 'ara cal saber exactament com repercuteix en el funcionament i en el desplegament que ja s'ha fet de l'Estatut'. Alonso també recorda que les competències judicials, que la sentència vol retallar, 'les van copiar literalment molts d'altres estatuts, i no sé com el PP justificarà ara que no tampoc són constitucionals'. Segons el president d'ICV Anoia, cal donar dos passos: el primer, 'per dir prou i reivindicar que aquest és l'Estatut que va aprovar Catalunya, agradés mes o menys'; el segon, 'reflexionar molt i anar amb molta tranquil·litat, analitzar bé les repercussions de la sentència i fer les propostes pertinents'. Segons Alonso, pel tema de la definició de Catalunya com a 'nació' —que la sentència també modifica—, el que s'ha de fer 'és definir-nos nosaltres mateixos: a Catalunya hi ha el sentiment majoritari de considerar-nos una nació, doncs això és el que hem de fer'.

'S'hi ha de donar compliment'

El regidor igualadí Pere Calbó, que també és Secretari de l'Àrea d'Organització i Electoral del Partit Popular de Catalunya, afirma que 'la sentència arriba tard, però que un cop dictada entenem que s'hi ha de donar compliment: demanem respecte i que els partits actuïn amb responsabilitat'. Calbó pensa que la sentència 'dóna la raó al PP quan afirmàvem que l'Estatut contenia alguns articles institucionals', i que 'ara s'ha de tancar el debat estatutari i centrar-nos en el que és important, ja que mentrestant Catalunya ha perdut moltes oportunitats en la generació de riquesa i creació de llocs de treball'. Sobre les competències judicials que contemplaven també altres estatuts, Calbó diu que 'és evident que també s'hauran de declarar inconstitucionals, però ens sorprèn que ara sorgeixin aquest tipus de lectures'.

'La segona lectura de la sentència encara pot donar alguna altra sorpresa'

Antoni Dalmau, escriptor i polític igualadí, afirma que el problema principal 've del fet que el Tribunal Constitucional pugui decidir què és constitucional i què no en una llei que ha votat el poble de Catalunya'. Dalmau opina que hi ha hagut 'una destrossa total i absoluta en l'àmbit judicial', però que en matèria de la llengua no hi ha hagut l'atac tan fort com es temia. De totes maneres, adverteix que 'fins que no es llegeixi la sentència sencera no se'n sabrà l'abast', i apunta que 'la segona lectura encara pot donar alguna sorpresa'.

'La sentència és una agressió a l’autogovern de Catalunya'

Unió de Pagesos també ha fet públic un comunicat en què diu que la sentència 'és una agressió a l’autogovern democràtic de Catalunya, a més de posar pals a les rodes al seu reconeixement com a realitat nacional'. El sindicat, que se sumarà a la mobilització del 10 de juliol, considera que la sentència 'en cap cas ha d’afectar l’acord de finançament que ha de permetre que la contribució fiscal dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya reverteixi en una inversió suficient en serveis públics i infraestructures'.

Manifestació unitària el 10 de juliol

Ja hi ha data per a la convocatòria de mobilització per part d'Òmnium Cultural, a la qual s'han sumat tots els partits catalans excepte el PPC i Ciutadans, així com sindicats i entitats socials. Serà el 10 de juliol a Barcelona, i s'hi convocarà tota la ciutadania per defensar 'respecte a la voluntat del poble de Catalunya', segons Òmnium. El lema de la marxa serà 'Som una nació: Nosaltres decidim'.

Enquesta: S'aconseguirà una resposta unitària a Catalunya sobre la sentència? Dóna la teva opinió!


11 Comentaris

R

Ramon F.

Igualada

1 de juliol 2010.13:25h

Respondre

Molt bé Josep Maria, et fem cas:
FORA ESTATUT
INDEPENDÈNCIA JA
ADEU ESPANYA
ara ja esta dit, i que, això com es concreta, qui proposes que votem?.... o que creus que hem de fer?

C

Cesc Gayolà

Igualada

1 de juliol 2010.09:41h

Respondre

En primer lloc, els catalans demostrem ser covards i sempre anem dividits. Tenim un greu problema: no se’ns escolta perquè no anem units. En aquest país cal urgentment un govern sociovergent, i,... Llegir més si cal, d’unitat nacional. No ens podem deixar trepitjar mai més. Però personatges com en Carretero o en Laporta fan més nosa que servei, dividint les forces independentistes...

j

josep maria

santa margarida de montbui

30 de juny 2010.18:53h

Respondre

maria y ramon...convergencia no posaria a montilla de president,pero si posara a mrajoy com president de espanya.
l culpa no la tenen el politic,sino la gent que vota aquests pallasos que diuen que... Llegir més son politic ,politics de laseva cartera.
FORA E ESTATUD,
INDEPENDENCIA JA.
ADEU ESPANYA

R

Ramon F.

