Conte de Nadal (o d'hivern, per no ferir sensibilitats)

El petit Mijail escura un tetrabrik de don simón que ha llençat el vell rodamón que seu al seu costat. Famolenc, brut i pollós, demana caritat. "Un euro per a un entrepà", demana, un euro que es beurà, o potser es fumarà, tan si val. Les jovenetes i les dones ben pentinades, que entren al Zara, i fins i tot dues monges agafades de bracet, el miren amb cara de fàstic quan passen pel seu davant. Un gos petaner, tan deixat com ell, li llepa els peus descalços, i freds. Neva a Barcelona. Bolves blanques i pures que perden la seva virginitat al tocar el terra, i esdevenen brutes, grises, com la ciutat. Els llums de neó que desitgen un bon nadal en tots les llengües -encesos des de fa dos mesos!- es barregen amb els llumets hipnòtics que anuncien les rebaixes i conviden a gastar i gastar. El petit Mijail té les butxaques foradades, ell sí, i l'ànima. I plora. La melodia ensucrada del White Christmas dels Boney M. es confon amb el soroll dels seus budells. L'olor del perfum de les noietes, el de la laca de les senyores i el de ranci de les monges, es mescla amb la pudor dels seus pixats. Neva a Barcelona.

Ep, para, para, para...

Vols dir que no és un conte massa trist per aquests dies de joia i felicitat? Sembla més aviat el London obscur dickensià i no pas la Barcelona multicultural, oberta, alegre i acolorida... Potser amb aquest conte podríem ferir consciències i panxes contentes...

Va, en comencem un altre!

Des de la seva confortable butaca de pell, en Jorge mira absent les parets del seu despatx de cent quaranta metres quadrats. En Jorge és el director general de Qui dia passa any empeny, servei de nova creació a la conselleria de Benestar i nafent, càrrec fet a mida pels serveis prestats pel Jorge durant molts anys, penjant cartells electorals.

Va néixer a l'Hospitalet ara fa 34 anys, fill de pares naturals d'Extremadura els quals, agraïts per l'acollida que els hi ha dispensat el país, i en homenatge a la regió catalana, el van batejar amb el nom de Jorge (!).

En Jorge ja fa dues hores que bada, mirant les parets. Concretament des de les 10, hora que arriba a la seu del departament, i fins a les 12, hora que va a fer l'aperitiu amb els col.legues de partit.

Hi ha un forat. Hi ha un forat a la paret. Hi ha un espai enmig de desenes de fotografies. En Jorge apareix en totes i casdascuna de les imatges, al costat dels seus: en Jorge amb l'Hereu, al darrer congrés; en Jorge amb el Clos, al carnaval de Sitges; en Jorge amb la Chacón, a l'estand de l'exèrcit al saló de la infància; en Jorge treient el cap darrera el Felipe i l'Alfonso, a la festa del Justo Molinero; en Jorge amb en Jose, el president, a la festa major d'Iznájar.... Però hi ha un espai per omplir. I en Jorge es posa neguitós.

S'aixeca de la butaca, es grata el cul i mira per la finestra. A baix, al carrer hi ha un jove brut i pollós que escura un tetrabrik, sembla de vi. A en Jorge se li remou l'estómac, i truca als de seguretat perquè el facin fora.

En Jorge decideix convocar el seu gabinet d'assessors per consultar-los què es pot fer per omplir el buit de la paret, però no està de sort: la meitat estan de baixa i l'altra, a la seu del partit, ensobrant.

En Jorge seu davant l'ordinador i obre el Facebook (en Carles Cuerva avui ha trigat cinc minuts menys a arribar a Barcelona, gràcies als socialistes) i demana als seus amics una solució per al seu problema.

Li contesta la seva cunyada, que treballa (?) al servei de Com tapar forats, de l'ajuntament, des de fa trenta anys.

- Hi quedaria molt bé, molt cool, una foto teva amb uns negrets amb els ventres inflats i la cara plena de mosques- li va escriure la Mary al mur del Facebook.

A en Jorge li brillaven els ulls, li tremolaven les mans, li bategava accelerat el cor: es faria cooperant!

L'endemà mateix -i després de tota la nit en vetlla- es va reunir amb la cunyada i amb un amic que tenia un oncle que es veu que fa uns anys havia anat de safari a Kenya en un viatge organitzat.

Només necessitaven un tot terreny -que els hi deixaria el Manolo, el del taller que té la concessió del manteniment dels cotxes oficials-, unes enganxines per al jeep, unes armilles d'explorador, plenes de butxaques, i una subvenció. I ja serien cooperants! Ja serien solidaris! Ja podrien canviar el món!

