TORNAR

Teo Romero: ‘Aquells que han perdut i que plantegen la crisi com la causa de la seva derrota potser no veuen que hi ha moltes més coses’

'Sóc partidari d’una important renovació de les idees i dels lideratges dins del PSC perquè la gent, els ciutadans i els militants ens ho estan demanant'

politica
Dimarts, 12 juliol 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Les eleccions de maig van suposar un fort cop pel socialisme, però sembla que a Montbui, Teo Romero segueix immune al baix moment pel que passa el seu partit. Malgrat perdre dos regidors, va aconseguir el 55% dels vots i va tornar a ser un dels alcaldes socialistes més votats de tot el país. Sense por de defensar les fites assolides en el municipi i convençut de la viabilitat dels seus equipaments malgrat ser la ciutat amb una taxa d’atur més alta de Catalunya, Teo Romero es posiciona sobre l’aparició de partits que qüestionen el seu model de ciutat, el futur del PSC i l’encaix de tots els municipis de la Conca.

Ha tornat a guanyar per majoria absoluta, però ha perdut dos regidors, com valora els resultats?

Molt positivament, sobretot tenint en compte que ens trobem en un moment econòmic molt difícil, les taxes d’atur a la nostra comarca són molt elevades i hi ha una sensació de crispació, de desànim i d’indignació molt importants. Malgrat això, hem tornat a comptar amb la confiança dels montbuiencs.

És a dir, que vostè creu que el seu projecte no ha acusat la crisi…

Jo crec que aquells que han perdut i que plantegen la crisi com a causa de la seva derrota, potser no veuen que hi ha moltes altres coses. La crisi pot ser una causa però el més important és que els ciutadans puguin veure en els seus representants municipals gent que pot defensar la situació de vida dels seus ciutadans.

Vostè com pot defensar, doncs, les condicions de vida dels seus ciutadans?

El nostre lema, i la frase que repetiré tantes vegades com calgui, és ‘ni un pas enrere’. Ni un pas enrere en matèria social, sobretot en educació i sanitat. Tots els projectes que teníem no poden quedar truncats per les retallades indiscriminades que no diferencien entre els temes bàsics i altres serveis.

Parlant de les retallades, Artur Mas diu que són fruit de l'herència de la gestió del tripartit…

Artur Mas justifica a través de les retallades l’aplicació de fórmules neolliberals en l’economia. És a dir, CiU és la dreta i respon als interessos que respon i que sempre ha respost la dreta. Tots hem fet disminucions pressupostàries però no es poden plantejar retallades indiscriminades en temes bàsics com l’educació i la sanitat. Tampoc en els temes que hagin de generar riquesa i ocupació en el país.

Tornem a l’àmbit municipal... Han sorgit partits com Veïns amb veu que han irromput amb força i que es mostren crítics amb el seu model…

Sí, han sortit alguns partits que tenen un discurs en negatiu, veïns amb veu, que és un partit de dretes a Vilanova del Camí, PXC, un partit contra la immigració i fins i tot algun partit com Gent Nostra que intentava una separació del municipi. En general,doncs, discursos en negatiu. Haig de reconèixer, però, que en els primers plens hem trobat una actitud de buscar diàleg per part de Veïns amb Veu i això em satisfà.

A què creu que és degut, però, la seva aparició?

Crec que és lògic que en majories tan àmplies com les que hem tingut nosaltres sempre, hi hagi ciutadans que puguin tenir una altra visió de les coses. Però aquesta visió l’han d’explicar i demostrar que tenen una alternativa, no poden ser només ciutadans rebotats amb l’Ajuntament.

Concretant cap al partit ‘Gent Nostra’ que neix fruit de la sensació de desatenció al nucli antic, vostè com respondria, creu que els diferents nuclis estan marginats de la gestió?

El nucli antic és un dels nuclis que més inversió ha tingut. Pocs municipis amb la població i dimensions del nostre nucli antic –de prop de 600 habitants- tenen el nivell de serveis que té el nostre. Parlo d’una llar d’infants, d’un centre de dia, d’un dispensari mèdic, sales de serveis, biblioteca…

Nosaltres no fem distincions, l’esforç que fa l’Ajuntament en el nucli antic és molt important, per tant, ja no es tracta de reclamar més serveis, sinó que es tracta d’una actitud diferenciadora, es volen diferenciar per qüestions de tipus identitàries.

