TORNAR

La ruptura democràtica centra el diàleg entre Quim Arrufat i Sònia Farré a Igualada

La conversa sobre l’1-O omple els Jardins de l’Ateneu

politica
Dimarts, 25 juliol 2017. 11:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El darrer divendres a la tarda va tenir lloc una conversa al voltant del Referèndum de l'1-O i la Democràcia a l'Ateneu. Un diàleg que confrontava les perspectives dels comuns i de la CUP, però que també posava sobre la taula els punts d'acord sobre la ruptura del règim del 78 i la possibilitat de "construir una república de zero".

Els Jardins de l'Ateneu d'Igualada van acollir el diàleg entre Quim Arrufat i Sònia Farré sobre el referèndum de l'1 d'octubre. L'acte, amb bona participació del pública, va comptar amb les ponències de la diputada d'En Comú Podem Sònia Farré, que va formar part de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute i és part de l'equip impulsor del projecte dels Observatoris Ciutadans Municipals, i de Quim Arrufat, que és un dels dirigents més coneguts de la CUP i ara forma part del nou secretariat nacional cupaire. Tots dos ponents van oferir un acte obert i plural per reflexionar al voltant del Referèndum de l'1-O i la Democràcia.

Els dos convidats, amb la presentadora Marina Méndez al centreEn les seves intervencions, Farré va defensar que "malgrat que el referèndum de l'1-O és l'únic que podrem fer perquè qui impedeix aquest acte democràtic és el PP, gràcies al dret a decidir i a la voluntat de referèndum s'ha obert un debat intens a Espanya i al Congrés". Afegia que "el referèndum és una finestra d'oportunitat per obrir el règim del 78". Per altra banda, va sostenir que el “referèndum ha estat un canvi de full de ruta del procés gràcies a la tasca feta tant per En Comú Podem com per la CUP”, dues formacions que ho reivindiquen des de fa temps. No obstant, va criticar que"a aquest referèndum no estan cridades a participar aquelles persones que volen modificar l'encaix de Catalunya a Espanya" i que, per tant, això pot tenir repercussions negatives per als nivells de participació.

Quim Arrufat, d'altra banda, va exposar que "l'estructura de l'estat espanyol és antidemocràtica perquè no deixa a la gent esdevenir actors de la seva vida política" i va concloure que "la clau del referèndum és fer trontollar el règim del 78 de l'estat espanyol". Va seguir argumentant que "la prioritat de les esquerres polítiques en general consisteix en desmuntar l'estat espanyol i que la tasca de l'esquerra independentista en concret consisteix en construir la nostra pròpia república”, motiu pel qual va considerar que "si les elits trontollen, les classes populars avancen". Per ,l'ex diputat aquesta és una de les grans conseqüències del referèndum de l'1-O. Finalment afirmava dient que "el referèndum ha de ser màximament homologable internacionalment i que per això són necessaris el cens i els col·legis electorals, però sobretot espais de debat per construir una república catalana".

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.