TORNAR

El 4 de febrer: Dia Mundial contra el càncer

Espai patrocinat per

Amb l’objectiu de sensibilitzar la població mundial sobre el càncer

Salut
Dimarts, 31 gener 2017. 12:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'objectiu d'aquesta celebració, promoguda per la Unió Internacional Contra el Càncer (UICC), amb el suport de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), és sensibilitzar la població mundial sobre el càncer, amb una incidència especial en l'àmbit de la prevenció.

 

Enguany, amb el lema "Nosaltres podem, tu pots", es reivindica la necessitat d’emprendre accions i posar en marxa tot el que ja sabem per impulsar la lluita global contra aquesta malaltia.

Cal recordar les diferents iniciatives que es troben al nostre abast per avançar en la lluita contra el càncer:

 • Estils de vida saludables.  Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), prop d'un 30% de les morts per càncer es podrien evitar amb una alimentació equilibrada, activitat física regular, la prevenció del sobrepès i l'obesitat i el no consum de tabac i d'alcohol. En aquest sentit, cal capacitar les persones per a una presa de decisions saludables, així com reduir els factors de risc socials i mediambientals relacionats amb la malaltia.   
 • Detecció precoç. L'accés a programes de detecció precoç o cribratge de càncer poden reduir la mortalitat. Actualment aquests programes són efectius per al càncer de mama, de coll uterí i de còlon i recte.   
 • Tractament per a tots. Tothom té dret a rebre tractaments efectius i serveis d'atenció a la malaltia de qualitat, en igualtat de condicions i sense que això els causi dificultats econòmiques.   
 • Qualitat de vida. Cal reduir el màxim possible l'impacta físic, mental i emocional del càncer en la vida de les persones afectades i de les seves famílies.

 

Què és el càncer?

Les cèl·lules del cos són la unitat més bàsica de vida. S’agrupen i formen els teixits que, al seu torn, constitueixen els òrgans del cos com ara els pulmons, el fetge, etc.

Normalment les cèl·lules creixen i es divideixen per formar noves cèl·lules que el cos necessita. Quan envelleixen i moren són reemplaçades per les noves. A vegades aquest cicle es pot alterar: les cèl·lules no moren quan ho haurien de fer i alhora en van creant de noves, de manera que el cos disposa d’un excés de cèl·lules que no necessita. Aquestes cèl·lules poden formar una massa o un teixit que es denomina tumor.

Els tumors poden ser benignes o malignes:

 • Tumors benignes: no són càncer. Les seves cèl·lules no envaeixen altres parts del cos, generalment es poden treure i no solen tornar a aparèixer.
 • Tumors malignes: sí que són càncer. Les cèl·lules d’aquests tumors poden envair teixits propers o bé disseminar-se per altres parts del cos. El fet de disseminar-se des d’una part del cos a una altra s’anomena metàstasi.

Sota el nom del càncer s’engloben més de cent tipus diferents de càncer. Les principals categories són les següents:

 • Carcinoma: el càncer s’inicia a la pell o als teixits que envolten els òrgans interns.
 • Sarcoma: el càncer comença en els ossos, els cartílags, el greix, els músculs, els vasos sanguinis o en altres teixits connectius o de suport.
 • Leucèmia: s’inicia en el teixit formador de les cèl·lules sanguínies, com és la medul·la òssia, on es generen cèl·lules anormals que entren a la sang.
 • Limfoma i mieloma: aquests càncers s’inicien en els cèl·lules del sistema immunitari (de les defenses).
 • Sistema nerviós central: el càncer comença en els teixits del cervell i la medul·la espinal.

Generalment el càncer rep el nom del lloc on comença, com ara càncer de mama si comença a la mama.
En el cas que, per exemple, es produís metàstasi als ossos, el nou tumor tindria el mateix tipus de cèl·lules que el tumor on s’hagués iniciat (tumor primari). Per tant no s’anomenaria càncer d’ossos, sinó càncer de mama amb


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.