TORNAR

APINAS celebra en família els seus primers 50 anys

Un miler de persones participen en una festa que tanca un any de celebracions i reconeixements

societat
Dilluns, 27 novembre 2017. 03:00. Toni Cortès Minguet.
D'un cop d'ull

APINAS ha tancat aquest dissabte un any de celebracions i reconeixements en el marc del seu 50è aniversari. Un miler de persones, entre professionals, alumnes, usuaris dels centres, familiars, socis, voluntaris i amics van trobar-se a l'Escorxador d'Igualada per viure i compartir una jornada festiva que va comptar amb l'assistència de diversos alcaldes de la comarca i de la presidenta de la Diputació de Barcelona Mercè Conesa.

La jornada de celebració del 50è aniversari d'APINAS es va obrir amb jocs i tallers infantils, una exposició fotogràfica i un concert a càrrec dels alumnes de l'Escola Municipal de Música d'Igualada.

El president de l'entitat, Enric Fillat, va agrair la presència i la implicació de tothom en "aquest projecte col·lectiu", i va recordar els orígens d'APINAS, "que començava a caminar a finals dels seixanta, gràcies a tres professionals relacionades amb l'àmbit social, que van saber mobilitzar les famílies, col·laboradors i voluntaris, per plantar la llavor del que avui és la xarxa de centres i serveis que conformen APINAS" remarcant que "en aquests cinquanta anys s'ha construït una entitat molt potent i molt important per la ciutat i per la comarca". Fillat va remarcar que "APINAS és una entitat compromesa amb la societat" i va apuntar els seus valors, "que són el respecte a la diversitat, la professionalitat, la conducta ètica, la gestió transparent i la qualitat del servei que prestem als nostres usuaris. Això és APINAS. Però més enllà, hi ha també aquell sentiment de pertinença a una entitat que està fent un bé a la societat".

El president d'APINAS, Enric Fillat

Seguidament, es va projectar el documental "El gran salt", un acurat treball audiovisual que recull, a través de diversos testimonis, els orígens, la trajectòria d'aquesta entitat creada el 1967 amb un esperit de servei i justícia social amb la missió d'acompanyar les persones amb discapacitat intel·lectual, tot facilitant-los l'atenció integral i personalitzada, afavorint la prevenció, la detecció precoç i la inclusió social, perquè tinguin una vida de qualitat i amb igualtat de drets que la resta de la ciutadania. El documental també obre les portes, de la mà dels protagonistes, els usuaris, els familiars, els professionals i els voluntaris, dels diversos centres que donen servei, l'Escola Àuria, la residència de Prats de Rei, el CDIAP, la Llar i l'Esplai Àuria.

En el transcurs de l'acte es va fer un reconeixement a diversos professionals i col·laboradors d'APINAS, que van rebre una escultura de l'artista igualadina Teresa Riba. Es va fer un reconeixement als 31 professionals que fa més de 25 anys que treballen a l'entitat. Entre aquests, els nens i nenes van voler fer un reconeixement especial al gerent d'APINAS, Jordi Aymamí, que s'havia exclòs d'aquesta llista per donar tot el protagonisme a la resta de professionals. Els nens i nenes van lliurar a Jordi Aymamí, emocionat, uns dibuixos en forma de retrats.

Grup de professionals que van rebre el seu reconeixement per part de l'entitat

Tot seguit, es va fer un reconeixement als socis d'APINAS, que en l'actualitat són prop d'un miler, a través del soci més antic, el soci número 2, el senyor Jordi Garcia, que també fou membre fundador de l'entitat.

El moment més emotiu de l'acte va arribar amb el reconeixement a les tres treballadores socials que van impulsar, juntament amb les famílies, l'entitat el 1967, amb 9 nens i nenes a l'escola ubicada llavors al Parc de l'Enxub: Isabel Castells, Maria Enriqueta Solé i Antònia Ribas (va recollir el guardó la seva germana, en la seva memòria).

Es va fer un reconeixement a les tres impulsores d'APINAS

Els reconeixements van continuar amb l'homenatge a les famílies, un col·lectiu imprescindible al llarg de la història d'APINAS. En nom de les famílies, es va fer un reconeixement a la família Corcelles-Ortínez, i molt especialment a l'avi Pau Corcelles, per la seva implicació en l'entitat al llarg d'aquests cinquanta anys.