Van anar a demanar la subvenció per a projectes de solidaritat i cooperació, que fou denegada, òbviament, perquè no complia absolutament cap dels requisits exigits (no sigueu mal pensats, no hi té res a veure el fet que el departament sigui dels altres del tripartit).

- No sabéis con quién estáis hablando, se lo diremos al Jose, va dir la cunyada.

- Aquí se vaber un follón que no sabe no dondes sa metío, va dir en Jorge, enfadat però intentant fer-se el graciós amb el Manolo, qui a la vegada li va donar un copet a l'esquena, deixant-li l'americana de pana ben llardada d'oli de motor.

Sense subvenció, van decidir fer una roda de premsa per presentar la caravana solidària. Amb confetti i majorettes. Hi eren totes les patums del partit. En veure la foto a El Periódico, desenes d'empreses -les del 3%- van córrer a fer generosos donatius, amb els quals, els nous i flamants cooperants, van decidir comprar deu mil pots d'esprai matamosques per dur als pobres negrets.

Finalment, abans de les festes nadalenques, sortits ben disfressats del Coronel Tapioca i amb un mocador palestí al coll (recomanació d'una col.lega d'Iniciativa), els pijo-progres solidaris van marxar rumb a Mauritània, creuant el desert, creuant al seu pas els poblats, sense aturar el motor, llençant per la finestra els caramels que havien sobrat de la darrera rua barcelonina. Les dones, s'amagaven. Els nens, cridaven. Els cooperants que feia anys que treballaven damunt el terreny, de bracet amb els nadius, ploraven. Els homes, miraven desafiants. Els soldats, reien. Ja tenien la seva aventura. Ara només els faltava la foto.

Al cap d'uns dies, a Barcelona, a milers de quilòmetres de distància, un jove famolenc, brut i pollós esnifa un tub de cola dins un caixer de La Caixa. Negra nit. Fa fred. Neva. Al seu costat, un vell rodamón es protegeix del fred amb un llençol improvisat amb cartrons i papers de diari. Bruta i rebregada, la portada del periòdic mostra la imatge d'uns cooperants segrestats a Mauritània. La foto.

Altres articles de Toni Cortès Minguet

13 Comentaris

K

Karles

Igualada

14 de gener 2010.00:57h

Respondre

Ui si, ara per culpa de les faltes no entendrem el que es vol dir.
Doncs no senyor jo ho entenc i molt bé, i si mai has estat i viscut dins d’una ”ONG” (tant si val, ai si es veritat déixem... Llegir més dir que n’hi ha que no que no són iguals) saps molt bé de que està parlant el Toni.
Eh i per sobre de tot que no els hi passi res, això per damunt de tot, però els esports de risc és el que tenen ”qui no vulgui pols que no vagi a l’era d’excursioneta”.

Apali salut, per aquí al voltant també es pot ser tot lo solidari que es vulgui, però es clar això no llueix tant.

NOTA: les faltes (pel forro) a que ho has entés el que et vull dir.

C

Carles C.

Conca d'Òdena

13 de gener 2010.20:39h

Respondre

El que explica el text no està gaire lluny de la realitat. La idea del càrrec de confiança ha fet molt mal a la gent de l’administració que ha arribat al càrrec pels mèrits i no pels amics.

E

Eduard

Igualada

13 de gener 2010.20:04h

Respondre

Carles, trobes normal travessar una part d’Àfrica en camions enlloc de portar la mercaderia (directament des de Barcelona) en vaixell i des del port de Mauritània repartir-la, llavors sí en... Llegir més camió, a la zona on estava previst fer-ho (curiosament, o no, no gaire lluny de la costa mauritana) ?
Deu ser perquè llavors no hauria calgut tanta gent per omplir els camions.

El políticament correcte ha de fer que no se’n pugui opinar ?
Per desgràcia ALGUNES ONG s’aprofiten del títol deixant malament a aquelles que realment sí que únicament treballen per a la gent més necessitada.
Jo no trobo normal que a Espanya hi hagi més de 200 ONG. Així no es pot aconseguir l’eficiència que promulguen. Algunes treballen, i MOLT, d’altres ... cadascú ja sabrà a qui fa les aportacions.