Els serveis del nucli antic són més cars, però tots paguem el mateix. Quan es plantegen separacions s’ha de valorar si hi ha viabilitat econòmica i nosaltres tenim molt clar que la separació no és viable econòmicament. Tot el demès és afany de protagonisme, divisions que han comportat que en aquests moments no hi hagi ni un representant a l’Ajuntament que visqui al casc antic i que PXC hagi entrat al consistori.

Montbui ha viscut una transformació important en els darrers anys gràcies, en part, a les subvencions rebudes d’ens superiors, actualment i en el moment de crisi en què ens trobem, són sostenibles les instal•lacions del municipi?

Sí, ho són. Si bé és veritat que hem dotat el municipi amb instal•lacions gràcies a subvencions, abans de plantejar qualsevol inversió nosaltres havíem estudiat la viabilitat dels serveis. Tenim una cosa que és fonamental, una societat civil organitzada que gestiona, en la majoria dels casos, els serveis, sobretot els esportius.

Hem d’agrair la gran tasca que fan les associacions esportives en nostre municipi, associacions que moltes vegades comencen a partir dels pares dels nens. Són ells els que s’ocupen del manteniment, si ho haguéssim de fer des de l’ajuntament, no podríem, no tindríem recursos.

Ara que ha canviat el color del govern de la Generalitat i de la Diputació, tem que Montbui se’n senti perjudicada?

No. Jo ja vaig ser alcalde en temps de Convergència i crec que quan tens la raó, pots defensar els teus arguments davant de qui sigui. Per exemple, vull recordar que l’operació Montbui d’educació, on es van posar més de 6 milions d’euros per a la transformació de totes les escoles, es va fer amb el govern de Convergència. Amb la justícia es va a tot arreu.

És lògic que hi hagi serveis repetits a la Conca? parlo, per exemple, de l’Infinit I el Montaqua…

En aquesta gran ciutat que és la Conca d’Òdena hi caben aquestes tres piscines cobertes, la prova és que totes són viables. Potser no n’hi caben més tenint en compte la població i la situació econòmica..

Parla de la de Vilanova?

No parlo de cap en concret, simplement dic que potser no n’hi caben més.

Com veu el futur de la Conca?

Cada vegada els municipis de la Conca hauríem de treballar de manera més conjunta per mancomunar els serveis. Hi hauria d’haver un intent de gestionar la creació dels serveis a prop dels ciutadans, hem d’intentar mirar la Conca en la seva globalitat i quan planegem la creació de nous serveis fer-ho mirant que siguin propers a tots els ciutadans independentment del municipi on s’instal•lin

Però en l’anterior legislatura ho teníeu molt fàcil, Igualada, Montbui, Òdena I Vilanova éreu vermells…

Aquestes coses haurien d’estar per sobre dels interessos polítics i, sobretot, per sobre dels interessos particulars dels polítics locals. Ara ens necessitem més que mai els uns als altres, Igualada no es desenvoluparà si la resta de municipis del voltant no ho fan i al contrari.

Després de la desfeta del seu partit en les eleccions municipals i tenint en compte que s'està parlant del futur del PSC, vostè com es posiciona?

Sóc partidari d’una important renovació de les idees i dels lideratges perquè la gent, els ciutadans i els militants ens ho estan demanant. Això sí, no sóc dels que demana tàbula rassa, no renego del passat del meu partit.

Hem de tornar a les idees i valors de l’esquerra, que en alguns moments ha pogut semblar que ens en allunyàvem.

I la relació amb PSOE?

Hem de canviar la interlocució amb el PSOE, vetllant al màxim pels interessos dels catalans però sense plantejament de ruptures. Des de Catalunya hem d’influir molt més dins del PSOE i a Espanya en general.

Anirà al Consell Comarcal?

Sí, seré un dels nou representants del PSC en el Consell Comarcal. La nostra voluntat és tenir un grup socialista fort al Consell. Tenim un equip amb molta experiència i divers, amb representants de l’alta Anoia i de l’Anoia sud.

Parlant de la comarca, li pregunto com a primer secretari del PSC a l’Anoia: Moltes de les llistes presentades pel seu partit eren el que se’n diu, ‘llistes fantasma’...

No, moltes no. Algunes...

Home...

És veritat que en alguns municipis es fa difícil fer llistes de gent arrelada al municipi i això ens obliga a optar per gent que hi manté algun vincle. Per exemple, a Calaf vam presentar el director de l’Institut i en altres llocs es fa encara més difícil però nosaltres volíem donar l’opció als ciutadans que puguéssin votar una llista socialista i això és el que vam fer. No ens preocupa tant el fet de no tenir representació a tot arreu com la davallada del vot socialista a Igualada.