Igualada

30 de juny 2010.17:22h

Respondre

Amb molt respecte per a tots:

Maria, penso que el que es segur que no faria Convergència es posar al Montilla de president de la Generalitat

Pau, potser seria el millor que ens podria passar als... Llegir més catalans que d’una vegada per totes els del PSC trenquessin amb el PSOE, serien menys, segur, però serien d’obediència catalana i al nostre país, si volem que es respecti la nostra identitat i els nostres drets, nomes es pot fer des de la independència dels partits d’Espanya. Que cadascú tingui la ideologia que vulgui, però això si, amb una òptica catalana i sense dependències.

Fontdelferro, d’acord, foc nou però amb quina llenya?

f

fontdelferro

igd

29 de juny 2010.23:07h

Respondre

Per fi hem tornat a xocar contra la realitat. Molts s’adonen ara compte que no hi ha cap altra sortida que la independència per restaurar la nostra dignitat nacional. Molts ja ens hem adonat fa... Llegir més temps i lluitem per aconseguir-ho. El que trobo realment hipòcrita és la reacció dels actuals partits polítics catalans que es mostren ”indigntats” i reclamen una falsa unitat. Cal ser realistes i reconèixer que ja sabiem que tocarien l’estatut(et) i que podrien haver retallat molt més. Però aquests venedors barats de pàtries van acabar acceptant un model de finançament que perpetuava l’espoli fiscal dels catalans. Això sí que ens toca a tots (i sobretot la butxaca!) i ens ho van voler vendre com un acord històric (oi Putxi?). Molts tenim la dignitat nacional com a prioritat, però tots hem de tenir el respecte personal que ens mereixem! I aquí no ens respecte ni Espanya, ni la mediocritat dels nostres polítics. Foc nou!

P

Pau

Igualada

29 de juny 2010.18:53h

Respondre

El PSC no es pot desmarcar del PSOE, es quedaria sense la gran majoria dels seus votants (cinturó roig de barcelona).
En més de 30 anys al Congrés dels Diputats, els diputats del PSC no han votat... Llegir més MAI diferent dels diputats del PSOE, fins i tot van votar a favor de la LOAPA. Per tan, no cal esperar-ne res més. I d’ERC i CIU ... uf !

d

daniel l.

igualada

29 de juny 2010.16:18h

Respondre

molt graciós tot plegat, primer 23 anys adormits amb el pujolisme, ara ja en portem 7 amb el tripartit, d’aquí 4 anys quan s’acabi la nova legislatura sòciovergent començaran a sortir els... Llegir més draps bruts d’ICV i ERC??

no ens mereixem res més els catalans?? hem de seguir gastant molta energia encara amb aquests polítics que es pensen que estem al seu servei i no al revés??

M

Maria

igualada

29 de juny 2010.15:46h

Respondre

Llibert: les eleccions seran a la tardor, aquest discurs que fas està caducat, la pregunta que cal fer-se ara és què farà convergència quan mani, acatar la sentència? Anar a Madrid una altra... Llegir més vegada? Tornar a negociar un finançament? El què us fa por ara és que el Montilla ja s’està tornant més nacionalista que el Mas!!!

A

Anna

29 de juny 2010.14:46h

Respondre

Em remeto només a una entrevista que anoiadiari·cat va fer el mes de setembre de l’any passat a la periodista Patrícia Gabancho sobre el llibre ’Crònica de la... Llegir més independència’.

http://www.anoiadiari.cat/entrevista/3579/el-proces-cap-a-la-independencia-es-bastant-irreversible

T

Toni

Igualada

29 de juny 2010.11:21h

Respondre

És clar Llibert, amb en Mas a la Generalitat ”collant” en ZP.
L’exemple més clar és la retallada que van pactar en el seu dia en Mas-Zapatero. Això és ser pràctics? Ser pràctics vol dir... Llegir més que un cop ens han tancat la porta al nassos, obrim la nostra pròpia porta cap a la llibertat.

L

Llibert Estrada

Igualada

29 de juny 2010.11:08h

Respondre

No sé què us sorpren. Tothom sabia que passaria això. Jo si fos ERC trencaria avui mateix el tripartit -treurien un bon rèdit electoral de la situació-. Si no fan res, demostraran que... Llegir més s’estimen més la cadira que no pas el país. Parlar d’independència ara com és ara és absurd, perquè no hi ha una majoria social clara que la vulgui -referèndums amb el 25 per cent de participació són la prova-. Jo crec que la primera gran acció ha de ser que el PSC deixi el PSOE. Si no es fa, el PSC és un partit mort. La segona, que la gent d’aquest país n’aprengui, i a la tardor posi les coses al seu lloc amb en Mas a la Generalitat collant en ZP a Madrid...Repeteixo, hem de ser pràctics, no pas idiotes ni somniatruites...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.