TORNAR
PUBLICITAT

Més de 160 persones ateses a l'atenció primària van deixar de fumar a Catalunya al 2016 cada dia

Tot i la sostinguda disminució del tabaquisme, a Catalunya encara fumen 1,5 milions d’adults

Salut
Dimarts, 27 juny 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Cada any, segons dades de centres sanitaris, al voltant de 70.000 persones deixen de fumar a Catalunya. Ho fan, entre d'altres, ajudades als centres d'atenció primària, als hospitals, a una trentena d'unitats de referència, a les farmàcies i també amb el suport professional telefònic que presta el 061 CatSalut Respon. En concret, l'any passat van deixar aquest hàbit un total de 59.812 persones ateses pels equips d'atenció primària, el que suposa que, de mitjana, cada dia van deixar de fumar més de 160 persones. A més, unes 7.400 van seguir un tractament de cessació als centres integrats a la Xarxa Catalana d'Hospitals sense Fum, mentre que 515 van ser tractades de forma especialitzada en alguns dels centres de la Xarxa d'Atenció a les Drogodependències.

 
Una mort per tabac cada hora
 
A Catalunya el consum de tabac continua baixant -des d'un 33,7% al 1990 fins a al 24,7% de l'any passat-, però encara fumen gairebé 1,5 milions de persones de 15 anys o més. Les morts atribuïbles al tabaquisme també continuen baixant, però són més de 24 cada dia, fins al punt que 1 de cada 6 morts a Catalunya es relaciona amb el consum de tabac. En aquest sentit, s’estima que l’any 2014 almenys 9.125 persones van morir per malalties directament atribuïbles al consum de tabac. La mortalitat prematura causada pel tabac mostra una tendència a la disminució entre els homes, amb 6.921 defuncions l’any 2014, però es manté relativament estable entre les dones, amb 2.204 defuncions.

També continua baixant la venda de cigarretes -que s'ha reduit a la meitat entre el 2005 i el 2016-, la de cigars i la tabac de cargolar, després d'anys en què el consum d'aquest darrer producte anava a l'alça. Per edats, destaca que el consum diari en escolars de 14 a 18 anys es va reduir a la meitat entre 2004 i 2014. D'altra banda, el bon nivell d'acompliment de la prohibició de fumar en llocs públics es manté i 9 de cada 10 persones declaren gaudir d'un entorn sense fum.
 
 

Impacte econòmic i mediambiental

Les persones fumadores van dedicar l’any passat més de 2.231 milions d’euros a la compra de productes del tabac. Els més de 8.500 milions de cigarretes venudes l’any 2016 van generar més de 4.280 metres cúbics de residus tòxics procedents de les burilles. Cal tenir en compte que la burilla d’una cigarreta conté productes tòxics capaços de contaminar més de 10 litres d’aigua, i pot causar la mort de peixos i altres animals aquàtics, i que poden ser necessaris 25 anys perquè el filtre d’una cigarreta es degradi completament a la natura. A més, com que la producció de 300 cigarretes requereix la tala d’un arbre adult, la fabricació de totes les cigarretes que es van vendre l’any 2016 a Catalunya va suposar la pèrdua de 28 milions d’arbres.

A més, el llançament de burilles causa un 8% dels incendis forestals registrats a casa nostra, i se sap que, entre 2010 i 2016, 175 incendis causats per cigarretes van cremar 9.114 hectàrees forestals. Al conjunt de l’Estat, els focs causats per cigarretes van representar un 15,4% dels incendis a la llar amb víctimes mortals investigats l’any 2015.

Com reduir el consum?
 
La mostra presa a Catalunya de l'enquesta elaborada amb motiu d'aquesta Setmana -amb la participació de gairebé 4.000 persones-, apunta diferents conclusions rellevants. En primer lloc, la meitat dels enquestats considera que està exposat al fum ambiental de tabac, principalment en les terrasses; en segon lloc, el 70% dels fumadors han fet almenys un intent per deixar de fumar; en tercer lloc, la majoria considera que l'indústria del tabac és una amenaça i opina que la despesa sanitària és el principal efecte que té el tabac en el desenvolupament del país; per últim, les mesures més valorades pels enquestats per reduir el consum és, sobretot, incrementar el preu i els impostos del tabac.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.