TORNAR

Catalunya viu l'onada de calor més intensa dels darrers anys

L’Anoia va fregar els 40 graus

societat
Dimecres, 9 agost 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Del 2 al 5 d'agost Catalunya va viure l'onada de calor més intensa des del juliol de 2015, superant els 40 graus en diversos sectors de la Ribera d'Ebre i altres del Bages, propers a l'Anoia. Durant aquests dies, el 91% de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques van superar el llindar de perill per calor almenys un dia. Una d'aquestes estacions, la d'Òdena, va registrar 39,2ºC el dijous 3 d'agost.

Entre el 27 de juliol i el 5 d’agost de 2017 Catalunya ha viscut un episodi de calor intensa, el més important des de l’excepcional onada de calor del juliol de 2015.  Tot i que aquesta vegada els valors de temperatura no han estat, en general, tan elevats com en aquella ocasió, cal destacar la persistència de la calor. I no només la diürna, ja que la temperatura nocturna ha estat especialment alta, amb diverses nits tropicals consecutives (temperatura mínima superior a 20ºC) a molts sectors de l’interior i fins a zones relativament elevades del Prepirineu, a banda del litoral i del prelitoral.  
 
Aquest mapa, generat a partir de les dades mesurades per la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), mostra la distribució de la temperatura màxima assolida a Catalunya el dia 3 d’agost de 2017, que juntament amb el 4 d'agost, és quan s’han registrat els valors més elevats de tot l’episodi. De fet, el 83% d’estacions de la XEMA han assolit la màxima més alta del que portem d’estiu en un d’aquests 4 dies d’agost. El divendres 4 d’agost es va assolir el valor més elevat de l’episodi a Catalunya, amb 41,7ºC a Vinebre (la Ribera d’Ebre).
 
 
 
La següent taula mostra les estacions de la XEMA que al llarg d’aquesta setmana i mitja de calor intensa han assolit o superat els 39ºC de temperatura màxima. Són localitats situades als indrets típicament més calorosos del país en aquesta mena de situacions, com ara la Ribera d’Ebre, el pla de Bages, el Priorat, el pla de Lleida, la conca de Tremp i la plana de Vic. Veiem com l'estació d'Òdena va registrar 39,2ºC el dijous 3 d'agost.
 
 
Entre el 27 de juliol i el 5 d’agost, 164 de les 181 estacions de la XEMA (91%) han superat almenys un dia el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per calor definit com el percentil 98 de la temperatura màxima diària dels mesos d’estiu (juny-agost).
 
D’altra banda, 76 de les 181 estacions han superat el llindar de calor com a mínim 3 dies consecutius, de manera que a bona part del país s’ha viscut una autèntica onada de calor. L'Anoia, no se n'ha escapat.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.