TORNAR
PUBLICITAT

A tocar del referèndum, l'Anoia viurà la Diada més reivindicativa

Igualada tindrà diumenge al vespre la Marxa de Torxes

politica
Dissabte, 9 setembre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Els actes en commemoració de l'Onze de Setembre, la Diada Nacional de Catalunya, se celebraran a la majoria de poblacions de la comarca. Enguany, amb més intensitat que altres edicions, per la proximitat del referèndum. Els actes, es concentraran durant el cap de setmana i dilluns al matí en moltes poblacions, ja que s'espera una gran mobilització cap a Barcelona el dilluns a la tarda.

Igualada va donar el tret de sortida de les celebracions de la Diada a l'Anoia el passat dijous al vespre, amb la xerrada de Genís Sinca, la sortida dels miquelets i l'hissada de la senyera a la Plaça de l'Ajuntament. La capital anoienca encara té, a l'agenda, una altra cita per recordar la resistència dels catalans i catalanes de fa 300 anys i la pèrdua de les llibertats. Serà diumenge, 10 de setembre, quan tindrà lloc un any més la Marxa de Torxes per la Independència. Serà la sisena vegada que Igualada acull aquest esdeveniment, que es fa la nit abans de la Diada des de fa 15 anys a més de 120 poblacions del país (www.marxadetorxes.cat). Començarà a 2/4 d'11 a la Plaça de l'Ajuntament i el preu per adquirir una torxa, a la mateixa Plaça, és de 2 euros.

Els actes a Calaf se centralitzaran a la Plaça dels Arbres i al castell. També el dia 10. Hi ha programada una concentració a la Plaça dels Arbres a 2/4 de 7 de la tarda on hi hauran sardanes, acompanyades de la música de la cobla de Lo Castell. A 1/4 de 9, a la mateixa plaça, es procedirà a una encesa de torxes, que donarà pas a la sortida cap al Castell de Calaf, on es faran els últims actes programats. La marxa cap al castell del municipi es farà acompanyada dels Grallers de Calaf. Un cop a la fortificació calafina, l'alcalde del municipi, Jordi Badia, s'adreçarà als presents amb un parlament. A més, també es llegirà un manifest de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). El contingut audiovisual serà un element important de la jornada i durant l'estada al castell se'n podran veure dos. El primer tindrà un contingut històric i el segon i últim, posarà punt i final a l'acte de la Diada.

En unes jornades marcades per les celebracions en l'apartat cultural, la Pobla de Claramunt també tindrà una menció especial pels actes de la Diada. El dilluns 11 de setembre s'organitzaran una sèrie d'activitats a l'entorn del parc del Mil·lenari. A les 11 del matí hi haurà un espectacle d'animació per als més menuts a càrrec del grup Gil & Ratataplan. A les 12 del migdia l'alcalde, Santi Broch, pronunciarà un discurs amb motiu de la Diada. A continuació, hi haurà una ballada de sardanes i un aperitiu per a tots els assistents.

Els sesgueiolencs també s'apunten a la Diada. L'acte institucional tindrà lloc el diumenge 10 de setembre, a 2/4 de 10 de la nit, a la plaça de l'Ajuntament de Sant Martí de Sesgueioles.  L'acte començarà amb la lectura del manifest de l'11 de setembre. Seguidament hi haurà ballada de sardanes i al finalitzar es farà una lectura de poemes. Des de l'Ajuntament s'encoratja tothom a escollir un poema i participar en la lectura, per tal de compartir-lo amb totes les persones assistents. Al finalitzar l'acte hi haurà refrigeri per a tothom. 

A Capellades, els actes començaran el diumenge 10 de setembre, a 2/4 de 10 la nit, amb el concert gratuït del grup vocal In Crescendo a la plaça de Catalunya. El dilluns 11 de setembre, tal com és habitual de cada any, es començarà la jornada amb la pujada a Miramar per penjar l'estelada. La sortida és a les 8 del matí a la plaça Verdaguer. A 2/4 d'11 començarà, als Jardins de mossèn Pere Ribot, a la Ronda del Capelló, un taller per fer volar estels. Anirà a càrrec de El Ventilador. L'acte institucional, a 2/4 de 12, als mateixos jardins.

Estan en plena Festa Major. A Piera, la festa local es combinarà amb la Diada. El mateix 11 de setembre, a les 10 del matí matí, es farà la Missa de la Diada. A 2/4 de 12 es farà l'acte d'homenatge a Rafael de Casanova amb hissada de la senyera, himne dels Segadors i cant de la senyera amb la BOP (Banda-Orquestra de Piera), actuació dels Falcons de Piera, actuació de l'Agrupació Sardanista, ofrena floral a càrrec de l'Ajuntament i entitats del poble i lectura del manifest a càrrec del Pubillatge de Piera. A continuació concert-vermut amb el grup pierenc The Curlies, que oferirà un repertori especial de la Diada. A les 2, dinar de germanor amb paella i postres de la diada (la venda de tiquets de paella i postres és al Casal -3 euros-). Després de dinar estona de bingo popular. A les 6, ballada de sardanes amb la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona, i per tancar la celebració, a les 8 de la tarda, cantada d'havaneres amb el grup Barca de Mitjana. Hi haurà rom cremat per als assistents.

Òdena farà el tradicional canvi de senyera de la Torre del Castell, amb la participació dels membres de pubillatge, el consistori i tothom que s'hi vulgui afegir. La convocatòria és a les 11 del matí a l'Ajuntament el mateix dilluns 11 de setembre. Aquest any, i per tercer any consecutiu, l'Ajuntament també ha organitzat una conferència amb el títol '11 de Setembre, Catalunya, Espanya i Europa' a càrrec de l'articulista de divulgació històrica Galo Ball Ratés, que tindrà lloc al saló de plens el dissabte 9 de setembre a les 7 de
la tarda.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.