TORNAR

La Generalitat situa l'aspiració dels Reis a l'Unesco a un mínim de "cinc anys"

L’alt nombre de candidatures i reconeixements de l’estat, principal handicap

societat
Dimecres, 28 setembre 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquesta tardor es decidirà quina candidatura de l'Estat espanyol s'eleva a l'Unesco per optar a ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat. El primer pas que ha d'afrontar la candidatura igualadina de la Festa de Reis serà l'aprovació per part del Consell Tècnic, les properes setmanes. 

La candidatura de la Festa de Reis d'Igualada per esdevenir Patrimoni Immaterial de la Humanitat de l'Unesco passarà el primer cribratge aquesta tardor. La Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, organisme vinculat al Departament de Cultura de la Generalitat, avança a Anoiadiari que un consell tècnic, el GRUPO I, triarà entre les diverses candidatures que han formalitzat les diferents comunitats autònomes de l'Estat. Aquest mateix grup ha de ser qui avaluï l'expedient i passar l'informe al Consejo de Patrimonio Histórico Español. No obstant, hi ha candidatures a la llista d'espera des de "fa quatre o cinc anys" i que el Consejo "només en pot triar una" en la propera trobada. La situació de la candidatura igualadina, per tant, es pot allargar "com a mínim a uns cinc anys, que poden ser més". 

La gala de suport a la candidatura, el desembre del 2014Des de la Direcció General de Cultura Popular apunten que "hi ha moltes candidatures aturades a Madrid". De fet, hi ha la de la 'Cuina Catalana', del 2013, que està en espera, i per enviar, la de la Diada de Sant Jordi, encara a les beceroles. El grup tècnic ha d'avaluar la qualitat del dossier de la proposta anoienca abans d'informar al Consejo i aquí hi "pot entrar Alcoi, demanant una candidatura conjunta", tota vegada que la Festa de Reis alcoiana és anterior a la igualadina. El Consejo té ara unes quantes candidatures sobre la taula que s'han de resoldre i una per trametre: les Tamboradas de Setmana Santa, que és la que presentarà Espanya per l'Unesco el 2017. 

Pendents encara de la decisió del Consejo hi ha dos dossiers més, les Falles de València i els Caballos del vino, de Múrcia, mentre que s'hi elevarà en breu una altra candidatura murciana: 'El arte del bordado en Lorca y su puesta en escena en los desfiles bíblico- pasionales'.

Amb tot, en l'hipotètic cas que la candidatura dels Reis superés la competència amb altres propostes estatals que arribin al Grupo 1 i tingués el vist-i-plau del Consejo, "cal recordar que UNESCO només examina un nombre màxim de 50 candidatures anuals". Aquest és un dels altres obstacles principals, ja que "tenen prioritat els països que no tenen candidatures inscrites a la Llista Representativa o que en tenen molt poques". En aquest cas, l'Estat espanyol és el quart país amb més candidatures i ja compta amb molts reconeixements (fa poc, les falles dels Pirineus). 

Pel que fa a la candidatura de Sant Jordi "és molt incipient i encara cal que passi l'avaluació dels tècnics de la Direcció General". Els impulsors han d'enviar encara el dossier i tenir el dictamen favorable del Consell Assessor.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.