TORNAR

Bona acollida del taller de 'big data' del Grup Carles

La sessió va comptar amb les intervencions d’Albert Riba i Martí Pinyol

societat
Dijous, 18 abril 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'interès per la gestió del 'big data' va portar a desenes de persones a assistir al taller del Grup Carles sobre People Analytics. Una eina necessària en un món VUCA (volàtil, incert, canviant i adaptable).

La setmana passada, el Grup Carles organitzava un taller d'innovació per donar a conèixer els avantatges que ofereix PeopleAnalytics de Sapiens Mindset, una eina basada en el Big Data amb què els professionals de recursos humans poden fer prediccions i prendre decisions en la gestió del personal d'una forma més justa, objectiva i eficient.

L'objectiu era explicar, d'una manera fàcil i entenedora, en què consisteix aquesta metodologia, que permet les empreses determinar la mentalitat transformadora dels seus equips, per ser així capaces d'afrontar els canvis de l'organització i conviure en l'entorn dinàmic i complex que caracteritza el mercat actual. El taller va estar adreçat a totes aquelles empreses o persones emprenedoresen general, i més concretament, al personal directiu i responsables de les diferents àrees de persones, que volen gestionar més efectivament els recursos de la companyia i invertir més temps en qüestions estratègiques queaporten més valor a l'organització.

Albert Riba -després de la presentació de Xavier Carles-, va transmetre a l'audiència la importància d'aquesta eina per fer créixer les organitzacions per la via de potenciar el capital humà. La segona part de l'acte, fou a càrrec de Martí Pinyol, Responsable de Recursos Humans de Grup Carles, qui explicà l'experiència de la consultora igualadina, com a usuària de PeopleAnalytics, fent èmfasi en el fet que en un món en canvi constant i en plena transformació, les empreses han de ser capaces de transformar les persones perquè aquest canvi deriva en la transformació de les organitzacions. Així mateix, Pinyol va mostrar els resultats i les puntuacions que havien obtingut els participants de la jornada, que van tenir l'oportunitat d'utilitzar l'eina.

La sessió acabava amb un animat debat en el qual els assistents van poder consultar tots els seus dubtes, i van valorar molt positivament la iniciativa de la consultora igualadina per la seva transparència en explicar la seva pròpia experiència.Grup Carles va congregar, un cop més, reconegudes empreses que conformen el teixit empresarial català, no només de la nostra comarca, sinó de diversos punts del territori català, que van posar de manifest la inquietud de les persones que representen les organitzacions per sumar-se a aquesta voluntat de viure i conviure en un món VUCA (volàtil, incert, canviant i adaptable) i fer-ho de la mà de la innovació.

 

 

 


1 Comentaris

E

Eduard Ruiz

Igualada

18 d'abril 2019.08:58h

Respondre

Si, un mon WUCA (en una altre versió): VOLÀTIL, INCERT, COMPLEX, AMBIGU ... i (el que és més preocupant) VULNERABLE (per a moltes organitzacions i persones sense capacitat i / o ... Llegir més possibilitats d’adaptar-se a la velocitat necessària)

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.