TORNAR

Descobrir un celler modernista al centre d'Igualada

Visites guiades a la Cooperativa Agro Igualada, 'Sindicat dels Pagesos'

societat
Dimecres, 18 agost 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Com cada any per Festa Major, la ciutat obre i ensenya espais amagats i sovint desconeguts per a molts igualadins. Aquest any, les visites guiades són a la cooperativa Agro Igualada, més coneguda com el 'Sindicat de Pagesos'. Així, fins aquest divendres tots aquells que ho vulguin podran fer una visita als espais de la cooperativa, conèixer com es fa l'oli a la comarca i veure un celler modernista, obra de l'arquitecte Cèsar Martinell.

El 1921 l'Anoia va encapçalar l'anomenada 'renaixença vinícola'. Després que la fil·loxera matés els ceps autòctons i se n'importessin d'americans, a la comarca hi va haver una gran producció de raïm i els pagesos es van agrupar en una cooperativa.

Avui els ceps a l'Anoia han perdut importància però la cooperativa Agro Igualada encara funciona, aplega a molts pagesos de la comarca, ocupa un espai de 10.000 m2 a la ciutat, té capacitat per emmagatzemar 5 milions de quilos de cereal i els productors d'olives les poden portar per fer oli. Els pagesos porten les olives, normalment arbequines, i a la cooperativa es fa tot el procés de neteja, molturació, centrifugació i emmagatzematge.

Totes aquelles persones que vulguin veure aquest espai i conèixer-ne el funcionament poden seguir les visites guiades que l'Ajuntament d'Igualada ha organitzat en el marc de la Festa Major fins el proper divendres (cada dia d'11.00 h a 13.00 h). En la visita també es pot veure el celler modernista de l'arquitecte Cèsar Martinell, que data de l'any 1921, i degustar l'oli de la comarca.

Un arquitecte deixeble de Gaudí

Cèsar Martinell és un arquitecte a cavall entre el modernisme i el noucentisme. Va néixer a Valls el 1888 i va prendre influència dels arquitectes modernistes de l'època com Gaudí o Puig i Cadafalch. Una part important de la seva obra és l'arquitectura agrícola: durant la seva vida va construir i dissenyar gairebé 40 cellers, un dels quals es pot admirar aquests dies a Igualada. Martinell no només projectava els edificis sinó que també organitzava els espais per desenvolupar-hi la producció.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.