TORNAR
PUBLICITAT

S'inaugura a Rubió la primera Escola del Bosc de Catalunya

Per aquest curs 2015-2016 s’han matriculat 11 nens de 2 a 6 anys

societat
Dilluns, 7 setembre 2015. 03:00. Núria Olivé Montrabeta.
D'un cop d'ull

La primera Escola del Bosc de Catalunya i la segona de l'estat Espanyol va obrir les portes la setmana passada a Rubió. No ha estat fins aquest dissabte, però, que s'ha inaugurat oficialment. L'Escola del Bosc aposta per la natura com a escenari de l'educació dels infants, d'aquesta manera, es planteja un projecte educatiu fora les aules on la natura és l'entorn d'aprenentatge i els infants poden tenir llibertat per explorar, investigar i experimentar.

Durant l'acte inaugural, l'alcalde de Rubió, Miquel Archela, va donar la benvinguda a tots els assistents i va agrair la tasca i la dedicació que durant dos anys han desenvolupat Brigitte Escolà i Alba Colell, docents del nou centre educatiu, per aconseguir inaugurar l'Escola del Bosc. A continuació, Colell va explicar el funcionament del nou centre, "és un projecte en què l'escola és a l'aire lliure, aquest edifici és com un refugi però la majoria d'hores les passarem fora de l'equipament". Al seu torn, Escolà, va agrair als pares i mares que han apostat pel projecte i que "han confiat en nosaltres per deixar els seus fills a les nostres mans". 

Eva Martín, mare d'una nena de dos anys, ha apostat perquè la seva filla faci els primers passos educatius a l'Escola del Bosc de Rubió, "com a pares creiem com la Brigitte i l'Alba en aquest somni de l'Escola del Bosc, confiem en un sistema educatiu en què els nens juguin a l'aire lliure i aprenguin instintivament, sense aules ni fitxes". Ara per ara, l'Escola del Bosc de Rubió només acull infants de 2 a 6 anys, ja que després, l'educació és obligatòria. En aquest sentit, Martín, assegura que fer el traspàs de l'Escola del Bosc a una escola ordinària no suposarà cap problema ja que "estudis científics demostren que els nens que vénen de projectes educatius com L'Escola del Bosc aprenen molt més fàcilment i saben més coses que els nens que van a l'escola ordinària". 

De les aules a la natura

L'Escola del Bosc es caracteritza per ser un espai on la natura és l'entorn d'aprenentatge i els infants poden tenir llibertat per explorar, investigar i experimentar. Vol ser una oportunitat perquè els nens i nenes potenciïn les seves aptituds intrínseques i aspectes tan importants com un sentit innat de pertinença i respecte a la natura. Brigitte Escolà, docent de l’associació, explica que "l'aspecte més característic i determinant de l'Escola del Bosc és que els infants mantenen tot l'any un contacte directe amb l'aire lliure i les seves activitats es desenvolupen a la natura".

L'Anoia, pionera del projecte

El juny del 2014 l'escola Gabriel Castellà d’Igualada va inaugurar l'Escola del Bosc, un projecte emmarcat dins d’una escola ordinària i que combina les classes a les aules amb les classes a l’aire lliure, al bosc, des de P3 fins a 6è de primària. El mes d'abril passat va ser l'Ajuntament de Rubió qui va apostar pel projecte pedagògic cedint l'ús de les instal·lacions de les antigues escoles a l'equip de l'Escola del Bosc. D'altra banda, l'escola pública de Copons ha iniciat per a aquest curs un canvi en el projecte pedagògic del centre per acostar-se més a un sistema educatiu vinculat al de l'Escola del Bosc. D'aquesta manera, els docents d'ambdós centres plantegen un possible vincle entre les dues escoles per fer que Copons sigui la continuació de l'escola de Rubió.

Finalment, l'espai educatiu l'Atmetller de Copons, que aposta pel mètode pedagògic de Waldorf va obrir les portes el mes de febrer.