Per la recuperació econòmica, en quin sector creu?

Jo crec que Europa tornarà a tenir indústria, producció. No ens podem dedicar només a la logística, que a Òdena, per exemple, té un paper molt important; no ens podem dedicar només als serveis, també hem de produir. Per tant, la indústria és molt important, jo sóc molt partidari de la indústria del s.XXI, Ara ja estem veient l’increment de sou que reclamen els treballadors de la xina i l’augment dels preus dels combustibles, cada dia serà més necessari produir aquí. El que hem de fer és adaptar-nos amb innovació i als nous productes que demana el mercat, i sobretot el mercat internacional. Podem posar el sector dels curtits com un exemple, no és un sector mort, és un sector madur que ha trobat un fil, el de la marroquinaria de luxe i que està creixent i funciona molt bé.

Quins són els principals reptes de futur que es planteja pel municipi?

Un dels reptes és no perdre res i no fer ni un pas enrere.Finalitzar projectes molt importants pel nostre municipi com el Monàgora per intentar treballar en l’àmbit de la cultura i la formació. Acabar el projecte del riu i tot el que té a veure amb el desenvolupament econòmic: Intentar omplir el polígon i mantenir la convivència malgrat que la situació de moltes famílies sigui molt difícil. Cal intentar que vagi millorant per pal·liar la situació i preparar el futur.


13 Comentaris

M

Maria

Ig

13 de juliol 2011.14:55h

Respondre

sr. Tomas, també sabem com estava el pais l’any 95 i con està ara. Vosté ho sap be?

T

Tomás S.

Montbui

13 de juliol 2011.10:14h

Respondre

Aquests que són crítics amb el Teo on eren el 22 de Maig ? Em sembla que en democràcia s’ha de respectar el que vota la gent. Si després de 16 anys com a alcalde no tingués oposició, també... Llegir més seria dolent. Però crec que els de l’oposició han de fer la seva feina amb seny, no insultant a la intel·ligència dels votants. Crec que tothom sap com estava Montbui l’any 1995 i com està ara. No hi ha res més a dir.

f

fina

13 de juliol 2011.09:36h

Respondre

Pues yo soy una de ese 55 por ciento de personas que votaron a Teo.Y no me considero para nada idiota. Ni mucho menos que me deje influir por la campaña. Sabe porque me dejo influir porque montbui... Llegir més tiene por primera vez un municipio de primera, piscina, biblioteca, un boulevard como pertoca. Hemos estado muchos años siendo un municipio sin infraestructuras, y ahora podemos hacer sin tener que ir a Igualada. Que hemos obtenido de las nueva fuerza politicas como veins amb veu, que continuamente nos llamen tontos ignorantes. Ellos si que lo son que quieren ser un municipio de tercera. Yo he votado y se que he votado. Me niego a aque cuestionen mi voto y les recuerdo que ellos como vecinos de montbui tambien disfrutan de las infraestructuras. Bueno eso sí, algunos otros mucho ctiricar y al parecer envian sus hijos a centros privados de Igualada.

M

Montbuienc. C

13 de juliol 2011.00:16h

Respondre

Trobo indignant que aquest senyor digui que el seu lema es ”ni un pas enrere”, on són aleshores, entre altres coses, els pisos de protecció oficial que va prometre? Fets estan, es clar, però... Llegir més que hi viu algú?

j

japt

igualada

12 de juliol 2011.21:03h

Respondre

....no enteng res....un senyor alcalde d’un poble amb mes del 30% d’atur,...encara treu pit....i cuant diu hem fet aixo amb subbencions
ja amb treu de polleguera....les subbencions de Madrid del... Llegir més Zp, que han surtit de la butxaca d’ell ? o son dels impostos que entre tots paguem...tu, jo, i el vei....jo no vull que els meus impostos siguin per pagar piscines,clubs,aves,aeroports sense avions, etc....sino per crear llocs de treball per la gent que no te feina.....

