TORNAR

‘És com una grip estacional, es cura fent llit i amb paracetamol’

La grip A a la comarca

societat
Dimarts, 8 setembre 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L’Organització Mundial de la Salut considera que s’està creant una alarma exagerada entorn a la grip A. A la mateixa comarca de l’Anoia, des de l’Hospital d’Igualada s’insisteix en el fet que aquesta grip és com l’estacional ja que ‘dóna la mateixa simptomatologia, i en la gran majoria de casos es cura exactament amb el mateix tractament’. Així ho ha explicat la doctora Anna Marrón, metgessa adjunta de medicina interna de l’Hospital.

Paracetamol, descans i cuidar la higiene

La doctora Anna Marrón

Des de l'Hospital d'Igualada es fa una crida a la serenitat

La doctora Anna Marrón explica que aquestes últimes setmanes van desbordats de feina ‘no per la grip – puntualitza, - sinó perquè encara hi ha personal de vacances’. I és que tal i com recorda la mateixa doctora, els casos de grip que arriben a l’Hospital són pocs, només els que podrien complicar-se ‘i no tots han de rebre el tractament antiviral, ja que només s’aplica en pacients que pateixen malalties greus o tenen algun risc’. En aquest sentit recorda que a la comarca no hi ha hagut cap cas greu. Marron afegeix que si es donés el tractament a tothom, ‘a banda que no fa falta, el virus s’hi acabaria fent resistent’.

És com la grip estacional

La grip A presenta uns símptomes idèntics a la grip estacional que cada hivern afecta a milers de ciutadans, és per això que la gran majoria de casos de grip que hi ha a Catalunya i que hi ha hagut a la comarca, s’han tractat amb les mateixes mesures i recomanacions: ‘beure molt de líquid, paracetamol per a fer baixar la febre i repòs; tota grip, aquesta també, pot durar fins a 7 dies, i es recomana fer llit, extremar el rentat de mans i la higiene respiratòria: al tossir, fer-ho tapant-se la boca amb un mocador de paper, llançar-lo i després rentar-se bé les mans. Les mateixes mesures que es recomanen per l’estacionària’ explica la doctora.

És en aquest sentit que el protocol d'actuació contra la grip als centres d'ensenyament estableix que a les llars d’infants i les escoles d’educació infantil els infants amb símptomes compatibles amb la grip A han de quedar-se a casa, com a mínim, 7 dies des de l’aparició dels primers símptomes, i extremar la higiene i la neteja del material compartit, ja que les possibilitats de contagi i les vies, són exactament les mateixes que per la grip estacional.

Pocs diagnòstics

Marron recorda que són pocs els casos dels que cal enviar mostres als laboratoris per a diagnosticar la grip A. ‘A l’Hospital no n’arriben, gairebé. La majoria d'afectats es tracten als ambulatoris i gairebé tots els pacients la passen sense cap diferència si ho comparem amb la grip estacional. No se n’han ni adonat’.

Els grups de risc

La Generalitat donava a conèixer, no fa massa dies, que només seran vacunats els anomenats grups de risc: les embarassades, les persones a partir de sis mesos d’edat amb malalties cròniques, els professionals de la sanitat, i el personal de serveis essencials (bombers, protecció civil i cossos i forces de seguretat). Marron explica que els majors de 60-65 anys no són un grup de risc perquè l’any 1957 i el 1968 hi va haver altres dues pandèmies de grip que compartien molts trets amb l’actual i hi estan força immunitzats.

Pel que fa a les víctimes mortals que s’han produït a l’estat espanyol ha recordat que al cap de l’any, ‘la grip estacionària produeix més morts que les que hi ha hagut fins ara amb la grip A’.


1 Comentaris

m

marc

igd

8 de setembre 2009.13:09h

Respondre

Sí, totalment d’acord, però als polítics els hi està molt bé poder-ne parlar per així desviar allò realment important: la pèssima gestió que estan duent a terme davant la situació... Llegir més econòmica actual.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.