TORNAR

Igualada es marca reduir un 40% les emissions de CO2 pel 2030

L’Ajuntament es compromet a ampliar la seva flota de vehicles elèctrics i estimular-ne l’adquisició

societat
Dijous, 12 abril 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El govern avança mesures en breu per adaptar els equipaments i el material a les necessitats de sostenibilitat. L'objectiu últim, reduir un 40% les emissions de CO2 el 2030.

Igualada compta amb un nou document sobre el canvi climàtic que fa una profunda diagnosi de la ciutat i recull un seguit de propostes, fins a l'any 2030, que han de contribuir a combatre aquest fenomen des de la perspectiva local. Es preveu sotmetre el pla al debat i aprovació del ple municipal aquesta mateixa primavera, segons el tinent d'alcalde de Qualitat Urbana, Jordi Pont. 

Ja el 2008 la Unió Europea va posar en marxa el Pacte d'Alcaldes per l'Energia Sostenible Local, que perseguia implicar els ens locals en l'assoliment dels objectius comunitaris de reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle mitjançant actuacions d'eficiència energètica i relacionades amb les fonts d'energia renovables. Igualada va signar aquell mateix any el Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l'Energia, ratificat en el Ple de 21 d'octubre, que preveia l'adopció de compromisos per a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) en més del 20% per al 2020. Per això, la capital de l'Anoia va aprovar l'any 2009 el seu Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible (PAES), que proposava diferents mecanismes a adoptar.

Fa quatre anys, la UE va llançar una nova iniciativa per implicar de manera més intensa el món local en l'adaptació a aquest fenomen: Mayors Adapt o Alcaldes per l'Adaptació. A més de prendre mesures de mitigació també es volia evolucionar en l'execució de mesures per a l'adaptació, amb la finalitat d'avançar cap a la resiliència del territori. Amb aquest nou compromís es van ampliar els objectius de la iniciativa, augmentant les reduccions d'emissions de GEH al 40% per l'any 2030. Seguint aquest nou objectiu, l'Ajuntament d'Igualada va iniciar el 2017 la redacció del nou Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible i el Clima, actualitzant l'anterior PAES i integrant-hi també el Pla Municipal d'Adaptació al Canvi Climàtic (PMACC) aprovat el 2015, actualitzant els inventaris de consums i emissions i proposant noves accions per tal d'assolir els objectius de reducció d'emissions compromesos.

El nou pla igualadí, el PAESC, té tres pilars principals: en primer lloc, esdevé més ambiciós, amb un compromís de reducció d'emissions de GEH més enllà del 40% per l'any 2030, mitjançant l'augment de l'eficiència energètica i un major ús de fonts d'energia renovables. Incorpora també el compromís d'avançar cap a la resiliència de les ciutats afegint l'obligació de redactar un Pla d'Adaptació al Canvi Climàtic i executar-ne les accions. I assumeix també que el subministrament energètic sigui segur, disponible, equitatiu i sostenible. 

Es preveuen engegar diferents mecanismes d'acció per l'eficiència energètica i la reducció de les emissions durant els propers anys. Entre altres, als edificis públics es planteja incrementar l'ús de les energies renovables per a la climatització, estendre els elements d'il·luminació eficients o canviar els hàbits de consum del personal municipal. I, en la mateixa línia es preveuen campanyes de sensibilització i estímul per fer que ciutadania i empreses segueixin aquest mateix objectiu comú i adoptin les seves pròpies eines, així com valorar nous estàndards en els criteris d'urbanisme i edificació.

Pont explica que "la voluntat passa per acabar dotant tots els serveis municipals de vehicles nets i eficients, estimular encara més l'ús d'un transport públic que també ha d'acabar sent plenament respectuós amb el medi ambient". Es parla també d'incentivar l'ús de la bicicleta, el car sharing o l'adquisició de vehicles elèctrics per part de la població i, evidentment, dur a terme profundes campanyes de conscienciació. Pel que fa a la generació d'energia, es planteja avançar en la utilització de la fotovoltaica, l'eòlica o la hidroelèctrica, dotar més equipaments públics de calderes de biomassa, integrar xarxes intel·ligents o avançar cap a la cogeneració, facilitant també que la població tingui un millor accés a aquestes alternatives. Altres camps d'acció han de ser la gestió de residus o la renaturalització de l'espai urbà.

Segons Jordi Pont "el consistori fa seus els objectius de la Unió Europea per al 2030, assumeix el compromís de reduir les emissions de CO2 en un 40% i es compromet a prendre mesures per reduir la vulnerabilitat als riscos dels impactes del canvi climàtic". Argumenta també que "l'Ajuntament vol ser un exemple en aquest sentit i, per això, liderarà aquestes accions a Igualada de manera evident fent, al mateix temps, que la ciutadania sigui conscient de la importància d'adoptar-les també en el seu dia a dia".


3 Comentaris

T

Teresa

Igualada

13 d'abril 2018.16:31h

Respondre

Cal veure quins objectius per reduir les emissions de CO2 es proposa la nostra ciutat si en últim lloc i com de passada només es menciona renaturalitzar el medi urbà.
Crec que aquesta hauria de... Llegir més ser la primera necessitat : augmentar i tenir cura de les poques zones verdes de la nostra ciutat ara ja. Només cal veure els arbres que es talen i no es reposen...
Hauríem de prendre exemple de Jorba amb actuacions efectives tal com es veu en la informació , i que no només aquestes mesures es considerin en l’ elaboració d’ un document.

J

Joan Giner ITV

Igualada

12 d'abril 2018.20:30h

Respondre

Largo me lo fiais....

p

pepe

12 d'abril 2018.15:42h

Respondre

Caram Pon!!!t , 10 anys mes tard que Vilanova.? es posible?
De aquí 12 anys, on sereu vosaltres? Aquí demanarem responsabilitats per els vostres incompliment, ?
Pont!!!!!!!, prou de fum, que se... Llegir més os veu masa la llauna......................Una mica de serietat, ja se que en vosaltres es demanar molt, pero entre poc i massa!!!!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.