TORNAR

Més recursos per als equips d’atenció primària de Vilanova del Camí i Piera

Espai patrocinat per

El nou model de finançament té en compte les ABS amb més desigualtats socioeconòmiques i amb un finançament insuficient d’acord amb els nous indicadors de que ha establert l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS).

Salut
Divendres, 14 abril 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El Departament de Salut de la Generalitat de catalunya va presentar dimarts, de mà del Conseller Antoni Comín, el nou model d’assignació de recursos per a l’atenció primària i comunitària que té com a objectiu principal combatre les desigualtats en salut de la població. El nou model s’aplicarà de forma progressiva i, en global, significarà addicionar un total de 65 milions d’euros en 5 anys. 

De forma immediata es destinaran 12,5 milions d’euros addicionals a 155 equips d’atenció primària (EAP) que principalment treballen en un entorn socioeconòmic desfavorable i que, després d’aplicar el nou model, que incorpora l’indicador social compost, que es va encarregar a l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) per mesurar les desigualtats en salut de la població, tenen un finançament insuficient. L’objectiu és distribuir els recursos de l’atenció primària segons el principi “a iguals necessitats, iguals recursos”. Entre aquests centres, hi ha 9 equipaments de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, entre els quals hi trobem l'EAP de Vilanova del Camí i l'EAP de Piera, als quals s'assignen unes partides de 49.658€ i 105.442€ respectivament.

L’indicador social ha estat la base per tal que el Servei Català de la Salut (CatSalut) establís el nou model d’assignació de recursos i que s’ha aplicat a les 369 EAP de Catalunya. Un cop fets els càlculs del nou sistema i dels nous recursos que correspondrien a cada EAP, s’ha comparat amb els que rebien fins ara. A partir d’aquí s’ha extret la diferència i s’ha comprovat que 155 EAP estan per sota del finançament previst en el nou model i, per tant, els tocarà rebre un increment. En cap cas, però, la resta d’EAP veuran els seus recursos retallats.

Nou model

La nova fórmula d’assignació de recursos feta per l’AQuAS té en compte, a banda de factors com l'estructura demogràfica, determinades variables socioeconòmiques que afecten les necessitats de salut de la població com el percentatge de població amb ocupacions manuals; amb nivell d’instrucció baix; la taxa de mortalitat prematura; la d’hospitalitzacions evitables; el percentatge de població exempta de copagament farmacèutic; el de població amb rendes anuals inferiors a 18.000 euros; i el de rendes anuals superiors a 100.000 euros.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.