TORNAR

Els Amics del Rec aplaudeixen el concurs de projectes però demanen concretar el POUM

Valoren favorablement la participació ciutadana i demanen conservar el Rec com a conjunt

societat
Divendres, 20 maig 2016. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

La iniciativa del concurs de projectes per part de diversos estudis d'arquitectura sobre què fer amb el Rec serà la base del procés per decidir el futur d'aquesta zona d'Igualada. Els Amics del Rec, associació que es va destacar el 2010 per reclamar que es garantís la personalitat del barri durant la tramitació del pla urbanístic de l'Entesa, demana ara que es fixin objectius clars en aquest procés.

Ja hi ha sobre la taula una proposta sobre com imaginar el futur del Barri del Rec d'Igualada. La iniciativa del concurs de projectes que va presentar l'Ajuntament igualadí conjuntament amb l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya ha estat ben acollida pels Amics del Rec. Un dels seus portaveus, el dissenyador Jordi Ribaudí, considera que "és un bon plantejament" que concilia la participació ciutadana amb la tasca dels professionals. Ribaudí aprova que se cerqui un consens i un debat, però manifesta les seves reserves  que "no hi hagi un objectiu clar. Tothom hauria de posar sobre la taula quin és el seu objectiu, el futur que proposen per al Rec. I també hi ha d'haver un pla urbanístic al final, que marqui quins usos hi haurà".

FOTO: Marc VilaRibaudí entén que "s'actua amb bona voluntat, però potser qui lidera el procés hauria de dir què pensa i saber què es vol aconseguir amb aquest concurs". L'entitat ha apostat des de fa anys perquè es mantingui el Rec "com a conjunt". De les diferents possibilitats, "com a barri residencial, comercial, industrial o sense limitacions en els usos" demana que es doni a conèixer "l'orientació que es pretén". També subratlla que "la participació ciutadana s'encamini de manera correcta o hi haurà un desencant si no se sap la meta de tot el que es vol fer. Em sembla una mica opac potser, perquè hi podria haver pressions de totes bandes tal com es planteja". 

El Consell del Rec serà l'òrgan que agruparà forces polítiques i entitats i d'on  sortirà el jurat que decidirà sobre els tres àmbits a concurs: Urbanisme del Rec, Regeneració d'edificis i Disseny de l'espai públic. Jordi Ribaudí apunta que "en aquestes situacions, amb els diferents actors que hi haurà, els que més alcen la veu són els que acaben tenint més pes". Hi ha massa presència d'entitats alienes al Rec que dels propietaris, treballadors i residents? "Els Amics del Rec ens vam moure el 2010 i per això potser ens han tingut en compte. Ara, en aquest Consell, hi haurà els comerciants d'Igualada. Ho trobo bé, però tenint en compte que ells no tenen presència al Rec i volen potenciar el centre de la ciutat, potser s'hauria de donar un contrapès més important als propietaris, residents i entitats del barri".

L'horitzó que s'obre

El que passi al Rec determinarà en bona part el caràcter de l'Igualada de les properes dècades. Ribaudí comenta que "cal saber si es pretén una ciutat-dormitori o erigir Igualada en un pol comercial de l'espai entre Tàrrega i Martorell, i Manresa i Vilafranca. O, també, mantenir les especificitats de la ciutat, de la història que ha tingut. Les decisions que es prenguin, siguin quines siguin, tindran beneficiats i perjudicats". Així, "Amics del Rec volem obrir els ulls a la gent, perquè sí que sabem el nostre objectiu i el volem exposar". Recorda que ja hi ha tries que s'han fet: "no ha quedat clar si els adobers volen marxar del Rec, però la seu universitària ja s'ha ubicat en un altre lloc, quan la nostra aposta era que estigués aquí, al Barri". El trasllat dels adobers, per Ribaudí, s'ha de clarificar: "ells segueixen creixent aquí i comprant naus".

La seva petició és que "es defineixin les posicions, primer la de l'alcalde". Recalca que "el Rec és un experiment i una oportunitat que ens ha donat la crisi als igualadins per poder escollir què en volem fer. La nostra associació entén que el barri ja té moltes possibilitats i s'ha de conservar com a conjunt, no únicament els edificis més o menys emblemàtics. No calen gaire actuacions, ni demolir res i pot acollir moltes funcionalitats. És un regal".  

La decisió final sobre el Rec, a qui pertanyerà i com es vehicularà és una de les altres preguntes que resten sobre la taula. Ribaudí veu "una societat prou madura, potser en alguns casos no s'està prou informat, però la ciutadania moltes vegades va per davant dels polítics i ja ho vam veure el 2009-2010. Llavors, va ser la gent d'Igualada la que va alçar la veu i fins aleshores els polítics no s'hi van posar. Un polític ha de saber entendre les tendències del que vol la ciutadania i actuar en conseqüència".


1 Comentaris

E

Enric burgstaller

Igualada

21 de maig 2016.21:46h

Respondre

Jo proposso fer la republica independent del Rec. Christiania el model a seguir. #maipor
https://ca.m.wikipedia.org/wiki/Christiania#

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.