TORNAR

Un nou escut per Piera

Consulta ciutadana per l'emblema de la vila

societat
Diumenge, 3 gener 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Amb la finalitat de regular un dels distintius que identifiquen la vila, l'Ajuntament de Piera ha posat en marxa una consulta popular per escollir el nou escut. Seguint els cànons establerts pels entesos en la matèria s’han elaborat dos models i diferents franges per als fons de la bandera en blanc, taronja i verd. Les votacions es poden fer a les oficines municipals del carrer de la Plaça, a la sala d’exposicions municipal (plaça Joan Orpí) o a través d'un formulari. El termini de la consulta finalitza el 20 de gener.

Les dues opcions d'escut per Piera

L'escut de Piera té un precedent històric amb diverses versions. Avui dia, sota la denominació «Els símbols dels ens locals de Catalunya», la Generalitat de Catalunya va publicant els escuts corregits per tota la geografia catalana. Actualment, Piera empra un escut amb una composició posterior a la Guerra Civil. El municipi compta amb un magnífic exemple d'esgrafiat, de la mà de Ferran Serra Sala, a la torre de la dreta de la plaça del Peix. Cal advertir dels incompliments legals, segons l'heràldica, de l'escut actual en sis aspectes: la corona, els ornaments, la senyera, les lletres interiors, la figura asseguda i el perímetre de l'escut.

Ja al 1990, l'Ajuntament de Piera va demanar al Conseller d'Heràldica de Governació quin seria l'escut adient per a la vila. En aquell moment es va proposar la corona de baronia, l'escut encaironat, el bàcul i el sudari de l'abadessa, i a l'interior dos caps de l'alabarda, una senyera i els vuit punts de Pedralbes (Opció A).

El passat mes de setembre, la Direcció Local d'Administració Local va organitzar l'exposició «La força de l'escut», amb la intervenció del director general de l'ens, Carles Bassaganya, i l'assessor d'heràldica i genealogia de Catalunya, Armand de Fluvià. En la xerrada-col·loqui, de Fluvià va fer una proposta d'un escut acaironat, amb el cap de l'alabarda a l'interior (únic a Catalunya) i la corona de Baronia (Opció B).

Piera és dels pocs municipis de la comarca que encara no ha adaptat l'escut, per aquest motiu des de l'Ajuntament de Piera organitza una participació ciutadana amb la finalitat de demanar l'opinió pel que fa a les dues propostes d'escut i bandera per a la nostra vila. Tots els interessats a participar-hi, ho poden fer fins al 20 de gener emplenant el formulari, a la recepció de l'Ajuntament de Piera, (C/ de la Plaça, 16-18), o a la Sala d'Exposicions Municipal (Pl. de Joan Orpí), en horari d'exposició.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.