TORNAR

El ple calafí dóna el llum verd a la nova ordenança de civisme

En els casos de vulneracions més greus les multes poden ser de 600 euros

societat
Dijous, 16 febrer 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Feta ja l'aprovació provisional, durant el període d'al·legacions, es traslladarà a les entitats del municipi perquè hi puguin fer aportacions. Es farà una campanya informativa per tal de donar a conèixer la nova ordenança a tota la població.

El ple municipal de Calaf d'aquest dilluns va aprovar una nova ordenança de civisme i convivència vilatana amb els vots favorables dels regidors de l'equip de govern -Junts per Calaf- i del grup municipal de Convergència i Unió (CiU). La nova norma respon a les demandes rebudes per veïns i entitats del municipi i neix en defensa dels drets de la comunitat. Aquesta també era una de les peticions del Consell d'Infants, que es va exposar durant la Cavalcada de Reis, el gener d'enguany.

La votació de l'ordenança, durant el ple de dillunsAra, l'ordenança s'enviarà a les entitats perquè, durant el període d'al·legacions que ara comença, puguin fer-hi aportacions. Una vegada aprovada definitivament es farà una campanya per informar la ciutadania sobre els drets i deures que recull, alhora que es donaran a conèixer les sancions que pot comportar l'incompliment de la norma.

Aquesta ordenança regula els drets i deures de la ciutadania en relació a la convivència; el comportament i la conducta vilatana en qüestions tan diverses com la contaminació acústica, la neteja o la utilització dels espais i equipaments públics; les relacions veïnals i l'ús de la via pública. A més, contempla un règim sancionador que s'aplicarà segons si les infraccions són considerades lleus, amb multes de 50 a 100 euros; greus, de fins a 300 euros, o molt greus, amb sancions que poden ascendir a 600 euros.

La regidora d'Economia i Hisenda, Montserrat Mases, explica que "l'ordenança no neix amb voluntat sancionadora sinó que prioritza les actuacions preventives, formatives, reeducadores i reparadores, destinades a promoure més consciència cívica i més respecte pels drets dels altres". Tot i això, no descarten les sancions com a "solució davant del fracàs o rebuig de les mesures reeducadores proposades".

La tramitació ha comptat amb la col·laboració del grup municipal de CiU que ha fet diferents aportacions. La seva portaveu, Maria Antònia Trullàs, vol que "la societat calafina col·labori molt eficaçment i alhora molt sensible perquè la convivència dels espais comuns sigui més efectiva i també el respecte als espais privats". El Grup d'Independents per Calaf (GIC) va votar-hi en contra. Neus Aparicio, portaveu del grup, va manifestar que "no tenim ni el redactat, tenim una primera ordenança, però no tenim les esmenes, doncs ja se l'aprovaran vostès i nosaltres votarem en contra".

Segons l'alcalde Jordi Badia, però, el GIC disposava del document amb les esmenes a l'ordenança de civisme des del passat dijous, quan va quedar incorporat a l'expedient del ple amb tota la documentació. Per això, Jordi Badia va rebatre l'argument assegurant que "si no han col·laborat, si no han presentat esmenes ha sigut perquè no han mostrat cap mena d'interès en dialogar i debatre aquesta ordenança que creiem que és d'una importància cabdal per al poble de Calaf". 

Tots els punts aprovats

Durant la sessió es van aprovar tots els punts de l'ordre del dia que incloïen qüestions més tècniques com el compte de gestió i recaptació de l'Organisme de Gestió Tributària per a l'exercici 2016. També una modificació de les ordenances fiscals per l'ús de l'escenari, taules i cadires de l'Ajuntament i l'adhesió a l'acord marc de subministrament d'energia elèctrica de l'Associació Catalana de Municipis. A més es van aprovar tres mocions, una d'adhesió a la campanya 'Casa nostra, casa vostra', una sobre la reivindicació del reconeixement de la comarca de l'Alta Segarra, i una tercera per adherir-se al Pacte Nacional del Referèndum.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.