TORNAR

Els ajuntaments d'Igualada, Vilanova i la Pobla es marquen el 2018 per tenir un servei municipal d'aigua

El govern igualadí demana esperar sobre si fer una consulta per decidir com serà la gestió

societat
Dimecres, 20 abril 2016. 13:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Els tres consistoris engeguen el procés per assumir la titularitat del servei d'aigua als seus municipis. Hi ha infraestructures conjuntes i es podria arribar a un acord de gestió en comú. L'Ajuntament d'Igualada alerta que una possible consulta a la població per triar com gestionar el servei "caldria fer-la amb una ciutadania que compti amb tota la informació".

Els ajuntaments d'Igualada, Vilanova del Camí i La Pobla de Claramunt han iniciat de manera conjunta el procediment per a la creació dels seus respectius serveis municipals d'aigua. La passada setmana va tenir lloc una reunió entre els batlles de les tres poblacions, Marc Castells, Vanessa González i Santi Broch, i van acordar dur a terme junts aquest procés. El migdia d'aquest dimecres, el tinent d'alcalde de Qualitat Urbana d'Igualada, Jordi Pont, fixava pel 2018 el termini més probable per tenir la governança del servei.

Els alcaldes dels municipis, en la reunió de fa una setmanaLa decisió de crear un servei municipal d'aigua parteix "d'acabar amb una situació jurídica anòmala" , però que el procés no es farà en base a "criteris ideològics" i que un cop l'Ajuntament d'Igualada tingui la governança "es decidirà el tipus de gestió" si concessionada, en règim mixt o completament gestionat pel consistori. Remarca que "optar ara directament per la municipalització ens podria sortir molt car". El responsable de Qualitat Urbana és un dels tres edils igualadins que participa en les decisions d'Aigua de Rigat -on l'Ajuntament té un 32% d'accions- a les juntes i "des d'aquesta posició intentarem coordinar el procés perquè totes les parts són necessàries". 

Els tres municipis no compten servei municipal d'aigua. Des de la dècada dels anys 20 del segle passat, la companyia Aigua de Rigat, tot i que no hi ha una concessió formal, ha assumit tant la prestació del servei com la instal·lació de la infraestructura que la fa possible. Aquesta és també una situació compartida per diversos municipis arreu del país ja que, com argumenta Pont, ara fa més d'un segle "pocs ajuntaments estaven en disposició de crear el servei" i ho van fer les companyies privades. Pont afirma que "veient les experiències prèvies d'altres ciutats, com Berlin i Buenos Aires, aquesta serà sens dubte una de les operacions jurídicament més complexes a la que ens haurem enfrontat mai els tres consistoris".

Pont subratlla que "el procés és laboriós i caldrà primer una fase d'estudi, ja que hem d'evitar que se'n ressenteixi la qualitat del servei i que no costi més als usuaris". La Diputació de Barcelona assessorarà els ajuntaments al llarg d'aquest procés. El fil de les accions serà, en primer lloc l'auditoria econòmica i inventari del patrimoni de la companyia en cadascun dels municipis, que pot tenir una durada aproximada de tres mesos. Tot seguit, la creació de la Comissió d'Estudi per a la Creació del Servei, que ja implica pròpiament que cada consistori vol assumir la titularitat del mateix, que també ha de tenir una durada d'uns tres mesos i que ha de desembocar en la proposta del model de gestió més adequat.

 


1 Comentaris

j

joan

21 d'abril 2016.18:36h

Respondre

Perquè el Castells, sempre esta al mig, com el dijous ?
Serà per assegura-se, de que surt a foto ?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.