//Plugins sense CDN ?>
El mató o brossat és un tipus de formatge fresc amb menys greix que la majoria dels altres formatges. Es fabrica artesanament fent bullir la llet i coagulant-la amb un element vegetal, (card o herba-col), suc de llimona o quall animal. Abans era obtingut per coagulació de la fracció proteica, encara soluble, del xerigot de la llet de cabra o d'ovella. El producte resultant coagulat es filtra amb un drap o en recipients de vímet o canya i s'obté una massa pastosa, lleugerament dolça per efecte de la concentració de la lactosa de la llet. Tot i que actualment s'elabora predominantment amb llet de vaca, hi ha també qui utilitza la llet de cabra o d'ovella, com es feia antigament.
Ingredients
400 gr mató de la tossa
40 gr sucre
160 gr mel
400 ml nata líquida
100 ml llet
4 ous
Caramel:
200 gr sucre
120 ml aigua
Preparació
Posem en un recipient l'aigua i la posem a escalfar, quan estigui calenta la retierem.
Posem en un cassó el sucre, el desfem, quan estigui d'un color daurat hi afegim l'aigua calenta, o retirem del foc i posem el caramel a les flamberes. (vigilem quan afegim l'aigua perque esquitxa i ens podem fer mal).
Posem tots els ingredients junts en un recipient i ho passem pel turmix.
Afegim la barreja a les flamberes.
Les posem en una safata les flamberes i les cobrim d'aigua fins a la meitat, i cap al forn a 140º durant 45 minuts.
Els deixem refredar.
Bon profit!