TORNAR
PUBLICITAT

Uns 40 infants i joves participen en la reforestació de zones del Bruc cremades el 2015

El moviment escolta pren part en una dinàmica per ser ”llavor de canvi” en la reforestació

societat
Dimecres, 14 març 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Amb un sistema que ja s'ha emprat per jornades similars, les boles 'nendo dango', l'escoltisme de l'Anoia va posar el seu gra de sorra en la reforestació de la zona del Bruc. Aquest és el terme municipal on l'incendi del 2015 va deixar més rastre i en una jornada intensa els infants i joves van fer un pas més cap a la recuperació del territori.

Una quarantena d'infants i joves escoltes van prendre part aquest dissabte en la Jornada de servei 'Plantem la llavor del canvi' al Bruc, en diverses tasques de prevenció de l'erosió del sòl i de plantació d'arbres de diferents tipus als boscos del Bruc, zona devastada de més de 1.000 hectàrees pel gran incendi de l'estiu de 2015. Una jornada de servei, organitzada per Minyons Escoltes i Guies de Catalunya que ha completat una de les accions de compromís que van dur a terme més de 13.000 escoltes i guies a la Jamborinada, la trobada d'escoltes i guies més gran que s'ha fet mai a Catalunya, que va tenir lloc a Tàrrega el mes d'abril de 2017.

Aquest passat estiu, en aquella trobada a l'Urgell, van reivindicar ser "llavor de canvi", un convenciment que metafòricament va prendre forma de boles Nendo Dango, unes pilotes d'argila barrejada amb matèria orgànica i una mescla seleccionada de llavors, que van dur ja fetes a la trobada i que aquest dissabte van dipositar sobre la zona devastada per tal que germinin i es recuperi, d'aquesta manera, el territori afectat.

Les tasques van començar a primera hora del matí. Primer, van conèiuxer les causes i els efectes d'un incendi a partir d'una exposició fotogràfica i de l'explicació que va fer l'Agrupació de Defensa Forestal del Bruc i els veïns i veïnes i, de l'altra, van descobrir les energies verdes i renovables a través de l'empresa Respira Energia, entomant després les tasques de servei. 

Els infants i joves dels agrupaments participants es van ocupar d'escampar una gran part de les 13.000 boles 'nendo dango' fetes a la Jamborinada i de plantar alguns dels més de 200 arbres fruiters que l'empresa col·laboradora Respira Energia ha aportat al projecte contactant prèviament amb els veïns de les zones afectades perquè n'escollissin les varietats a plantar. N'Òscar Calafell, president de l'ADF El Bruc, agraeix la participació dels infants i joves i valora molt en positiu la jornada i comenta que "accions com les dutes a terme avui serveixen per acostar i sensibilitzar els infants en relació a la natura i és una manera de valorar i estimar la nostra terra".

La jornada la van organitzar Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, l'Agrupació de Defensa Forestal del Bruc i l'Associació de Veïns de Sant Pau de la Guàrdia amb la col·laboració de Respira Energia i l'Ajuntament del Bruc. Estava prevista pel dissabte 3 de març i comptava amb la confirmació de participació de més de 500 infants i joves i 50 persones voluntàries. Malauradament, degut a les condicions en què van quedar els terrenys després de la nevada del 27 i 28 de febrer, aquesta activitat es va haver d'anul·lar i tornar a convocar per aquest dissabte 10 de març. Els ajustos de calendari han provocat que molts agrupaments escoltes i entitats col·laboradores finalment no hagin pogut participar d'aquest gran projecte d'aprenentatge servei.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.