TORNAR

Els Bombers demanen extremar les precaucions al medi natural

Durant aquest any s’han realitzat 29 salvaments a l’Anoia

societat
Dissabte, 12 agost 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Davant l’elevat nombre de serveis que es produeixen al medi natural, els Bombers de la Generalitat, juntament amb la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) demanen extremar les mesures de seguretat i autoprotecció a l’hora de realitzar activitats a la muntanya. Des de l'1 de gener i fins el 31 de juliol els Bombers han realitzat 825 operacions de salvament a Catalunya, 29 dels quals a l'Anoia, 10 recerques de persones perdudes i 19 rescats de muntanya.

Durant els últims anys, el nombre de rescats i salvaments al medi natural atesos pels Bombers de la Generalitat ha anat augmentant. Aquesta tendència a l’alça preocupa especialment durant els caps de setmana i els mesos amb períodes de vacances en què l’afluència de persones a la muntanya, tant per realitzar activitats esportives com de lleure, és més elevada.

Els Bombers han constatat que molts dels serveis que realitzen s’haurien pogut evitar si s’haguessin tingut en compte els consells bàsics de seguretat i autoprotecció.  Si bé durant els últims anys, l’augment, pel que fa al nombre de serveis, no ha estat molt gran, ha tendit a pujar. Aquest fet és notable si ens fixem en el primer semestre dels darrers anys, en els períodes compresos entre els mesos de gener a juliol, on la progressió és fa més evident.

Des de l'1 de gener i fins el 31 de juliol els Bombers han realitzat 825 operacions de salvament a Catalunya, 29 dels quals a l'Anoia, 10 recerques de persones perdudes i 19 rescats de muntanya.

Recomanacions de la FEEC

Des de la FEEC es recomana, abans de fer activitats de muntanya, tenir una formació prèvia mitjançant alguna de les més de 400 entitats que formen part de la Federació. En cas de no haver fet aquesta formació, es recomana sortir acompanyats de gent experta en la pràctica esportiva, professionals o companys que hagin fet muntanya. Igualment, cal seguir les mesures bàsiques de seguretat compartides amb el cos de Bombers de la Generalitat.

Cal destacar també que, des del passat mes de novembre funciona el portal web www.meteomuntanya.cat impulsat per la FEEC i el Servei Meteorològic de Catalunya. Una pàgina de referència per millorar la seguretat per tots aquells que fan muntanya a Catalunya.

El blog Meteo Muntanya és el punt de referència on conèixer la predicció a 16 punts automatitzats de les diferents serralades del país. A més, també incorpora prediccions de cara al cap de setmana que s’actualitzen puntualment cada divendres. 

Consells de seguretat

Els Bombers de la Generalitat recorden que abans de sortir a fer una activitat al medi natural es tinguin en compte, especialment ara a l’estiu, les tempestes típiques de les tardes estiuenques, sobretot al Pirineu, que poden agafar desprevingut a qui no hagi consultat la previsió meteorològica. És per això, que cal dur sempre al damunt, també en època de calor, el material mínim de roba d’abric, llum i provisions.

Els consells generals de seguretat a la muntanya dels bombers per les activitats al medi natural són:

Abans de sortir

Informa't de les condicions meteorològiques i de la seva possible evolució

Renuncia a l'activitat si les previsions són dolentes

Planifica l'activitat i la seva durada, consulta les guies i el mapa del recorregutç

Vés-hi sempre acompanyat o, en tot cas, comunica a algú l'activitat prevista

El muntanyisme exigeix preparació: entrena't i informa't

Utilitza material i equip adequats per l'activitat

En cas d'accident, avisa els serveis d'emergències a través del 112.

Tingues serenitat

Respecta les senyalitzacions de perill

 

Durant la marxa

Si vas en grup, manté sempre el contacte amb els altres

Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos

Hidrateu-vos sovint i mengeu aliments energètics

Si teniu fred, no deixeu de caminar

En cas d'accident: Truca al 112

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.