C

Cándido

Montbui

12 de juliol 2011.20:33h

Respondre

Los comentarios críticos con el Teo son por falta de información o por ganas de malmeter. Me parece lamentable que se critique tanto a un hombre que ha hecho tanto por su pueblo. Tanta gente no se... Llegir més equivoca. Además, la oposición es de risa y solo se mueve por rencor personal. Me parece que negar que Montbui está muchísimo mejor desde que gobierna el PSC, y el Teo lógicamente, es de ciegos.

j

josep

igd

12 de juliol 2011.19:06h

Respondre

Diu el sr romero: ”Sóc partidari d’una important renovació de les idees i dels lideratges”
però no diu ni quines idees ni quins lideratges.
Em recorda a aquella frase que es repeteix sempre... Llegir més després de les eleccions sobre l’alta abstenció: ”Haurem de fer una reflexió sobre l’abstenció”
Si volen recuperar credibilitat (el PSC-PSOE i els altres partits) han de dir públicament en què es van equivocar i què proposen. Per renovar les idees fa falta apuntar les idees antigues equivocades i tenir-ne de noves. Posar de premisa que no renego del meu passat limita la reflexió profunda. El senyor Romero, seguint la tònica dels polítics del seu partit, no enten que són i han estat part activa de l’establiment de la partitocràcia, de la promoció de la bombolla financera i immboliària, de l’avans de la corrupció. S’han sotmès als vicis que ens han portat a la crisi, s’han allunyat del ciutadà i han permès la indignació i la desafecció. Si no poden renegar del que han fet tan malament (amb bona fe o no, tanseval) potser caldrà prescindir-ne i arribar a la ruptura.

R

ROSA

12 de juliol 2011.15:34h

Respondre

”El nostre lema, i la frase que repetiré tantes vegades com calgui, és ‘ni un pas enrere’. Ni un pas enrere en matèria social, sobretot en educació i sanitat. Tots els projectes que teníem... Llegir més no poden quedar truncats per les retallades indiscriminades que no diferencien entre els temes bàsics i altres serveis.”

Que en pensa l’Alcalde en quan al tancament del Servei d’Atenció Continuada dels CAP’S. Segons ell mateix manifesta, NI UN PAS ENRERE. Depèn de l’Ajuntament o d’altes esferes ? Res més a dir, crec que malauradament la gent esta poc informada i quan s’hi vol fer alguna cosa ja esta dat i beneit..

M

Maria

Ig

12 de juliol 2011.15:03h

Respondre

Pep, estas a la lluna, llunera, patatera.

m

montbuienc

Montbui

12 de juliol 2011.12:38h

Respondre

Pep, sense fer comparacions et recordo que Hitler també va ser votat pel poble sobirá en unes eleccions democratiques. Ja veus que la ”maquinaria propagandistica” sí pot influir a l´hora de... Llegir més votar. donc la raó a en Raul, jo vaig rebre dos sms pregant el meu vot, gaire be suplicant........ una pena.

a

antonio

smmontbui

12 de juliol 2011.12:36h

Respondre

ya es de ser impresentables boicotear la presentacion de tus vecinos, por el simple hecho de no comulgar con las formas y maneras de actuar de un grupo ( psoe-montbui no psc ) que en sus inicios era... Llegir més mas que digno, pero que el poder y el dinero facil y ajeno ha llevado a perder los principios por los cuales debe luchar un consistorio sus vecinos. puede ser que sea el motivo por el cual vvm. no piensa en obras faraonicas, ni en grandes conciertos. sigue el mismo problema de prepotencia de este señor que se cree por encima de todo, total los demas son unos pardillos. las respuestas de esta entrevista lo vuelven a dejar todavia mas claro.montbui sigue siendo nº 1 en paro, nº 1 en fracaso escolar

P

Pep

Montbui

12 de juliol 2011.11:31h

Respondre

Em sembla que la gent no és tan idiota com et creus Raul. La maquinària propagandística no influeix en el vot de la gent tant com et pensas. El que realment motiva a votar és veure que... Llegir més l’ajuntament està proper a la gent i que es donen solucions. La gent vota al Teo perquè ha fet moltes coses pel seu poble. Molts altres alcaldes no han fet ni la meitat que ell i per això han ”saltat”.

r

raul

montbui

12 de juliol 2011.09:50h

Respondre

Yo añadiría esta pregunta. Cuanto se ha gastado usted y su partido, en este periodo de crisis, para conseguir ese 55% de votos?

- Boletín/es a todo color
- Fotos de la candidatura repartida por... Llegir més todos los rincones y farolas del municipio
- Eventos + “refrigerios”
- Regalos de cientos de camisetas y productos varios
- Alquiler de un vehículo a motor de dos ruedas durante toda la campaña para repartir propaganda electoral
- ¿¿Un concierto del arrebato??
- Cartas de ultima hora personalizadas con la foto del alcalde
- Envíos masivos de sms a la población solicitando el voto.
- Cena de fin de campaña , con espectáculo musical, utilizando a la brigada municipal en su horario de trabajo.

Gracias por su respuesta.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.