TORNAR

Igualada aplicarà fins el 2022 el seu primer Pla d'Infància i Adolescència

El pla contempla un centenar d’accions en l’àmbit dels infants i joves

societat
Divendres, 5 octubre 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest dimecres, la tinent d'alcalde d'Acció Social, Igualtat i Joventut, Carme Riera, exposava els punts cardinals del el Pla
Local d'Infància, Adolescència i Família d'Igualada 2018-2022 (PLIA). Un programa que es regirà per diferents mecanismes d'avaluació i seguiment, que tindran com a referència la Taula Local d'Infància i Adolescència d'Igualada, que s'ha de constituir properament.

Les polítiques d'infància i adolescència tindran un punt i a part a Igualada. Aquest és el missatge que transmetia el govern de la vila aquest dimecres, en la presentació del Pla Local d'Infància, Adolescència i Família d'Igualada 2018-2022 (PLIA), elaborat en
col·laboració amb la Diputació de Barcelona, i que es va aprovar el mes de juliol per ple. El PLIA consta de sis eixos estratègics, 28 línies d'actuació i un centenar d'accions. El pla incorpora criteris de sostenibilitat, transversalitat i treball en xarxa.

Carme Riera, la regidora de l'àmbit, afegia aquest dimecres, a més d'aquests criteris, un altre principi rector, "l'avaluació continuada" i en subratllava l'objecte fonamental "traçar les línies d'actuació de la ciutat en l'àmbit de la infància i l'adolescència per als propers quatre anys".

El document s'ha fet seguint els objectius bàsics establerts per la Declaració Universal dels Drets dels Infants i per la Convenció de Nacions Unides sobre els Drets dels Infants. En la fase de diagnosi, hi han participat des de tècnics municipals de diferents regidories a entitats del territori, passant per escoles de la ciutat, el Consell d'Infants o els Joves Corresponsals de La Kaserna als instituts. És el primer pla en aquest àmbit a la capital de l'Anoia i s'ha optat per establir una relació extensa d'actuacions a executar, incorporant tant el manteniment de les actuacions que ja s'estan realitzant com la identificació de noves iniciatives per
a la millora de les polítiques públiques i dels recursos adreçats als infants, als adolescents i a les seves famílies.

Segons Riera, hi ha "104 accions agrupades en 28 línies d'actuació i sis eixos estratègics". L'eix 1 recull accions de caràcter transversal relacionades amb la Participació d'infants i adolescents mentre que els eixos 2 a 6 fan referència als diferents àmbits d'intervenció pública: Espai Públic i Mobilitat; Esports, Cultura i Lleure; Educació; Salut i Serveis Socials. D'aquestes 104 accions, s'han prioritzat 25 per a la seva posada en marxa de manera més immediata i 47 accions més s'hauran d'executar durant el primer bienni d'execució del pla.

El primer eix és el de la Participació. Estableix iniciatives que han de permetre consolidar el Consell d'Infants com a eina participativa, promoure la cultura de participació entre infants i adolescents, implicar-los en la vida associativa d'Igualada i garantir que la presa de decisions per part de l'Ajuntament tngui en compte les seves visions i aportacions. El segon eix se centra en l'Espai Públic, planteja accions per promoure un entorn adient per infants, adolescents i famílies, per vetllar pel civisme, el respecte i la convivència en l'espai comú, per promoure un model de mobilitat urbana, sostenible, saludable i confortable i per avançar cap a una ciutat respectuosa amb el medi ambient.

L'accés als Esports, la Cultura i el Lleure Educatiu és un altre dels eixos i es proposa garantir a totes les famílies la igualtat en l'accés a aquests camps, promoure l'esport i els hàbits saludables, fomentar les activitats culturals i de lleure educatiu, facilitar l'accés a espais i recursos de suport a l'estudi i millorar la informació sobre les activitats i recursos que tenen a l'abast.

Pel que fa al quart eix, el de l'Acompanyament Educatiu, planteja estimular l'accés a les llars d'infants en la petita infància, promoure l'accés a l'educació, vetllar per la innovació a les escoles, promoure l'èxit educatiu, incentivar la vinculació entre centres escolars i agents del territori, combatre les situacions de bullying, educar amb perspectiva de gènere i vetllar per una alimentació saludable als menjadors. L'eix número 5 és el de la Prevenció, Promoció d'Hàbits i Estils de Vida Saludables i Protecció de la Salut. Aquí s'estableixen accions per millorar la prevenció i promoció de la salut en infants, adolescents i famílies, vetllant especialment per aquells ciutadans en situació de vulnerabilitat social.

El sisè i darrer eix se centra específicament en aquesta Atenció i Suport als Infants, Adolescents i Famílies en Situació de Risc. I ho vol fer amb actuacions orientades a millorar les eines de detecció d'aquests casos i a garantir la cobertura de les necessitats bàsiques de tots els infants i adolescents. 

Segons Riera, "la implementació d'aquest pla durant els propers quatre anys es regirà per diferents mecanismes d'avaluació i seguiment, que tindran com a referència la Taula Local d'Infància i Adolescència d'Igualada, que s'ha de constituir properament".


1 Comentaris

e

esther

2 de gener 2019.10:50h

Respondre

Molts nens que viuen amb families amb situacions de risc d’exclusió social, haurien de ser atesos abans que totes les seves tristeses i pors, passessin a ser transformades amb ràbia, cosa que fa... Llegir més que es moguin per bandes pels carrers i deixin els estudis, per que clarament, les matemàtiques... no els soluciona el tema de la incomprensió de les emocions...
Una de les maneres que els nens poden atreure interès, seria a traves d’algun esport que els hi puges l’auto estima, amb un professor adequat a les seves necessitats emocionals més que físiques... esports de boxa, escalada, equip de futbol, rugbi.... si aconseguíssim que aquests nens tinguessin accès gratuït a equips que els hi donessin una oportunitat a ser estimats, potser reduiríem aquests grupets al carrer que necessiten fer destrosses pels carrers per protegir-se de les pors que no saben dominar.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.