TORNAR

Els hortolans del Rec lamenten "l'estat de deixadesa" de les parcel·les que han rebut

Se senten ignorats per l’Ajuntament d’Igualada

societat
Dimarts, 19 maig 2015. 14:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Els particulars i les entitats que han engegat aquest any el projecte dels horts urbans al Rec d'Igualada han alertat del pèssim estat en que han trobat les parcel·les. Assenyalen que quan van visitar per primer cop els horts, fa unes setmanes, hi van trobar "materials d'actuacions anteriors de l'Ajuntament, runa d'obra, plàstic o uralita". Demanen accions urgents

El que va començar com un projecte "engrescador", els horts urbans, ha estat per els que hi van entrar una sorpresa pel mal estat d'aquests espais al Rec. En la seva primera visita expliquen que "vam començar a  treballar la terra i vam veure que està plena de runa i molt compactada". Uralita, xeringues, runa d'obra -provinent de l'endegament del 2009 del riu-, plàstics, poblen aquestess parcel·les. Entenen que com a pioners assumeixen una "càrrega addicional", però "està tot molt deixat". El contracte és per a quatre anys, a un preu de 65 euros l'any i 100 d'entrada. 

Alguns dels materials que han trobat els hortolansEls propietaris "no ens coneixíem entre si" i poc a poc han confeccionat una reclamació en comú. El 25 de març es va fer una primera instància al consistori: "vam demanar el que havia de ser, una terra correcta tal com se'ns oferia sobre el paper . La resposta de l'Ajuntament va ser passar un tractor i una descompactadora. També van abocar en un racó una muntanya de fems. Ens van dir que no ens podien oferir res més ja que els plecs que han estat aprovats no poden ser modificats".

Se senten ignorats per l'Ajuntament, que "ens van comentar que si els horts no compleixen les nostres expectatives, els podíem deixar” ens diuen des de l’Ajuntament.". Ara, els hortolans sol·liciten parlar amb l'alcalde. Asseguren que : "portem més de tres setmanes intentant-ho i no ho hem aconseguit. Ens volem reunir amb ell, simplement perquè se'ns reconegui la feina que hem fet: treure muntanyes de runa i transformar una terra que no era conreable en apte per al seu ús". Afegeixen que "esperem que l'administració ens escolti, no només com a ciutadans, sinó com a hortolans que volem cuidar aquesta terra, que és casa nostra".

 


8 Comentaris

a

aficionat a la pagesia

Igualada

20 de maig 2015.18:56h

Respondre

Fer d’hortolà no es fàcil, no tot es anar a collir la fruita de l’arbre o les hortalisses, s’ha de cuidar la terra, adobar-la, regar, treure les malles herbes , vigilar les plagues i esperar... Llegir més a que doni fruits.

A Vilanova del Camí hi ha uns horts urbans que fan goig, es cert, però també hauríem de preguntar als hortolans com varen trobar la terra al començament i a lo millor veuríem que es van trobar igual que es troben ara els nous hortolana d’aquí. Jo tinc un hort no urbà i se el pa que si dona i a sobre tinc la presencia dia si i dia també dels porcsenglàs i no em queixo, m’espavilo com puc com tots els pagesos, i de quant en quant faig una visita al sindicat a comprar planter, adob o remei per les maluries.

La vida del pagès no es fàcil i qui es pensi que per tenir un terrenet ja esta tot fet esta equivocat, jo fa molts anys que treballo el meu i encara trec pedres i penso que encara en tinc per molt temps. El principal es tenir l’aigua assegurada i això crec que els horts urbans d’Igualada ho tenen assegurat, lo altre ja ho sabem: posar-se una gorra, aguantar el sol a l’esquena i fer anar l’aixada, els fruits no surten així com així, ara que quant surten te n’adones que val la pena els esforços que has hagut de fer.

