TORNAR

Ordinadoritis aguda...

Salut
Divendres, 5 novembre 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que la jornada laboral, a banda de donar-nos una distracció diària i un sou a final de mes, se'ns carrega una mica la salut. Sobretot si hi ha ordinadors entremig, ja que apareixen nous problemes al marge de la intensitat laboral i de l'estrès, i que tampoc tenen a veure amb altres lesions provocades pels mals hàbits posturals i les deficients condicions ergonòmiques. El mal funcionament dels sistemes informàtics ens treu de polleguera.

Una primera dada pot ser relativament subjectiva: tres de cada quatre treballadors considera que la seva salut s'ha vist afectada en algun moment per culpa de la feina; així ho recull una enquesta que també matisa que, en percentatges similars, aquesta afectació es produeix sovint (un 28%), només en moments d'estrès (un 24%), i no de manera habitual (el 22%).

Després hi hauria totes aquelles males posicions que, acompanyades d'unes condicions ergonòmiques que sovint (o sempre?) solen ser millorables, augmenten notablement el nombre de lesions no traumàtiques del sistema muscular i esquelètic (aquí el ventall és ampli: lesions com els dolors al coll, tendinitis d'espatlla o de colze o de canell, dolors lumbars, etcètera, totes elles cada vegada més freqüents).

Però després encara vindrien aquelles noves conseqüències de l'aplicació de la informàtica a l'activitat laboral. Qui no ha desitjat algun dia agafar l'ordinador i encastar-lo en algun lloc que no és precisament el que realment li correspon? I és que hi ha dies que sembla que aquest aparell que tant ens ajuda i que tant ens facilita normalment el treball diari, s'hagi trastocat o bé que directament s'hagi proposat fer-nos la guitza sense treva. Sí o sí? La impossibilitat d'accedir al servidor, el típic missatge d'error a la pantalla, correus que no es descarreguen, pàgines que no s'obren de cap manera, el bloqueig total de l'ordinador... no us resulten familiars? De situacions n'hi ha tantes...! El pitjor de tot és que un dia ens toca patir una d'aquestes molèsties, l'altre dia una altra, i així anar sumant i seguint, com qui no vol la cosa. Però deixen petja, i tant que sí. I no és només una percepció que hom pugui tenir puntualment: una consultora de sistemes d'informació constata que si aquest tipus d'errades es van repetint i es perllonguen en el temps, poden ocasionar-nos el que ja s'ha passat a anomenar 'l'estrès informàtic'. S'acaba traduint en nerviosisme i manca de motivació, de manera que qui n'acaba sortint també perjudicada és l'empresa per la disminució de la productivitat.

Si hem d'estar més pendents de què falla o d'esbrinar per on ens arribarà la següent sorpresa que fulmini en dos segons la feina que hem estat fent la darrera hora, de cap manera podem ser igualment productius. Per això les empreses haurien de ser conscients que, en el fons, la necessitat de disposar d'un manteniment idoni dels sistemes informàtics és primordial per als seus propis interessos. Sempre hi pot haver algun problema puntual, però que no sigui per deixadesa. I, dit això, ho envio abans no se'm pengi el portàtil...

Oriol Solà i Prat


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.