La família Corcelles-Ortinez va rebre un reconeixement pels seus 50 anys de dedicació a APINAS

També es va fer un reconeixement a Lluís Miró "psiquiatre històric de l'entitat" i, en representació dels membres de les diverses juntes, al senyor Josep Maria Planas, que fou president de l'entitat durant 33 anys (1981-2014).

L'acte va finalitzar amb els parlaments institucionals, que va obrir el president del Consell Comarcal de l'Anoia i alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, en representació de la mancomunitat d'ajuntaments anoiencs. Boquete va donar les gràcies a totes les persones implicades en aquest projecte "per haver aconseguit en aquests cinquanta anys fer una xarxa de serveis que ha arribat a assolir un novell de professionalitat, uns números amb 170 professionals i més de 1400 persones ateses, amb una professionalitat exquisida i amb un signe d'identitat molt propi, que sou una gran família. Des de les administracions només podem agrair aquesta immensa feina que esteu fent i estar al vostre costat. Tenim la sort, com a comarca, de tenir una entitat que si no existís, no sabríem com fer-ho les administracions".

Aquesta setmana, l'Ajuntament d'Igualada ha cedit a APINAS, la torre de Cal Salinas, on l'entitat ubicarà un nou centre amb els serveis d'una Aula Integral de Suport. L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, va explicar que amb aquesta cessió, aquest espai "que no tenia cap futur, un patrimoni que s'estava degradant, d'aquí a uns anys algú explicarà que s'ha recuperat un espai que dóna servei a gent de tota la comarca que ho necessita".

Castells, després de felicitar al Nikolai, alumne de l'escola que aquest dia celebrava 15 anys, va fer un reconeixement als precursors de l'entitat, assenyalant "que no es devien ni imaginar, fa cinquanta anys a la plaça de l'Enxub, que acabarien participant en una entitat que té tant poder social, tant poder de transformació d'una societat i de fer-nos veure que som una societat que ha prosperat i millorat d'una manera inimaginable". Castells, fent referència a l'oferta formativa existent a Igualada i el lloc d'APINAS, va afirmar que "tenim una potència de coneixement i d'educació sense precedents. Però aquesta potència seria incompleta si no hi hagués l'escola Àuria. Englobem tota la societat i som capaços de tenir una ciutat que pot ser un exemple a Europa, de com s'educa des de la igualtat i la inclusivitat, tenint en compte les famílies amb unes ampes implicades, amb unes mares i uns pares que formen un tot amb les juntes i els professionals. Sou una família".

Va cloure l'acte la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, va manifestar la voluntat de la corporació de col·laborar en el projecte de la construcció d'una Aula Integral de Suport a l'antic edifici de Cal Salinas, que va visitar després de l'acte, i va ampliar el seu compromís manifestant que "la Diputació continuarà donant suport econòmic i tècnic a l'entitat social APINAS, perquè aquest projecte, on tothom és acompanyat per desenvolupar les seves capacitats al màxim, ens fa més forts com a territori, com a país, i sobretot molt millors com a societat".

Galeria



2 Comentaris

M

Marisol

Igualada

29 de novembre 2017.00:24h

Respondre

Sempre m’he sentit molt satisfeta de viure en una ciutat on una entitat que es va formar quan jo era nena (però que recordo el moment com si fos ara), una entitat que ha estat el bri... Llegir més d’esperança i la injecció d’autoestima per totes i tots aquells discapacitats psíquics que s’han sentit part important de la nostra societat. Llavors no existia la paraula ”inclusiu” , però realment l’heu reflectit i l’esteu reflectint a la perfecció. Enhorabona i llarga vida ! Sou uns professionals molt ben formats i de gran qualitat :-)

M

MANEL MARIMON i gomis

IGUALADA

27 de novembre 2017.15:55h

Respondre

Moltíssimes gràcies A P I N A S en aquest 50è Aniversari, a totes aquelles persones que ho heu fet i ho feu possible en el dia a dia.

Sou el gran suport per a totes ... Llegir més les famílies que tenim un fill o familiars discapacitats i que sabem de la importància i de l’ajut de tindre a casa nostra, un centre referent a tot Catalunya.

Una forta abraçada per a cada un de tots vosaltres i per molts anys.

Família Marimon Gumà

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.