TORNAR

La CUP demana projectar el Rec amb més espais d'ús públic

Aposten per aprofitar i fer del barri ”un escenari idoni per la planificació urbanística equitativa”

societat
Dimarts, 11 abril 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El grup municipal de la CUP d'Igualada va organitzar aquest dissabte una xerrada sobre el barri del Rec des d'una òptica feminista. L'activitat va tenir lloc pocs dies després que s'anunciés la possible instal·lació d'un centre TIC al Barri. El col·lectiu parla sobre aquest projecte i alerta també sobre els perills de la gentrificació al barri. 

Ara, en ple procés de "repensar" el Rec, la CUP va portar a l'arquitecta igualadina Roser Casanovas, membre del Col·lectiu Punt 6 al barri. Més de 30 persones van assistir a un tomb amb ella per veure'l des d'una òptica diferent. Un sector que, ara per ara, té pocs usos a la pràctica: un eix de mobilitat vehicular, com a zona d'aparcament o com a seu de diverses empreses, a més hi ha molts espais abandonats i/o buits. Tot plegat fa que Igualada, a través del barri del Rec, tingui una gran oportunitat per repensar-se. Un dels temes que es van tractar va ser el nou edifici TIC, que pot implicar cedir "l'única zona municipal de la qual disposa l'Ajuntament al barri. Si bé seria positiu tan per Igualada com per l'Anoia dinamitzar el sector, també és cert que cedir terreny municipal a aquest projecte limitaria o anul·laria les possibilitats del barri de disposar d'equipaments públics que facin d'ell un lloc habitable amb els serveis necessaris sense haver de desplaçar-se".

Roser Casanovas, en la part inicial de l'activitat, que va congregar més de 30 personesEntorn d'aquest edifici, en el debat es va ressaltar que "és necessari que disposi d'equipaments públics essencials, com ara un CAP, una escola pública i pisos de protecció oficial. D'aquesta manera s'evitaria el procés de gentrificació, és a dir, l'encariment progressiu del barri que el convertiria en un gueto només accessible per a determinats nivells econòmics. Per això és necessari que els espais de propietat pública al barri siguin destinats a equipaments bàsics que portin la vida al barri".

Divisió entre producció i espai de reproducció

La xerrada amb Roser Casanovas va tocar la divisió històrica entre l'espai de "producció" i l'espai de "reproducció", és a dir, entre l'espai públic pensat per acollir i afavorir la producció material i econòmica i l'espai privat que és històricament l'espai per les tasques de cura. D'aquesta manera a l'espai públic es genera un greuge comparatiu no només entre gèneres, sinó també per edats, per orígens, per necessitats especials, etc. Per tal de superar aquests greuges comparatius, l'urbanisme feminista planteja "posar a les persones al centre de les planificacions urbanístiques per a fer possible l'equitat entre els diversos actors socials, és a dir, assolir l'equilibri entre la vida de les persones i les activitats que es desenvolupen en l'espai urbà".

Una de les propostes del col·lectiu a l'hora de planificar projectes urbanístics és la participació ciutadana vinculant i transversal. S'ha puntualitzat que avui en dia la cultura de la participació no és quelcom massa arrelat, però en els processos no vinculants la participació encara és menor. Segons Roser Casanova, els processos participatius serveixen perquè permeten a tots els segments de la societat aportar el seu coneixement del territori oferint als arquitectes i urbanistes una mirada més amplia sobre la zona que volen planificar. No obstant, són les institucions que promouen els processos participatius les que han d'anar a buscar els diferents segments de la societat (veïns, escoles, entitats, empreses, etc.) per tal de poder tenir un mapa sobre els diversos interessos de la societat.

Igualment, apunta que "si els promotors no posen sobre la taula la confrontació entre espai productiu i espai reproductiu, acaba sent un tema que no surt perquè aquesta és una qüestió amb la que no estem familiaritzats". Per tant, els responsables de fer els processos participatius urbanístics també "són els responsables de fer aparèixer la necessitat d'equilibrar a l'espai públic la productivitat, és a dir facilitar la mobilitat dels cotxes, afavorir la ubicació d'empreses, etc., i la reproductivitat", o sigui, ubicar escoles, equipaments, camins escolars, centres mèdics, espais segurs i d'esbarjo, etc.

Acabada la xerrada, els participants junt amb la ponent Roses Casanovas, van fer un itinerari pel barri. A cada una de les parades proposades els participants anaven exposant diversos punts de vista. Alguns dels comentaris remetien a la dificultat de planificar el barri degut a que quasi la totalitat del barri és de propietat privada i cal un govern amb voluntat que cerqui els mecanismes per incentivar l'ús dels espais buits més enllà d'esdeveniments puntuals.Els participants ressaltaven que els carrers són espais insegurs, sobretot de nit i que cal recuperar el riu per fer d'ell una zona per l'esbarjo.

 


3 Comentaris

J

Joan Giner ITV

Igualada

11 d'abril 2017.11:48h

Respondre

Després de llegir la crònica de ”l’òptica feminista” del Rec, espero que un dia d’aquest tinguem una xerrada amb una visió masculina que descobreixin com es fa una “sopa de pa sec”.... Llegir més Totes les masses piquen.....

pepsolev

Pep Solé Vilanova

L'Espelt

11 d'abril 2017.10:05h

Respondre

Curiosa la crònica de l’acte organitzat per la CUP d’urbanisme sobre el REC.

Dic curiosa perquè jo vaig estar present en tota l’exposició pública de l’arquitecta i en cap moment es va... Llegir més fer referència a la possibilitat que allà s’hi construis un edifici destinat a les empreses TIC, ni tan sols es va tractar el tema.

En cap moment tampoc es va fer referència a si era adequat que l’única parcel·la de propietat pública es destinés a empreses de noves tecnologies.

El debat del destí de l’única parcel·la pública pot ser si ser cal dedica-la a zona verda o a una construcció per ubicar-hi empreses del sector TIC, o del que sigui, o a equipaments.
Una altra opció, la proposada per l’Associació TIC Anoia, si fos acceptada per l’Ajuntament, comportaria la construcció d’un edifici per múltiples empreses, amb possibilitat que hi puguéssin treballar al voltant de 400/500 persones i amb la proposta que a la part superior de l’edifici hi hagués una zona verda d’accés per totes les ciutadanes. Per tant, la parcel·la actual seria una zona verda que a la vegada seria un mirador, sota la qual hi hauria la construcció d’oficines i, si evoluciona la proposta, hi podria haver també si es vol els estudis del Grau Universitari TIC.
Totes les propostes són criticables, i cal criticar-les per buscar la millor opció.

Ara bé, l’Edifici TIC generaria una zona d’activitat d’alt creixement en un sector en expansió i que ja voldrien altres comarques, zona d’estudis, la qual cosa generaria vida i la necessitat més que probable que hi hagués altres activiats al seu entorn, tant serveis públics com privats. I tot això generant una zona verda nova d’accés públic.

Valorem i critiquem el que calgui, i fem-ho amb coneixement de la proposta concreta, i si cal canviar-la es canvia o es busca una altre espai.

A

Arnau igualada

11 d'abril 2017.18:16h

Jo vaig ser també a l’itinerari i allà si que es va comentar el tema per diversos participants

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.