TORNAR

El cangueli sembla ja evitable

societat
Dimecres, 28 abril 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que les pors a vegades no són res més que la resposta a un perill o a alguna amenaça externa, que no necessàriament han de tenir una arrel fonamentada. Aquesta aprensió, tensió o inquietud pot ser individual o compartida, i en alguns casos les estadístiques gairebé ridiculitzen aquells qui en són els subjectes actius. I no; no parlem de futbol ni de fenòmens inventats per alguns rotatius esportius: a un de cada tres de nosaltres ens fa por anar al dentista. De fet, som dels europeus que anem menys al dentista. Però hi ha un remei: l'acupuntura!

Anem poc al dentista; això és un fet. L'excusa no són els preus (només el 15% dels europeus assegura que no hi ha pogut anar per motius econòmics). Tampoc la llunyania als centres de tractament dental representa una barrera (el 91% tenim una consulta a menys de mitja horeta). I ni tan sols es pot dir que quan l'hem necessitat hem tingut problemes per accedir-hi (el 92% dels pacients així ho manifesta). En resum, res més del què dèiem: ens fa por. I aquesta realitat ja té nom: els experts la coneixen com a odontofòbia. Més d'un terç de la població de l'estat espanyol (36%) pateix aquest trastorn que provoca nerviosisme, ansietat i fins i tot pot arribar a retardar o a cancel·lar la visita amb l'especialista. Acolloniment màxim, vaja.

Però atenció perquè el problema no queda sense solució: ens proposen una sessió de només cinc minuts d'acupuntura com a mètode per aconseguir mitigar la fòbia a anar al dentista. En aquest sentit, un estudi britànic demostra que com a mínim es pot calmar l'ansietat que provoca la visita al dentista. El pinten més efectiu que altres mètodes com els sedants, o les tècniques de relaxament, o algunes teràpies similars, ja que solen requerir molt més temps. Amb tot, de moment l'acupuntura es planteja com a alternativa simple i econòmica, però calen estudis més amplis per acabar de confirmar-ne el valor en casos d'aquest tipus.

Sigui o no per aquesta por, l'Informe 'Eurobaròmetre 2010' sobre la Salut Dental de la Unió Europea confirma que mentre la mitjana europea d'assistència a una clínica dental se situa a l'entorn del 57% el darrer any, l'estat espanyol queda lluny d'aquest percentatge, situant-se a la cua d'aquesta classificació amb un 43%, només en la línia de països com Letònia (41%), Hongria (35%) i Romania (34%). I molt lluny, és clar, dels Països Baixos que se situen com el país de la UE que més ha anat al dentista, amb un 83%.

Determinats comportaments, no falla, impacten de manera negativa en la salut bucodental. Únicament el 27% de la població es neteja les dents tres cop al dia; un 20% només ho fa una vegada; dues de cada tres persones que se les raspallen de forma ocasional van a algun professional només quan tenen algun problema; un baixíssim 28% de la ciutadania canvia el raspall cada tres mesos (l'11% el manté més d'un any). I una de les conseqüències que se'n desprèn (que tampoc no és estrany davant aquestes constatacions): més de 27 milions de persones pateixen a l'estat alguna malaltia periodontal, sent la gingivitis la que s’endu un percentatge més gran. Altres dades recollides que es podrien desprendre d'aquesta fòbia: un 21% reconeix que té algun tipus de dificultat per ingerir aliments per culpa de l'estat de les seves dents; i a més de la meitat dels ciutadans els manca alguna peça.

No cal dir que des dels diferents Col·legis de Dentistes s'insisteix en la importància de fer revisions preventives, com a mínim un cop a l'any. És la millor manera per detectar a temps algunes patologies habituals, com podrien ser càries o les malalties periodontals, evitant conseqüències encara pitjors. Una constatació sembla confirmada: els infants van més al dentista si els pares també tenen aquest hàbit més adquirit. I probablement, aquests estaran millor preparats per evitar que la fòbia els enxampi. Els costums familiars en aquest àmbit de la salut oral poden ser decisives per aconseguir que, ja d'entrada, la canalla rebi l'atenció dental adequada. Així que, mares i pares, en bona part està a la vostra mà que en un futur immediat la sanitat de les dents dels nostres joves segueixi estant o no a la cua d'Europa. Podem remuntar-ho; segur que sí. I fora canguelis!

Oriol Solà i Prat


2 Comentaris

A

Albert

29 d'abril 2010.08:51h

Respondre

AMB CANGUELI O SENSE, LA REMUNTADA VA QUEDAR A MITGES... PERÒ HA ESTAT UNA BONA TEMPORADA. VISCA’L BARÇA!!!

A

Albert

28 d'abril 2010.08:19h

Respondre

BEN TROBAT EL TÍTOL EN UN DIA COM AVUI, COMPANY!
D TOTA MANERA.. ESTÀS SEGUR Q AIXÒ ES POT REMUNTAR?? :D

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.