TORNAR

L'Anoia es recupera i se situa entre les 20 comarques més competitives

La sostenibilitat social i mediambiental, els valors més baixos que té la comarca i que la condicionen

societat
Dissabte, 15 setembre 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Després del sot dels primers anys d'aquesta dècada, els índexs de competitivitat a nivell empresarial de la comarca s'han recuperat. Emperò, les variants de l'índex ADEPG-FEGP, que s'elabora amb el suport de la Diputació de Barcelona i de diverses associacions empresarials, indica que la comarca queda lluny de principis de la dècada passada.

L'Anoia és la dinovena comarca de Catalunya, segons les dades del 2017, a nivell de competitivitat. La comarca ha fet un salt important els darrers anys i ha remuntat des del lloc 25è, on estava els anys 2013 i 2014, en l'Índex de Competitivitat Territorial, que elabora Associació d'Empresaris de l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. Aquesta classificació analitza els avantatges per a l'economia que sorgeixen a partir de l'entorn i no de les pròpies empreses. Des del lloc 25è, l'Anoia va passar al 23è el 2015  i els dos darrers anys s'ha situat entre les 20 primeres. No obstant, és la penúltima comarca de la demarcació de Barcelona, només per davant del Berguedà, i queda per darrere de tres territoris amb un accent més rural, Alt Camp, Pla de l'Estany i Garrotxa.

Fonts de la UEA manifesten que el factor que més incideix en aquesta millora és "el volum de mercat d'activitat, en el que la nostra comarca és la desena de Catalunya i que fa referència entre d'altres a la renda familiar disponible, al percentatge d'empreses, al creixement de la població i  al número de habitatges iniciats. La posició de l'Anoia també se cimenta en una qualificació molt alta en la disponibilitat de sòl i espai per l'activitat econòmica (figura com a la desena millor comarca) i en la infraestructura de transport i comunicacions. Les mateixes fonts indiquen que "això es veu reforçat per un nivell de innovació i desenvolupament tecnològic que també ocupa posicions destacades".

L'estudi de l'Índex de Competitivitat Territorial ha canviat els darrers anys el seu mètode de qualificació, amb nous indicadors. El 2017 s'ha afegit el número de societats constituïdes per cada 10.000 habitants,  el del nombre de sol·licituds de patents, i el del nombre de sol·licituds de marca, tots dos relacionats amb la població. 

Els handicaps

Les empreses reconegudes en el passat Sopar de la UEA, amb les autoritatsAmb tot, les dades que aboca l'estudi del 2017 també evidencien que l'Anoia continua amb uns paràmetres molt baixos en els factors de sostenibilitat. És la 37a comarca en la classificació de sostenibilitat social (que depèn de les contractacions fixes i l'accidentalitat laboral, a més de l'atur) i la 33a en sostenibilitat mediambiental, una posició encapçalada per Osona. En aquest darrer índex hi juga un paper primordial els coeficients de generació de residus i de recollida selectiva.

La UEA considera que hi ha marge de millora: "la baixa qualificació dels Recursos Humans, que ens situa en la posició 28 de les 42 comarques i el baix Esperit Emprenedor i dinamisme empresarial, 36 de 42, relacionat aquest amb el número de noves societats mercantils i la variació en l'ocupació, també són aspectes en els quals necessitem millorar. La nostra comarca està vivint un període de reconversió industrial que comença abans de la caiguda dels aranzels als productes tèxtils del 2005, que passa el seu pitjor moment durant el clímax de la crisi al 2013 i 2014 i des de llavors comença una recuperació que fa millorar la seva situació i que ha de continuar en aquesta línia de millora i consolidació de la millora, avançant en aquesta reconversió que ens fa passar de una gran concentració industrial en el sector tèxtil a una economia molt més diversificada i per tant, més preparada per suportar situacions complicades".

 

 

 


3 Comentaris

p

pep

17 de setembre 2018.20:40h

Respondre

Si Toni,i torno a lleixi que L’Anoia se situa entre les 20 comarques ”més competitives”. He de entendre, que ens volen vendre, que estar a la 20ava posició, es un exit. O no Toni?
A la fi i... Llegir més a la cap, la mejoría que llegeix, la noticia, es quede, que ens diuen que anem be.
Per ami, això de les mitges veritats, son penoses, i son una manipulación, burda i descarada, que sols poden sortir de ments , de gent, mol poc fiable....! AQUESTE ES LA MEVA OPINIO..!

p

pep

16 de setembre 2018.13:23h

Respondre

Això senyors, no es serio........ Catalunya te 42 comarques, La cifra presentada, como una gran noticia, realment, ens diu que L´Anoia, esta a la mitad de les comarques mes competitives. es a dir,... Llegir més pela en deu. Per devant en tenim 19, i per darrera 22. ¿Aixo es un exit, o es un rotun francas.!!!!! Sr Castells, no sen vergonya, de aquests minsos resultats?
Aixo no es informar, aixo es manipular....VERGONYA.....sr castells i demes camarilla, VERGONYA !!!! PROU DE FUM, ESTEM FINS EL GORRO, DE VOSALTRES, VENEDORS DE FUM.....

T

Toni

Igualada

17 de setembre 2018.18:01h

Pep, t’aconsello tornar a llegir la noticia peró amb calma, que si no la tornarás a lleguir malament.
No es manipulacio, la noticia diu que es situa dins les 20 primeres , després d’una... Llegir més recuperacio dels darrers anys.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.