TORNAR

Obligats a marxar per buscar oportunitats

Un article de Gemma Colom. La igualadina viu a Dijon, França, des de fa poc menys d’un any

societat
Dilluns, 5 desembre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Els joves francesos que surten de carreres i màsters no tarden massa temps a trobar una feina amb un posicionament i una bona remuneració. A França, treballar, per exemple, com a fisioterapeuta en un hospital públic significa disposar d’uns drets que a Espanya són impensables. Jo visc a Dijon, a la Borgonya francesa, i els joves que treballem a l’hospital tenim dret a rebutjar un servei i escollir el que ens pugui donar, segons el nostre parer, més oportunitat per aprendre. A més, ens ofereixen formacions de diversos temes en funció dels interessos de cadascú, impartides per professionals amb experiència.

Dijon es troba a La Borgonya francesa

Gemma Colom davant de l'Hospital de Dijon

Aquests drets i aquestes oportunitats són comunes a França, formen part de la realitat dels treballadors, com a mínim en el sector que m’acull: la fisioteràpia dins dels hospitals públics.

Aquests factors contribueixen al canvi en la forma de veure el futur, i és que els francesos que treballen a l’hospital són afortunats: poden emancipar-se aviat, també gràcies a les ajudes econòmiques de l’estat.

Per això, els joves disposen, molt més aviat que els espanyols i catalans, d’una estabilitat que comporta que ells puguin pensar i projectar el seu futur a llarg termini. És a dir, no han de plantejar-se la vida mes a mes, tal i com succeeix entre els joves i no tan joves del nostre país. A Catalunya, per exemple, poques vegades podem pensar en bones oportunitats, i menys en una estabilitat, ja que tots vivim pendents de no deixar perdre res del que passa pel nostre davant.

Per altra banda, en el sector de la fisioteràpia, Catalunya viu molt enrere en comparació amb França, on aquesta feina té cabuda en molts camps diversos. En concret, s'amplia el concepte de la fisioteràpia respiratòria en reanimació, en tot tipus de cirugia com ara la toràcica i digestiva o en processos de malalties ja avançades com ara els cures pal·liatives.

Els fisioterapeutes francesos prefereixen treballar com a autònoms abans que treballar en un hospital públic perquè, tot i haver de treballar més hores, són millor remunerats i podran treballar a la seva manera. És un dret que tenen a escollir ja que aconsegueixen pacients de forma fàcil. Suposo que aquest és un factor que comporta que les places disponibles en un hospital públic siguin nombroses.

Com a jove ciutadana, em sento orgullosa de poder tenir una oportunitat fora de casa però sempre tinc l’esperança que, algun dia, aquestes oportunitats puguin esdevenir-se al meu país.

Gemma Colom va néixer a Igualada el 1988 i és fisioterapeuta des del 2009.

3 Comentaris

P

Pau

Barcelona

5 de desembre 2011.23:21h

Respondre

Està molt bé l’article Gemma! M’ha agradat molt. Espero que aquesta oportunitat que tens l’aprofitis bé i en surtis molt reforçada.

Una abraçada

J

Jordi

Dublin

5 de desembre 2011.12:56h

Respondre

A Dublin, no es permes posar en el teu CV ni la foto ni l’edat, pel tema d’igualtats de condicions en el proces de seleccio.
Crec que tambe hem de reflexionar en aquest camp, ja que a Catalunya ... Llegir més anem bastant atra(s)ats..

PD: Perdoneu les faltes d’ortografia

p

purbon

Berlin

5 de desembre 2011.11:41h

Respondre

No nomes els fisios a Franca. Els Enginyers a Alemanya estem molt millor remunerats y sobretot amb projects molt punters. Cada cop hi ha mes Catalans i gent de reu de l’estat venint cap aqui!... Llegir més :-/

Penso seriament que el nostre pais esta perdent una gran forca de treball, no per falta de qualificacio, ni ganes de la gent, si no per falta d’esperanca i reconeixement!!.

/purbon

PD: Perdoneu els accents, xD!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.