TORNAR

Ajudem la nostra salut?

Conceptes clars per saber i conèixer

societat
Dimecres, 30 maig 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Sempre s'ha dit que més val prevenir que curar, i si ens referim als termes salut i benestar que tant ens preocupen a tots, sembla com si oblidéssim el prevenir i ens centréssim bàsicament en el curar.

Tant és així que moltes vegades només ens recordem de la salut quan ens posem malalts, oblidant que el dia a dia dels nostres hàbits alimentaris serà el major condicionant d’aquesta ja que, segons diu la OMS, el 70 % de les malalties estan directament relacionades amb la nutrició.

Per tant una bona manera de prevenir és recordant i aplicant el que s’ha fet tota la vida però que ara, sembla que pel ritme de vida i pels canvis en la indústria alimentària, estiguem deixant de fer.

A continuació veurem deu punts que caracteritzen la Dieta Mediterrània;

1- Utilitzar l’oli d’oliva com a principal font de greix. És l’oli més utilitzat a la cuina mediterrània, un aliment ric en vitamina E, beta-carotè i àcids grassos monoinsaturats que li atribueixen propietats cardioprotectores.

2- Consumir aliments d’origen vegetal en abundància: fruites, verdures, llegums i fruits secs. Les verdures, hortalisses i fruites són la principal font de vitamines, minerals i fibra de la nostra dieta i ens aporten, al mateix temps, una gran quantitat d’aigua. És fonamental consumir 5 racions de fruita i verdura diàries.

3- El pa i els aliments procedents de cereals (pasta, arròs i especialment els seus productes integrals) haurien de formar part de l’alimentació diària. El consum diari de pasta, arròs i cereals és indispensable degut a la seva composició rica en carbohidrats. S’ha de tenir en compte que els productes integrals ens aporten més fibra, minerals i vitamines.

4- Els aliments poc processats, frescos i de temporada són els més adequats. És important aprofitar els productes de temporada ja que, sobretot en el cas de les fruites i verdures, ens permet consumir-les en el seu millor moment, tant a nivell d’aportació de nutrients com pel seu aroma i valor.

5- Consumir diàriament productes làctics, principalment iogurt i formatges. Nutricionalment s’ha de destacar que els productes làctics són excel·lents fonts de proteïnes d’alt valor biològic, minerals (calci, fòsfor, etc) i vitamines.

6- La carn vermella hauria de consumir-se amb moderació i a poder ser en guisats. Les carns contenen proteïnes, ferro i greix animal en quantitats variables. El consum excessiu d’aquests greixos no és bo per a la salut i per tant, se’n recomana el consum en petites quantitats.

7- Consumir peix en abundància i ous en moderació. Es recomana el consum de peix blau com a mínim una o dues vegades a la setmana perquè als seus greixos se’ls atribueixen propietats protectores davant malalties cardiovasculars. Els ous contenen proteïnes d’una molt bona qualitat, greixos i moltes vitamines i minerals que els converteixen en un aliment molt ric. El consum de tres o quatre ous a la setmana és una bona alternativa a la carn i el peix.

8- La fruita fresca hauria de ser les postres de cada dia. Els dolços i pastissos s’haurien de consumir ocasionalment. Les fruites són aliments molt nutritius que aporten color i gust a la nostra alimentació diària i són també una bona alternativa a mig matí o com a berenar.

9- L’aigua és la beguda per excel·lència al Mediterrani. El vi s’ha de prendre amb moderació i durant els àpats. L’aigua és fonamental en la nostra dieta.

10- Realitzar activitat física cada dia és tan important com menjar adequadament. Mantenir-se físicament actiu i realitzar diàriament exercici físic adaptat a les nostres capacitats és molt important per a conservar la bona salut.

Si millorem els nostres hàbits nutricionals en alguns dels aspectes anteriors, de ben segur que la salut ens ho agrairà, i el nostre benestar augmentarà.

'Per perdre quilos de pes i guanyar quilos de salut, el que ens cal són quilos d’informació sobre nutrició'.

Xavi Morros, assessor nutricional independent d’Herbalife


1 Comentaris

M

Marisol

Igualada

30 de maig 2012.13:01h

Respondre

Breu, clar i bo. Un bon recordatori a coses que moltes persones ja apliquem per mantenir la bona salut. Gràcies Xavi !

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.