C

Carles

Igualada

13 de gener 2010.14:51h

Respondre

Felip, home, subtil, subtil... vaja, més aviat sal grossa, i el valor
literari és bastant pobre, en canvi, la mala llet i la ràbia és
exagerada respecte a aquelles persones que estan entre la... Llegir més vida i la
mort.
I Eduard, has pensat bé el que dius?

...Evidentment, tot i això, esperem que tot acabi bé (MOLTES GRÀCIES
!!!!! dic jo) i a veure si n’aprenen (si els hi interessa)...

Això si que és fort ... a veure si n’aprenen... si no estan morts
potser ho faran.

Tot això es molt trist.

Respecte a l’ortogràfia són més d’una i per a un filòleg, diu molt de
la seva formació i cura vers la nostra llengua, una mostra:
tan si val (tan se val) , nadal (Nadal) , treient (traient) ,
enganxines (castellanisme ai , ai ai !!!) , bolves (volves) i algunes
construccions gramaticals que fan pena.

F

Felip Cortiella

12 de gener 2010.20:41h

Respondre

Fantàstic!

Molt bo, de debò, a anys llum del què t’havia llegit.
Sarcàstic i subtil en la denúncia d’una ONG que no és tal i que tots els mitjans han passat per alt per ’respecte a les... Llegir més famílies’. Escolta, si era més safari que cooperació (com sí han informat en alguns mitjans fora del mainstream) s’hauria de publicar juntament amb les condolències pel segrest.

I sí, molt gran tot plegat (incursió d’en Cuerva inclosa!). Ah, i ni cas a les crítiques... ai una falta... ai en Jorge... ”No sigueu el femer que destorba el vianant. Feu coses o calleu!” deia el poeta. O sigui, si no us agrada com escriu... agafeu la ploma i critiqueu-lo amb el mateix art... que el comentari gratuït avorreix les orelles!

Salut Toni!

M

Maria

Igualada

12 de gener 2010.18:16h

Respondre

Estic d’acord amb el Carles: el text no em sembla gaire encertat ni tampoc massa ben escrit (hi ha més faltes que l’apuntada a la tercera línia).

E

Eduard

Igualada

12 de gener 2010.16:59h

Respondre

Per desgràcia, tens més raó que un sant. Alguns aprofiten les causes solidàries per a organitzar-se una excursió. Evidentment, tot i això, esperem que tot acabi bé i a veure si n’aprenen (si... Llegir més els hi interessa).

A

Anna

Igualada

12 de gener 2010.16:38h

Respondre

Toni, tens raó, el PSC ja no existeix, ara tenim el PSOE de Catalunya, i espera’t.

C

Carles

Igualada

12 de gener 2010.14:17h

Respondre

A part de les moltes faltes d’ortografia, (estudis de filologia diu al seu perfil ¿¿) trobo una escrit del molt mal gust i sense cap gràcia. No es pot fer demagògia i broma d’un tema tant... Llegir més seriós com un segrest que encara no ha acabat. Si jo fos un familiar d’algun segrestat no m’agradaria llegir aquest article.

M

Marc

igd

12 de gener 2010.12:59h

Respondre

N’estem farts dels pijo-progres-xupi-guais de boquilla, acabaran enfonsant-ho tot, però ells vinga anar vivint bé.

D

Domingo

Igualada

12 de gener 2010.12:45h

Respondre

Ei Toni, si els pares del protagonista li van posa Jorge en honor a Sant Jordi, patró de Catalunya, ho trobo un detall, en cap moment sorprenent (!). I si és Jorge i no Jordi fantàstic, si... Llegir més d’alguna cosa és propietari algú és del seu nom. Defenso a capa i espasa que Lleida sigui Lleida a qualsevol idioma i se m’enfonsen els arguments quan sento parlar de Saragossa i no Zaragoza a TV3. I com que hi veig una certa tendenciositat al teu escrit ara he de defensar que qui es diu Jorge, Jose o Mary pot fer servir el seu nom i no ser necessàriament un endollat del ”partido” o sino em quedaré sense arguments quan fora de Catalunya els explico que els catalans no som tots com en Fèlix i en Jordi, avars i megalòmans.
I tot i que normalment signo les meves intervencions com a Domènec, avui la signo com a Domingo, que és el nom amb que em van batejar els pares i només jo sóc sobirà per fer-lo servir en qualsevol forma.
Ah, i nota per correcció: el ”tan si val” del la tercera línia hauria de ser ”tant se val”.

O

Oriol Solà i Prat

12 de gener 2010.12:24h

Respondre

molt bo!!

E

Ester Vich

Igualada

12 de gener 2010.08:37h

Respondre

genial

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.