TORNAR

El total de vots de l'1-O a l'Anoia s'eleva a 39.600 amb un 92% de 'sí'

La xifra favorable a la independència, lleugerament major que altres votacions

politica
Dimarts, 3 octubre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Participació similar, però amb un percentatge molt major del 'sí'. Aquest és un resum del que deixa la comparativa entre el 9-N i el referèndum a la comarca. L'opció d'independència ha guanyat vots respecte el 9-N i el 27 de setembre fa dos anys, amb els diferents condicionants d'una jornada accidentada.

El 'sí' va guanyar a l'Anoia amb un rotund 92,37% dels vots. La participació en el referèndum va ser de 39.370 persones, una molt bona xifra si es considera que el cens era inferior al del 9-N (on comptaven persones que no tenien la nacionalitat espanyola i joves de 16 a 18 anys) i hi havia l'amenaça d'intervenció policial. El 2014 van votar 40.242 persones, una xifra quasi idèntica. Les xifres de participació queden molt lluny, però, de les 68.120 persones que van acudir als comicis del 27 de setembre de 2015.

Les darreres votacions a l'AteneuEl vot afirmatiu es va elevar a 36.370 persones, força més que els 33.365 'sí-sí' del novembre de 2014. També són més que els 35.349 de les plebiscitàries, però hi ha altre cop diversos factors que distorsionen la lectura: no se sap amb exactitud quantes persones van votar fora del seu col·legi habitual a la comarca i es van desplaçar a altres punts per participar en el referèndum. Les xifres de molts dels pobles són superiors a altres jornades de vot i es pot deure als moments que s'havia activat el cens únic: aleshores, diversos igualadins es van desplaçar a aquests llocs a votar. Tant persones de la comarca es podrien haver adreçat a votar a altres punts aprofitant el cens universal com viceversa. 

El 'no' es va quedar en 2.250 persones. Evidencia que part dels votants de Ciudadanos, PSC, PP i un sector de CSQP de fa dos anys no s'ha sentit cridada a les urnes, però també la desmobilització d'aquest electorat aliè al sobiranisme, mentre que l'independentisme segueix actiu i manifestant-se. I, ara, a més, malgrat l'amenaça física que hi havia, continua mobilitzat.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.