TORNAR

El SAP Anoia alerta sobre l'ús dels antibiòtics: "menys és més"

L’Espai Cívic Centre acull aquest vespre una xerrada sobre l’ús dels antibiòtics

societat
Divendres, 18 novembre 2016. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Del 14 al 18 de novembre se celebra la Setmana Mundial de la Conscienciació sobre l'Ús dels Antibiòtics, que promou l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquesta iniciativa pretén frenar el desenvolupament de les resistències als antibiòtics, perquè el seu l'ús indiscriminat fa que se'n redueixi l'efectivitat. El Servei d'Atenció Primària Anoia s'ha volgut unir a aquesta estratègia de l'OMS i contribuir a l'eficàcia dels antibiòtics en l'àmbit comarcal. S'han engegat múltiples accions, en tots els àmbits assistencials, per tal de conscienciar els professionals i la població.

No són una solució màgica, poden arribar a ser una arma de doble tall. Aquesta és una de les reflexions que es volen fer en aquesta Setmana Mundial i que també fa la farmacèutica del Servei d'Atenció Primària de l'Anoia, Mar Casanovas. Avui, divendres 18 de novembre, a les 6 de la tarda, a l'Espai Cívic Centre hi haurà una sessió a càrrec de Francesc Xavier Cantero, director de l'EAP Igualada Urbà, en què s'explicarà el motiu del lema: 'En l'ús d'antibiòtics, menys és més'. Casanovas detalla a Anoiadiari quins són els riscs que s'incorre en aquest ús. En primer lloc, "hi ha un excés de prescripció", a més que en molts casos no s'acaba el tractament. La resistència als antibiòtics creix cada cop més -"se'n fa un ús excessiu en la criança de vedells i peix"- i en les infeccions el control és inadequat. El temor de la comunitat mèdica és que "en mig segle, creixi tant la resistència que deixin de tenir efecte".

La campanya se centra també en els professionals, que admeten que també han de fer canvis: "més higiene de mans, tenir al dia les vacunes i receptar els antibiòtics quan el diagnòstic estigui segur". Mar Casanovas aclareix un error comú en la percepció de molts usuaris de la sanitat: "no serveixen per infeccions causades per virus. Hem d'entendre que no són 'gratuïts'. Hi ha conscienciació mundial sobre com reciclar residus, però no en l'ús d'antibiòtics. No curen ni refredats ni grips. Donar antibiòtics a algú que té un virus fa més mal que bé". Fins ara, admeten des del SAP, "hi ha hagut bastants errors. Cal fer canvis en la pràctica clínica".

"Moltes de les infeccions les pot resoldre el nostre propi sistema immunitari"

Segons la responsable farmacèutica del SAP "un 30% de les consultes a atenció primària són per infeccions. Moltes d'elles les pot resoldre el nostre propi sistema immunitari. Però en una proporció alta dels casos es prenen antibiòtics, quan en la meitat de casos que es prenen, no faria falta". Es recepten antibiòtics en malalties de l'aparell respiratori i ferides, sobretot. El pacient "tendeix a pensar que un antibiòtic ho resol tot. Però no resol pas els virus. Fins i tot la febre provocada per un virus té una durada limitada i no cal antibiòtic: en uns tres dies, va de baixa". 

No cal portar la farmaciola a la maleta

Moltes persones se senten tranquils portant antibiòtics per als viatges, de cara a les possibles malalties que puguin contreure. Hi ha qui "porta tota una farmaciola. Hem d'entendre que no som prou metges per diagnosticar-nos. Cal pujar el nivell d'alerta dels antibiòtics o perdran l'efecte. Els antibiòtics són per matar bactèries i si deixen de ser d'ús excepcional, aquestes bactèries guanyaran en resistència", aleshores, com a remei perdran l'efecte. 

Sessions formatives

En el marc d'aquesta campanya, hi haurà diversos eixos d'actuació. En primer lloc, sessions formatives adreçades als professionals dels diversos equips d'atenció primària (Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, Piera, Santa Coloma de Queralt, Capellades, Calaf, Igualada i Anoia Rural) i es coordinen iniciatives amb les oficines de farmàcia de la comarca.

Es remarca de cara a la població que l'abús i l'ús poc adequat o incorrecte dels antibiòtics a escala mundial, tant en la medicina humana com en la veterinària (sobretot en la ramaderia), ha fet que s'incrementi l'aparició de bacteris resistents a aquest tipus de medicaments. Això vol dir que es poden patir més infeccions, que seran més difícils de curar i més greus. Cal seguir acuradament les instruccions del tractament prescrit, respectant les quantitats i els intervals de temps entre dosis, i que cal conservar els medicaments en les condicions que marqui l'envàs o el prospecte, especialment si s'han de guardar a la nevera o s'han de protegir de la llum. També cal remarcar que no s'han d'aprofitar els medicaments que hagin sobrat d'altres tractaments. Es recomana consultar els professionals de medicina, infermeria o farmàcia, en cas de dubte sobre el tractament.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.