5 Comentaris

C

Claustre de l'escola de Copons

Copons

10 de setembre 2015.14:32h

Respondre

Al claustre de l’escola de Copons ens agradaria fer un aclariment.
L’escola de Copons és una escola Pública que, dins del marc del Departament d’Ensenyament, comença un nou projecte... Llegir més pedagògic amb el qual volem posar a la pràctica una manera de treballar que posi els alumnes com a subjecte actiu i principal de l’aprenentatge, fent-los partícips de decisions de treball (interessos i curiositats), de gestió d’aula i escola, d’organització de sortides i de l’avaluació. Vetllarem també per un treball tutorial que posa de relleu l’educació emocional i de valors.
Aquesta manera de treballar s’allunya de l’educació més tradicional i ens apropa a altres sistemes d’aprenentatge com el de l’Escola del Bosc de Rubió i el de l’escola Waldorf de Copons.
Ens satisfà molt que en un entorn proper puguem trobar totes aquestes propostes educatives ja que es poden crear un seguit de sinèrgies molt positives entre educadors, alumnes i famílies. Dit això, volíem deixar palès que cada escola té els seus trets particulars i identitaris que a cada una d’elles les fan singulars; l’escola de primària no és continuació exacta de cap de les dues.
Segur que tots plegats gaudirem d’aquest curs que comença ple de nous reptes educatius engrescadors.

A

Algú

8 de setembre 2015.13:49h

Respondre

I que en parleu de la publicitat independentista i partidista que van fer (per part de la senyora de ciu de Igualada) aprofitant aquesta inaguració d’una escola ? Això es patètic, fa pudor... no... Llegir més se quin nom te això...

j

jordi

7 de setembre 2015.17:54h

Respondre

El govern igualadí de ciu mai li ha importat gens l’educació pública del mes petits, ells aposten per l’escola privada i de l’antiga regidora Anna Bacardit mes val no parlar-ne perquè ha... Llegir més sigut la pitjor regidora que hi ha hagut mai, nomes ha procurat per ella i la seva univesitat!
Espero que l’escola Gabriel Castellà amb l’ajuda del pares i professors pugui tirar endavant aquest projecte tan xulo! Seria una pena perdre’l tot i que amb aquest ajuntament... Ho tenen dificil!
Molta sort a l’equip de l’escola del bosc!

p

paio

Igualada

7 de setembre 2015.09:54h

Respondre

Sembla que una de les promotores d’aquesta escola a Rubió es també qui va propulsar l’idea al Gabriel Castellà. Qué passa al G.C.? He sentit que el projecte sembla que s’ha desinflat (de... Llegir més fet que l’nterés dels gestors del G.C. es més aviat minso, i l’ajuda prerssupostària tant d’Ensenyament com de l’Ajuntament ha quedat en bones paraules) i que la Brigitte se n’ha cansat. Tant rebombori i tanta TV3 ha quedat en res? Ara la ”primera” escola del bosc es la de Rubió ? Algú pot aclarir com està el tema?

A

Associacio L'Escola del Bosc

7 de setembre 2015.14:39h

El projecte de l’Escola del Bosc del Gabriel Castella es diferent del de Rubio. A partir d’ara seran els mateixos mestres qui, a traves d’una comisio i assessorats per l’Escola del Bosc,... Llegir més continuaran amb el projecte. Es veritat que no hi ha un interes per part de l’administracio igualadina a dotar d’ajut economic pel projecte, ja que, segons l’antiga regidora d’educacio, suposaria un greuge comparatiu amb les altres escoles, i es veritat que aquesta administracio es va omplir de medalles davant els mitjans de comunicacio, pero en cap moment hi ha faltat voluntat de tirar-lo endavant, tant per part de la nostra entitat com per l’equip de mestres de l’escola G.C.. Aixi que ara, mes que mai, mirarem que els infants del G.C. puguin continuar gaudint d’aquest projecte. Els mestres han tingut dos anys per coneixer el projecte i la manera de funcionar, ha arribat l’hora de ser una mica autonoms, tot i que saben que sempre ens tindran al costat per tot el que necessitin.
El que l’ajuntament ha d’entendre es que nosaltres tambe tenim el costum de menjar tres cops al dia, i la situacio economica de la nostra entitat no ens permet quedar-nos estancats nomes en aquest projecte i sense cap suport economic.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.