TORNAR

Aigua és Vida assegura que "els beneficis de Rigat fan pensar que és viable municipalitzar"

L’entitat alerta de ”l’endeutament” que està patint l’empresa des que la té Agbar

societat
Dimarts, 7 març 2017. 10:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest divendres, l'entitat Aigua és Vida Anoia va tractar el tema 'Municipalitzem l'aigua a Igualada?' en un debat a l'Ateneu Igualadí, on el col·lectiu va fer una aposta pel 'sí'. Aigua és Vida que va denunciar al desembre de 2015 que els municipis anoiencs d'Igualada, Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt no tenen contracte de concessió amb l'empresa subministradora Aigua de Rigat, ha tornat a realitzar una xerrada participada amb la ciutadania anoienca per tal de respondre a la necessitat de municipalitzar el servei a Igualada, però també a Vilanova i la Pobla. 

El debat sobre el model de gestió de l'aigua segueix viu a l'agenda política igualadina, com es va veure aquest divendres en la xerrada convocada per Aigua és Vida. Joan Carles González, membre de l'entitat, va obrir l'acte explicant el motiu de la xerrada i realitzant un breu resum de les accions que han dut a terme en el darrer any. Seguidament, Pau Ortínez, portaveu d'Aigua és Vida Anoia, va explicar en què consisteix la municipalització i va exposar les dades obtingudes de l'empresa Aigua de Rigat, amb les quals argumenta l'entitat que existeixen raons econòmiques i socials suficients com per apostar per la municipalització el servei. Aigua és vida Anoia va tancar l'exposició explicant quins serien el següents passos de l'entitat davant de la problemàtica de l'aigua, apostant clarament per la municipalització del servei. Alerten també del creixement de l'endeutament, en un 20%, però que els beneficis fan pensar que seria viable una municipalització.

Pau Ortínez i Joan Carles González, durant la xerradaEl col·lectiu fa extensible el seu posicionament de municipalitzar el servei a Igualada a les dues poblacions afectades per la irregularitat de no tenir contracte de concessió i asseguren que realitzaran aquesta xerrada a les dues poblacions afectades: Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt. La xerrada, que va durar una hora, va ser molt participada pel públic, el qual va ser assistit per diversos regidors de la comarca.

Aigua és Vida defensa que la municipalització del servei a Igualada "no arribaria a costar 30 milions d'euros -com defensava Jordi Pont a l'inici- perquè els actius de l'empresa són de 12 milions" i l'Ajuntament d'Igualada ja en posseeix el 32%. Per altra banda, des de que Agbar va entrar a l'empresa Aigua de Rigat, l'endeutament de la mateixa ha crescut un 20%, passant d'un endeutament d'entre el 30 i 40% al 60%. Per altra banda, Aigua és vida Anoia considera que "els beneficis de l'empresa són suficients com per a que l'Ajuntament iniciï un estudi de municipalització, en la mesura en que Agbar ha guanyat més de 4 milions d'euros entre els anys 2008 i 2015, amb un benefici anual mig de 500.000 euros".

L'entitat Aigua és vida Anoia recorda que l'aigua és un dret humà des del 2010 i que a Catalunya van haver més de 120.000 talls d'aigua a persones que patien pobresa energètica, essent el 8% d'aquests talls realitzats per la gestió pública i el 74% per la gestió privada. Aquestes raons econòmiques i socials són suficientment importants per a que l'entitat aposti per la gestió pública del servei i, per tant, per la municipalització del servei a Igualada, però també a la resta de poblacions de la comarca, sobretot a les poblacions afectades per la manca de contracte com Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt.


2 Comentaris

i

igualadi

Igualada

8 de març 2017.18:47h

Respondre

D’acord, acceptem que a Catalunya de del 2010 hi ha hagut més de 120.000 talls d’aigua a persones que patien pobresa energètica, però estem parlant d’Igualada. Quants tals hi han hagut... Llegir més aquí ?

I una xafarderia, a quantes persones va interessar aquesta xerrada?, perquè a jutjar per la fotografia dels assistents no es que s’hi detecti massa interès i si a sobre tal com diu la noticia alguns eren regidors dels diferents ajuntaments afectats...

El problema de l’aigua a Igualada i al meu entendre no és tal problema, aquí no patim restriccions i no crec que es puguin denunciar gaires talls de subministrament si es que se’n pot denunciar algun i a la ciutadania això de municipalitzar els hi fa més por que goig (brigada d’obres) d’aquí ve el poc interès demostrat amb la xerrada.

A

Agustí

Igualada

8 de març 2017.18:34h

Respondre

Ens podrieu explicar des d’Aigua és Vida el sistema de Montornès. Qui gestiona l’aigua allà? Realment s’ha municipalitzat o s’ha donat a una altra empresa?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.