TORNAR

El Consell preveu aplicar un nou sistema de recollida de residus a partir del setembre del 2017

El conseller David Sánchez planteja homologar el sistema a la Conca

societat
Dimecres, 15 juny 2016. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

L'Anoia té, segons les dades recopilades del 2014, un índex de recollida selectiva neta (RSN) del 18,65%. És el segon més baix de Catalunya després de la Cerdanya. El Consell Comarcal planteja que en pocs mesos hi haurà un canvi de model per millorar aquests guarismes.

Des de fa anys, la comarca presenta un dels índexs més pobres en recollida selectiva neta de Catalunya. La problemàtica s'afegeix a altres dades com l'alt nombre de residus que genera cada habitant. El Consell Comarcal de l'Anoia, segons el responsable de Medi Ambient i Recollida, David Sánchez, engegarà en breu un canvi de model de recollida per als diversos municipis on tenen derivada la gestió de residus. Sánchez, també alcalde de Jorba, avança que "en el mandat anterior es va demanar un estudi previ de viabilitat sobre com es podria fer un nou sistema de recollida més eficient. Un sistema que serà "un vestit fet a mida segons les necessitats i característiques de cada municipi". Es començarà "sobre el setembre del 2017" i "es posarà més èmfasi en la responsabilitat del ciutadà en el moment de la recollida" amb la implantació del porta a porta a molts dels municipis.

Amb tot, "el porta a porta no serà el model exclusiu, sinó que en alguns punts, especialment les zones més disseminades hi hauran altres fórmules". El sistema definitiu queda per tancar, però Sánchez aclareix que es canvia el paradigma: l'èmfasi i l'esforç principal és en la recollida i no en el tractament. Ara bé, la voluntat d'incidir i vigilar més la recollida "tindrà la contrapartida de que no hi hagi tants impropis i resta". 

El jorbenc entén que "amb el sistema actual de contenidors només podem fer més pedagogia i més control". El que es planteja ara "no és tant el porta a porta com s'entén, sinó que el ciutadà es fa càrrec de com gestionar els propis residus". El nou model també significarà més inversió en la vigilància i l'opció d'integrar sistemes intel·ligents per al control del que s'aboca. Sánchez remarca que "uns bons resultats en la separació dels residus permetria vendre el vidre o el paper més bé". Així mateix, en breu l'Agència Catalana de Residus "canviarà i farà que surti més a compte reciclar que no llençar. Fins ara, no era així".

A nivell de Conca, David Sánchez opina que seria interessant que s'hagués integrat tota la Mancomunitat en un sol sistema, preferiblement el porta a porta, ja que "una vegada alguns dels municipis implantin la nova modalitat, pot sorgir una espècie de 'turisme' de veïns que no reciclen i porten els residus a contenidors o abocadors de la població que no fa el porta a porta". Assenyala que "caldria plantejar-ho a Igualada, en el cas de Vic es començarà a aplicar".

Els índexs de la comarca estan molts punts per sota de les seves veïnes a la Catalunya Central. Osona, amb un 52,38% de recollida selectiva neta, els resultats fa molts anys que estan per sobre dels de l'Anoia. Els municipis amb pitjors índexs tenen números que equivalen als dels millors de l'Anoia. Dins la nostra comarca, sembla que hi ha una clara diferència entre el nord -Copons, Calaf, Sallavinera tenen les millors xifres- i la resta de la comarca. Sánchez opina que "segurament hi ha un fet cultural. Potser la manera més efectiva per canviar-ho és tocar la butxaca".


2 Comentaris

J

JUAN

SANTA MARGARIDA DE MONTBUI

15 de juny 2016.05:58h

Respondre

Y PORQUE NO HACEN UN ESTUDIO DE RESIDUOS PORQUE LA GENTE NO RECICLA TAL VEZ SEA PORQUE LAS PERSONAS NO TIENEN NINGUNA GANANCIA ( SOLO GANAN LOS AYUNTAMIENTOS Y CADA DIA SUBEN LOS IMPUESTOS ,... Llegir més REPARTASE LAS GANANCIAS CON EL PUEBLO Y A LO MEJOR EL PUEBLO RESPONDE DE OTRA MANERA) ESO SEGURO QUE NO INTERESA

M

Marià

Igualada

15 de juny 2016.11:16h

Totalment d’acord amb al JUAN
Qualsevol industria per la seva matèria prima paga uns diners, en aquest cas el ajuntament te uns ingressos de les empreses de recollida que al mateix temps... Llegir més venen els materials recollits a les empreses.
Aquí tothom fa beneficis i els que aportem la matèria prima fem ell paper de la “triste figura” els diners que l’ajuntament recull de les empreses de recollida tindrien que estar directament deduïts del costos de recollida i el diferencial es el que hauríem de pagar com impost de recollida de escombraries.
Està clar que els polítics de torn trauran arguments per justificar els impostos i les despeses pro nosaltres també podríem argumentar menys despeses i menys impostos.
Si cap Igualadí fes la recollida selectiva, ens pujarien els impostos o retallarien les despeses ?
Pujarien els impostos, es el més fàcil ............................
Axó va per tots els polítics, no sen salva cap

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.