TORNAR

Vint entitats fan un front comú per la gestió pública de l'aigua

Hi haurà manifestacions el 27 d’octubre a Igualada i el 10 de novembre a Piera

societat
Dimecres, 19 setembre 2018. 11:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest dimarts, Aigua és Vida, la plataforma que reclama la municipalització del subministrament d'aigua a diversos municipis, presentava un front transversal d'unes 20 entitats de la comarca que fan seva aquesta demanda. 

El 27 d'octubre tindrà lloc una manifestació d'abast comarcal perquè la ciutadania i els partits polítics "es mullin per la gestió
pública de l'aigua". Començarà a 2/4 de 7 a la Plaça del Rei i finalitzarà a la Plaça de l'Ajuntament. "Convoquem a la ciutadania d'Igualada, Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt", els municipis on la gestió es du a terme de manera irregular perquè no hi ha contracte de concessió, ho fan extensiu a la ciutadania de Piera i Masquefa, on el contracte de concessió acaba el 2022. Així mateix, les entitats convocants -unes 20-  també conviden "a tota la ciutadania de la resta de municipis de la comarca de l'Anoia a sumar-s'hi".

El lema és 'Mulla't per l'aigua pública' i 'L'aigua és un bé comú, no un negoci'. Sostenen que "el debat sobre la gestió del servei de l'aigua és cabdal i ha d'ocupar la centralitat del debat electoral del 2019 en la mesura en que la gestió pública o privada del servei de l'aigua serà una decisió que prendran els consistoris i, per tant, els representants polítics de la ciutadania". Així
mateix, la manifestació tindrà una primera capçalera amb les entitats convocants i totes aquelles entitats que s'hi vulguin afegir en les properes setmanes, i una segona capçalera amb els representants de partits polítics que es comprometin amb la gestió pública de l'aigua, especialment, als representants de partits d'Igualada, Vilanova del Camí, Piera, Masquefa i la Pobla de Claramunt.

Aigua és vida Anoia lamenta que "els tres ajuntaments han fet molt pocs passos per resoldre el problema i les úniques demandes que han acceptat són encarregar una auditoria del servei i no pujar el preu de l'aigua fins a regular el servei”. L'entitat també recorda que la primera part de l'auditoria es va fer pública fa mesos, "xifrant el cost de la remunicipalització per part dels ajuntament en un màxim de 1.600.000 euros per l'Ajuntament d'Igualada, 650.000 euros per l'Ajuntament de Vilanova del Camí i 350.000 euros per l'Ajuntament de la Pobla de Claramunt".

Demanen que "ara han de fer els passos necessaris per regularitzar el servei i proposen que els tres municipis creïn una
empresa mancomunada pel servei d'abastament municipal de l'aigua i que tinguin com a objectiu gestionar l'aigua del municipis de la comarca que ho vulguin". Sostenen que "mancomunar els serveis entre diferents municipis faria més eficient la gestió i ja que seria una demanda molt clara per part de municipis com la Pobla de Claramunt, amb equips tècnics poc nombrosos". Demanen "la subrogació dels treballadors de l'empresa Aigua de Rigat per tal d'assegurar i millorar els drets adquirits dels treballadors".

Hi ha també el cas de Piera, on el contracte de servei d'aigua amb Anaigua, empresa filial d'Agbar, acaba el 2022. Anaigua és l'empresa més gran de les 11 empreses que gestionen el servei d'aigua als 19 nuclis urbans de Piera: subministra aigua a quasi la meitat dels pierencs. Diverses entitats i associacions de Piera recalque que "Anaigua cobra a Piera l'aigua més cara de tot Catalunya i manté el sistema d'aforaments, un sistema injust que en la majoria de casos no se'ls hi permet canviar per comptadors amb el pretext que no hi ha prou pressió a la xarxa". 

Hi haurà també una manifestació el 10 de novembre a Piera argumentant que "si no ens mobilitzem ara, haurem de patir els abusos d'Anaigua, almenys 25 anys més". Les entitats convocants de la manifestació són: Aigua és vida Anoia, Plataforma d'Afectats per l'Hipoteca (PAH) de l'Anoia, Associació de Dones de Piera, Dispiera, Som Energia Grup Local, Mocart, CCOO Anoia,  CGT Anoia, Banc del Temps de Piera, Som Energia Anoia, Local d'Acció, Associació Juvenil la Coll@nada, Cooperativa Integral de l'Anoia, Casal Popular d'Igualada, Jovent Republicà Anoia, ARRAN Igualada, Jovent CGT Anoia, la Gran Pagesada, Cal Cuta, CSA Delícies, Ca la Fou, SEPC Igualada, Associació de veïns de Piera: Can Claramunt, Castell de la Ventosa sector B, Can Canals, La Venta i Can Mussarro.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.