TORNAR

Com votaran el 27S els anoiencs a l'estranger?

Un mes abans del 27S ens preguntem si els que són lluny de casa podran exercir el seu dret a vot

politica
Dijous, 27 agost 2015. 03:00. Cora Muntané Morera.
D'un cop d'ull

Falta un mes per a les eleccions catalanes i des d'AnoiaDiari ens hem volgut apropar a alguns anoiencs que viuen a l'estranger. Podran votar? Cada testimoni es troba amb una situació diferent però comparteixen un objectiu: exercir el seu dret a vot.

El Jordi Marcé viu a Hamburg, Alemanya, i votarà, tot i que encara no sap si podrà fer-ho per internet o haurà d'agafar un avió per venir a Igualada. Segons explica Marcé, "no té clar com votaré, perquè sóc un cas particular". Marcé es va inscriure al CERA (Cens dels Espanyols Residents a l'Estranger) el 10 de juny, sabent que si el president Mas convocava eleccions a l'agost, tal i com ha succeït, ell no constaria al cens, ja que el límit per inscriure-s'hi era l'1 de juny. Però durant el mes de juny s'accepten instàncies i, per això, Marcé en va presentar una per ser inclòs al cens. De moment, encara no ha obtingut resposta. Si l'obté, podrà votar al consulat alemany i, si la resposta a la incidència no arriba, Marcé es mostra convençut "d'agafar un vol d'última hora per votar".

El qui ja sap segur que haurà de comprar un bitllet d'avió és el jove igualadí Ricard Alert, de 26 anys. Ell és a Barcelona fins el 30 d'agost però el 27S serà a París, fent una estada científica durant 3 mesos. Alert s'ha trobat amb un "buit administratiu" a l'hora de demanar d'exercir el seu dret a vot. No ha pogut sol·licitar el vot per correu ja que les paperetes li arribarien al setembre, quan ja serà a París, i s'han de recollir personalment. "Esgotada aquesta opció, hi havia la possibilitat de votar des de l’estranger, en el meu cas al consolat espanyol a París, però el termini per sol·licitar-ho acaba a finals d’agost, quan encara no m’hi hauré desplaçat". Així doncs, Alert només podrà votar perquè ha comprat un bitllet, i assegura que votarà "emprenyat". 

Mentre que el Jordi Marcé assegura que s'ha hagut d'organitzar amb "poc temps" per concretar com podria votar, la Laia Tort, de 27 anys, a finals de març ja es va anar a inscriure al CERA, per assegurar-se el vot. La Laia viu a Santiago de Xile des del 2013 i tot i que està a l'espera de rebre la carta de votació per correu, ella afirma que "podrà votar". El 5 d'agost va demanar el vot per correu pels residents a l'estranger i va obtenir la sol·licitud que, segons explica, també es pot descarregar des d'internet. Va omplir el document i el va enviar per fax el mateix dia 5. Des de llavors, "estic a l'espera que, a partir del dia 1 de setembre, les comencin a enviar". La Laia espera que "als que estem més lluny de Catalunya ens les enviïn primer, ja que de normal una carta de Catalunya a Santiago de Xile triga 20 dies (el més ràpid, i en pot arribar a trigar 40 quan correus de Xile està en vaga, fet comú en els últims mesos)". Tot i això, la Laia confia rebre la carta i poder votar el 23, 24 i 25 de setembre.


4 Comentaris

magi-rovira

Magí Rovira

jorba

26 de setembre 2017.06:38h

Respondre

No hi haura referendum. Penso com en Serrat. Fa més de 50 anys que visc a Suécia i he apres a respectar les lleis.

orbites

Jordi Marcé Nogué

1 de setembre 2015.13:18h

Respondre

Igual que a la Sònia i tal i com havia de ser, també m’han acceptat la instància per incloure’m al cens i votaré per correu.

S

Sonia

Anvers

29 d'agost 2015.23:44h

Respondre

La meva familia i jo vivim a Anvers (Bèlgica) des de fa un any. Al juny ens vam inscriure en el CERA ja fora de termini, a l’agost van presentar una reclamació i fa dues setmanes vam fer una... Llegir més reclamació al consulat, a on ens van atendre molt bé. Uns dies després, vam rebre els documents que ens acreditaven per sol.licitar el vot per correu. Així ho hem fet, ara només cal que ens arribin les butlletes. Esperem, finalment poder votar! Continuarà.....

josep-montes

Josep Montes

Pembroke Pines, Florida. USA

27 d'agost 2015.04:28h

Respondre

Visc als Estats Units i estic al CERA, a començament d’agost vaig demanar per votar. Serà la primera vegada que votaré des de fora del país...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.