TORNAR

Ens deixem els ulls a la pantalla

societat
Divendres, 17 febrer 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que cada vegada hi ha més usuaris d'ordinador que pateixen l'anomenada Síndrome de Fatiga Visual, responsable de diferents molèsties oculars. Són ja més de tres de cada quatre, i els professionals de la vista ofereixen diversos consells per mantenir una correcta salut visual davant l'ús d'aparells electrònics, que cada vegada va també a més.

Als ordinadors i telèfons mòbils se'ls han anat afegint altres instruments com els 'iPad', 'iPhone', taules i llibres electrònics a l'hora de llegir tot tipus d'informació. I, conscients o no, en som usuaris durant moltes hores diàries. Si teniu alguna mena de molèsties oculars com picors, cremor, us pesen els ulls, somnolència, coïssor, o un augment del parpelleig; si noteu algun trastorn visual com una visió borrosa en mirar de lluny; o bé heu detectat algun símptoma extraocular com vertigen, cefalees o molèsties a la nuca i a la columna vertebral... és probable que patiu fatiga visual. En aquest cas, benvinguts al gran club: és un 89% de la població qui sent estrès ocular davant la pantalla de l'ordinador o de la televisió (dades del primer Índex de Benestar Visual dels Europeus), i ja més d'un 70% qui assegura que sent molèsties als ulls de forma habitual. Si no vigilem, aquests aparells ens aniran trinxant la vista...

Va bé fer descansos de tant en tant, parpellejar, ajustar la brillantor i el contrast de la pantalla, i no acostar-se a menys d'uns seixanta centímetres de distància. Serien, de fet, els principals consells que fan els professionals, que també recorden la conveniència de fer-se revisions anuals. Amb tot, si hi ha un col·lectiu que és especialment sensible a aquests problemes és justament qui hi passa més hores diàries: la població infantil, que cada vegada fa servir més aquest tipus de dispositius. Segur que haureu tingut ocasió de comprovar que quan hi estan enganxats costa arrencar-los d'allí (que és una altra manera de dir que, tot i l'estrés visual i la fatiga que pateixen, ells aguanten estoicament, i per tant estan més exposats a patir-ne les conseqüències que se'n poden derivar).

El que també s'ha avaluat (i lamentablement s'ha pogut constatar el que es temia) és el desconeixement que té la població sobre els efectes nocius per als nostres ulls que pot arribar a tenir la radiació ultravioleta. I a aquest gran desconeixement s'hi suma encara la poca conscienciació quant a la presa de precaucions per mantenir una correcta salut visual. A la gran majoria (nou de cada deu) ens preocupa saber com evolucionarà la nostra vista amb el pas dels anys... ja és un primer pas. Però no és suficient. Cal també que siguem conseqüents i procurem evitar exposar-nos en excés davant aquestes pantalles que a vegades sembla que ens abdueixin. Els ulls són uns òrgans molt sensibles; una realitat que no podem perdre de vista...

Oriol Solà i Prat


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.