P

Pandor

Igualada

20 de maig 2015.23:02h

És fàcil parlar des de fora. Com a hortolà del rec, i havent passat abans per algun altre hort, la qüestió és que es va enganyar. Es va dir que eren terres de conreu antuvi, i resulta que hi va... Llegir més haver abocador de runes. Deien que la terra era dura perquë no s’havia treballat i resulta que surt una capa de terra compactada duríssima (no la trencaves ni amb el pic, rebotava) que conté plàstica, fibrociment i d’altres residus d la construcció. És a dir, la van aplanar amb un corró en el seu dia (una ”apisonadora” típica per aplanar terreny). I ens van dir que era terreny hortícola.
Ningú diu que no s’hagi de treballar la terra, ni que un hagi d’aplanar l’esquena, sinó que per la raó que sigui se’ns va enganyar, amb coneixement de causa o no. No han sortit pedretes. Han sortit almenys 5 contenidors de runa i pedred, i diria que em quedo curt. Això surt a mínim a 1/2tn de pedra-runa x hort, i són de 50m2...

Parlar des de fora és fàcil...

E

Eduard

Igualada

20 de maig 2015.16:19h

Respondre

Molt penós tot plegat. I pensar que a Vilanova del Camí, dins de la seva modèstia, ens porten dècades d’avantatge i pel que sembla (quan passes a prop) a satisfacció dels nombrosos... Llegir més usuaris, pels fruits (verdures) obtinguts que poden ajudar a economies modestes i també per reforçar l’autoestima personal i autoocupació, tant important en els temps que corren. Aquestes actuacions crec que tenen un retorn econòmic i social molt important, i es tindrien de potenciar i recolzar.

Potser la diferència ve de fer les coses amb convicció (recordo l’empenta i l’il.lusió del regidor Cesc Aguilera en tirar endavant el parc fluvial, els horts urbans, i que els municipals patrullessin en bicicleta - això últim no ho va aconseguir), i no de cara a la galeria.

R

Ricard

20 de maig 2015.10:17h

Respondre

Si si, jo he vist al Sr Alcalde de nit a tirar uralita i plàstics i després tapar-la per putejar als dels horts!! Es per llogari cadires!! Si voleu fer de pagès agafeu el pasquali i l’aixada i... Llegir més treballeu per treure la runa rebaixant el terreny!! Que voleu que us hi donguin pastat i ven adobat! Si surt runa ves a saber de quant es i poder la van tirar sense permís els constructors amb les bestieses que es feien amb la bonança. Molt fàcil dinar la culpa als altres

j

jan

20 de maig 2015.12:07h

Si Ricats si, aquesta gent, son uns ganduls, mai estan contents, a mes a mes amb pa i seva en tenen prou.
Pro qui son ells, per cuestionar, al gran benefactor de Igualada, el crac del... Llegir més Castells, li haurien de estar sempre agraïts, de que els i deixi, ”els seus horts”

A

Albert

Igualada

20 de maig 2015.08:50h

Respondre

Tranquils hortalans, la terra donarà el seu fruit, però necessita el seu temps, igual que vosaltres. Jo també vaig iniciar un hort en un lloc on no n’hi havia hagut, i a mesura d’anar llaurant... Llegir més i adobant, la terra va començar a ser bona a partir del tercer i encara més el quart any.
El tema de tenir un hort urbà, passa per la pega de trobar-hi residus urbans clar...
Jo us felicito per voler cultivar les vostres hortalises, ja veureu que a més de cultivar la salut, cultivareu la paciència! benvinguts!

r

ramon

19 de maig 2015.18:30h

Respondre

Curiós !!! Ara fer populisme amb mesures, fetes a corre-cuita per poguer fer-se una foto, i que despres , es puguin intoxica els ciutadans, amb materials cancerigens, com la Uralita, o que et... Llegir més puguis infectar el sida amb xeringues, d’això ara s’han diu fer un projecte ”engrescador”, o fer una ”ciutat amable”.
Tot sigui, per el populisme i alguns vots, la salut dels ciutadans, queda en segon lloc. Visca els valors del castells.
Que mes haurem de veure? Fins on hem arribat?

A

A Gonzalez

19 de maig 2015.17:46h

Respondre

El fet que el ajuntament, doni unes parcel·les, per a horts urbans, en que fins i tot si troba ”URALITA”, un material altament cancerigen, es per posar una denuncia, als responsables populistes... Llegir més del Govern de la ciutat, amb el castells com a màxim responsable !.
Aquest fet es te que portar al jutjat de guardia.
Aquest alcalde quan parla de valors, de que cony parla.
REPETEIXO, DENUNCIA AL CANTO, NO ES MEREIX RES MES!!!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.